Mi Abonyunk - Hülyeséget írt az országos sajtó: Nem marad itt az állatkert!
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7968, belépett felhasználók: 0.

admin - 2015.04.21. 16:58

 

A tegnapi napon az alábbiakban olvasható hír jelent meg újdonságként a Kiskegyed oldalon, de ez egy mintegy négy évvel ezelőtti írás, ne higgyenek neki! Utánajártunk, és az igazság ezzel szemben az, hogy Buborék, néhány állat maradt csak itt. A víziló azért van még Abonyban, mert Felsőlajoson, ahová költöztek, még nem építettek neki másik életteret. A ketreceket is bontják már Abonyban. Ennek ellenére az abonyi Állatkert egy héten három alkalommal még tudtommal nyitva van: szerdán, szombaton és vasárnap!

Itt a megtévesztő cikk:

Abonyba már nem csak a Háry Jánosból elhíresült "abonyi kettő"-ért (templomtorony) érdemes ellátogatni, hanem a Magán Zoo-ért is, írja a kiskegyed.hu. Buborék, a viziló direkt miattunk caplatott ki téli medencéjéből. Sajnos nem hoztunk neki almát és répát -, de így is hagyta magát simogatni. A kisoroszlán néhány percig az ölemben ült, élvezte a dédelgetést. A nagyokkal bírkózhattam volna, mert szelídek, de nem volt bennem elég kurázsi.

 

Több mint hét hektáros nyárfaerdőn terül el a park, Tóth Tibor megvalósult álma. Első lakója a családfő lova volt. Ma már rengeteg lakója van: részben háziállatok, de jócskán vadon élők is. Családi vállalkozás. Itt dolgozik az apa, az anya, a két fiú, és hétvégenként barátnőik is. Így az állatok táplálékán kívül alig van kiadás -, fenn tudják tartani a létesítményt a belépőkből és az örökbefogadók adományaiból.

 


A munkamegosztásból adódóan Tóth Ádám vállaja a pr-feladatokat. Hamarosan megkapja turizmus és vendéglátás diplomáját. A másodikat a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen szerzi. A vidékfejlesztési diploma jól jön majd a park hivatalos vezetéséhez. Egyelőre az újságírókat vezeti körbe.

 

- Apukám grafikus. Már nem fest, a Magán Zoo az életműve. Gyerekkoromtól ebben élek: saját kezünkkel építettük. Tizenöt esztendeje dolgozunk rajta. A gazos erdő szemétlerakó volt, tonnaszám hordtuk el az autógumikat, építési törmeléket, állattetemeket. Lassan kialakítottuk az állatok kifutóit, az utakat, az istállókat. Amint ezek elkészültek, betelepítettünk egy szürkemarhát, kecskéket, lovakat, szamarat és néhány tollas jószágot. Hamarosan megérkezett egy majom is.

 

A nagy áttörés 2000-ben volt. A belépődíj bevezetésével tisztább és szebb lett a park. A magyar állatkertek felfigyeltek ránk, és eladásra kínáltak állatokat. Jöttek a struccok, emuk, lámák, antilopok, zebrák, majmok. És megvalósulhatott édesapám vágya: lett egy oroszlánpárunk. Nehezen kaptunk engedélyt a fogadásukra, már a nyíregyházi állatkertben sem hitték el, hogy egyszer ideküldhetik őket. 2005. májusában vehették birtokba újonnan épült szállásukat és kifutójukat. Két év múlva megszületett Mungó, a kisoroszlán, akit azóta már több tízezer ember simogathatott meg.

 

Háromszor tíz perc érintés

 

A legújabb, januárban született bébit Shone-nak nevezték. El kellett venni fogságban született anyjától, mert nem tudta nevelni. Eleinte egy gondozó ágyában aludt, ma az igazgatói irodát bitorolja. Egyre kevesebb kecsketejet iszik, egyre több húst eszik. Naponta háromszor tíz percre kiviszik a látogatók közé, hogy szokja az embereket és az érintést.

A nagyok is kezesek, de ki meri kipróbálni? Mungó kedves, barátságos, játszani, bírkózni akar. Ám súlya miatt már veszélyes. Csak Bogi nem tart az oroszlánpártól. A majdnem rotweilert a hatalmas állatok elfogadták falkavezérnek, ott lakik a kifutójukban. Próbálták már szétválasztani őket, de valamennyien boldogtalanok voltak.

A másik nagy attrakció Buborék. Tavaly érkezett Pécsről, 180 kilós babaként. Helyét - téli és nyári medencéjét, házát és kifutóját - a család építette. Így is több millió forintba került.

- Apa a főépítész - magyarázza Ádám -, öcsém és én a segédmunkát végezzük. Barátnőinket is befogjuk. Tervezzük, hogy Buboréknak párt hozunk. Afrikában a vizilovak több embert ölnek meg, mint az oroszlánok. Nálunk szelíd, apróra vágott almáért és répáért hálás. Jól esik neki a simogatás -, szinte kéri. Egyelőre 25 C fokos téli medencéjében időzik, várja a jó időt.

Aki viszont egy csöppet sem kedves: Buba, a zebra. Ő Győzike zebrája. Körmöléshez altatott állapotban Győzi rátehette a kezét, meg is lett örökítve.

 

Többszáz látogató nézte...

 

A cikk ide kattintva folytatódik. 

Közélet:
 0 Hozzászólás   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ajánlott cikkek:

Megnyitott a Stelázsi! Környezetkímélő és abonyi!

Jótékony fodrászat: Nekik gyűjtenek

A járvány miatt már a lakásfelújítás is online zajlik

Hogyan csökkenthetjük a kiadásainkat, ha padlófűtésre váltunk?

Természetes fájdalomcsökkentő készítmények, amelyek kevésbé ismertek

Jótékony fodrászat: 347.000 forint lett az eredménye

Már nem a négyes a legdurvább halálút

Tanfolyamok folyamatosan

Tanácsot adunk, hogyan vásárolj bútorokat az interneten

Kerti grill és partisátor nem hiányozhat egyetlen kertből sem

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Önnek van már védettségi igazolványa?
   
 Van, mert beoltattam magam 
 Van, mert átestem a COVID-on 
 Beoltattam magam, de még nem kaptam meg 
 Nincs, mert még nem oltattam be magam 
 Nincs, és nem is akarom, hogy legyen!  
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok