Mi Abonyunk - Itt a vég: Ellopták az orrszarvúszobrot, és elszabadult a hullámvasút az Állatkertben
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8065, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2015.05.23. 19:51

Elloptak egy orrszarvú szobrot az Állatkertből – Az intézmény a nyilvánosság segítségét kéri. - Péntek délután elloptak egy bronzszobrot az Állatkertből. A Székely Kata szobrászművész által 2005-ben készített kisplasztika egy orrszarvút ábrázol, felállításának egyik oka pedig az volt, hogy a látássérült emberek ismeretszerzését segítsék vele. A városligeti intézmény a nyilvánosság segítségét kéri az ellopott szobor megtalálásában.

 

Péntek délután elloptak egy orrszarvút ábrázoló bronzszobrot a Fővárosi Állat- és Növénykertből. Az orrszarvúak kifutója mellett, a Szavannaházban felállított műalkotást Székely Kata szobrászművész készítette 2005-ben, és első volt azoknak a kisplasztikáknak a sorában, amelyeket művészi értékükön túl azért helyeztek el az Állatkert különböző pontjain, hogy a látássérült emberek ismeretszerzését segítsék. Hasonló szobor található a vízilovaknál, a tapíroknál, a makiknál az oroszlánfókáknál, a pingvineknél, a hóbaglyoknál, a kormoránoknál, a pelikánoknál és több más állatnál is. Ezeket a kisplasztikákat bárki megcsodálhatja, ám a látássérült emberek számára külön jelentősége van annak, hogy a szobrok megtapintásával képet alkothatnak az egyes állatokról, az alkotásokhoz mellékelt Braille-írásos magyarázó szöveg segítségével pedig további ismereteket szerezhetnek az adott állatfajról.

A 48×17 centiméteres, fekvő orrszarvút ábrázoló bronz kisplasztikát az ilyen alkotásoknál megszokott módon, szilárdan rögzítették a talapzathoz. Az ismeretlen elkövető alighanem valamilyen eszköz, szerszám segítségével feszítette le onnan. A tolvaj dolgát megkönnyíthette, hogy az esős idő miatt késő délután csak kevés látogató tartózkodott az Állatkertben, ezen belül a meglehetősen nagy kiterjedésű Szavanna komplexumban is.

Az Állatkert természetesen azonnal értesítette a rendőrséget, így kora este a bűnügyi helyszínelésre is sor kerülhetett. Közben elemzik a kertben működő biztonsági kamerarendszer térfigyelő kameráinak felvételeit is, amelyek szintén segíthetnek az elkövető azonosításában.

A Fővárosi Állat- és Növénykert álláspontja szerint a kisplasztika ellopása nemcsak mint vagyonellenes bűncselekmény ítélendő el, hanem a tett közösségellenes volta miatt is. Az elkövető ugyanis nemcsak az Állatkertnek okozott kárt, hanem meglopta mindazokat, akiknek az alkotás készült: a kert évi egymillió főnyi nagyközönségét, s köztük is különösen a látássérült embereket.

A városligeti intézmény a bűnüldöző szervek mellett a nyilvánosság segítségét kéri a szobor megtalálásában és visszaszerzésében. Az ellopott alkotásról készült fotók Székely Kata szobrászművész honlapján (kataszekely.com) megtekinthetők, a képek közvetlen elérése az alábbi két webcímen lehetséges:

- http://kataszekely.com/images/szobrok/39.jpg

- http://kataszekely.com/images/szobrok/39a.jpg

 

Bővebb információval szolgál a

Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya

Tel: 273-4900/177; (1) 273-4910 fax: (1) 273-4902

Hanga Zoltán szóvivő

e-mail: hanga@zoobudapest.com; mobil: 06-20 / 200-5812

 

Elszabadult a hullámvasút, utasok is voltak rajta- Fékező nélkül elindult a budapesti állatkertben a hullámvasút szombaton. Balesetveszélyes helyzet alakult ki, s csak a szerencsének köszönhető, hogy nem történt tragédia.
Egy olvasónk telefonált szombat délután, hogy alig fél tucat utassal elszabadult a hullámvasút. A szerelvényen nem tartózkodott a kanyarokban a fékezésért felelős dolgozó. A hullámvasút mellett állt, és láthatóan pánikba esett, amikor a szerelvény váratlanul nekiiramodott. Később a hullámvasút olyannyira felgyorsult, hogy az olvasónk szerint az egyik kanyarban a külső íven futó kerekek felemelkedtek a sínről. Csak a szerencsének köszönhető, hogy nem történt baleset.

 

IDE kattintva folytatódik a hullámvasutas cikk

Citrom-díj:
Adó   
 0 Hozzászólás   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ajánlott cikkek:

Finn módszerrel ellenőriztek Abonyban

Botrányos állapotok a társasházban, a Rossmann felett

Abonyban maradnak a szigorú szabályok

Sírgyalázó módon lopják a temetőben a virágokat!

Tovább vergődhetünk az útépítés miatt: Fél évet csúszik a 4-es Abony- Cegléd szakaszának megépítése

Ez egy dzsungel! Elhanyagolt ingatlan Abonyban!

Keressük, hogy ki volt az, aki a saját szemetét más elé tette le

Idős olvasóink és a Posta.....

Valós probléma Abonyban: Küzdenek védőnőink a tetvek ellen

Elvágták a lakókat Abonytól! Ez tűrhetetlen! Csorbulnak az útépítés miatt alkotmányos jogaik?

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Önnek van már védettségi igazolványa?
   
 Van, mert beoltattam magam 
 Van, mert átestem a COVID-on 
 Beoltattam magam, de még nem kaptam meg 
 Nincs, mert még nem oltattam be magam 
 Nincs, és nem is akarom, hogy legyen!  
   
Eredmény
Programok

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok