Mi Abonyunk - Itt a vég: Ellopták az orrszarvúszobrot, és elszabadult a hullámvasút az Állatkertben
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7514, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2015.05.23. 19:51

Elloptak egy orrszarvú szobrot az Állatkertből – Az intézmény a nyilvánosság segítségét kéri. - Péntek délután elloptak egy bronzszobrot az Állatkertből. A Székely Kata szobrászművész által 2005-ben készített kisplasztika egy orrszarvút ábrázol, felállításának egyik oka pedig az volt, hogy a látássérült emberek ismeretszerzését segítsék vele. A városligeti intézmény a nyilvánosság segítségét kéri az ellopott szobor megtalálásában.

 

Péntek délután elloptak egy orrszarvút ábrázoló bronzszobrot a Fővárosi Állat- és Növénykertből. Az orrszarvúak kifutója mellett, a Szavannaházban felállított műalkotást Székely Kata szobrászművész készítette 2005-ben, és első volt azoknak a kisplasztikáknak a sorában, amelyeket művészi értékükön túl azért helyeztek el az Állatkert különböző pontjain, hogy a látássérült emberek ismeretszerzését segítsék. Hasonló szobor található a vízilovaknál, a tapíroknál, a makiknál az oroszlánfókáknál, a pingvineknél, a hóbaglyoknál, a kormoránoknál, a pelikánoknál és több más állatnál is. Ezeket a kisplasztikákat bárki megcsodálhatja, ám a látássérült emberek számára külön jelentősége van annak, hogy a szobrok megtapintásával képet alkothatnak az egyes állatokról, az alkotásokhoz mellékelt Braille-írásos magyarázó szöveg segítségével pedig további ismereteket szerezhetnek az adott állatfajról.

A 48×17 centiméteres, fekvő orrszarvút ábrázoló bronz kisplasztikát az ilyen alkotásoknál megszokott módon, szilárdan rögzítették a talapzathoz. Az ismeretlen elkövető alighanem valamilyen eszköz, szerszám segítségével feszítette le onnan. A tolvaj dolgát megkönnyíthette, hogy az esős idő miatt késő délután csak kevés látogató tartózkodott az Állatkertben, ezen belül a meglehetősen nagy kiterjedésű Szavanna komplexumban is.

Az Állatkert természetesen azonnal értesítette a rendőrséget, így kora este a bűnügyi helyszínelésre is sor kerülhetett. Közben elemzik a kertben működő biztonsági kamerarendszer térfigyelő kameráinak felvételeit is, amelyek szintén segíthetnek az elkövető azonosításában.

A Fővárosi Állat- és Növénykert álláspontja szerint a kisplasztika ellopása nemcsak mint vagyonellenes bűncselekmény ítélendő el, hanem a tett közösségellenes volta miatt is. Az elkövető ugyanis nemcsak az Állatkertnek okozott kárt, hanem meglopta mindazokat, akiknek az alkotás készült: a kert évi egymillió főnyi nagyközönségét, s köztük is különösen a látássérült embereket.

A városligeti intézmény a bűnüldöző szervek mellett a nyilvánosság segítségét kéri a szobor megtalálásában és visszaszerzésében. Az ellopott alkotásról készült fotók Székely Kata szobrászművész honlapján (kataszekely.com) megtekinthetők, a képek közvetlen elérése az alábbi két webcímen lehetséges:

- http://kataszekely.com/images/szobrok/39.jpg

- http://kataszekely.com/images/szobrok/39a.jpg

 

Bővebb információval szolgál a

Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya

Tel: 273-4900/177; (1) 273-4910 fax: (1) 273-4902

Hanga Zoltán szóvivő

e-mail: hanga@zoobudapest.com; mobil: 06-20 / 200-5812

 

Elszabadult a hullámvasút, utasok is voltak rajta- Fékező nélkül elindult a budapesti állatkertben a hullámvasút szombaton. Balesetveszélyes helyzet alakult ki, s csak a szerencsének köszönhető, hogy nem történt tragédia.
Egy olvasónk telefonált szombat délután, hogy alig fél tucat utassal elszabadult a hullámvasút. A szerelvényen nem tartózkodott a kanyarokban a fékezésért felelős dolgozó. A hullámvasút mellett állt, és láthatóan pánikba esett, amikor a szerelvény váratlanul nekiiramodott. Később a hullámvasút olyannyira felgyorsult, hogy az olvasónk szerint az egyik kanyarban a külső íven futó kerekek felemelkedtek a sínről. Csak a szerencsének köszönhető, hogy nem történt baleset.

 

IDE kattintva folytatódik a hullámvasutas cikk

Citrom-díj:
Adó   
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Ez egy dzsungel! Elhanyagolt ingatlan Abonyban!

Keressük, hogy ki volt az, aki a saját szemetét más elé tette le

Idős olvasóink és a Posta.....

Valós probléma Abonyban: Küzdenek védőnőink a tetvek ellen

Elvágták a lakókat Abonytól! Ez tűrhetetlen! Csorbulnak az útépítés miatt alkotmányos jogaik?

Botrányos állapotok a társasházban, a Rossmann felett

Abonyban maradnak a szigorú szabályok

Sírgyalázó módon lopják a temetőben a virágokat!

Tovább vergődhetünk az útépítés miatt: Fél évet csúszik a 4-es Abony- Cegléd szakaszának megépítése

Mínuszok jönnek a jövő héten

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Önnek milyen tapasztalatai vannak az abonyi orvosi ügyelet működésével kapcsolatban?
   
 Nagyon jó 
 Is- is 
 Nagyon rossz 
 Nincsenek tapasztalataim 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok