Mi Abonyunk - Egy igazán színpompás nap Újszilváson
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7161, belépett felhasználók: 0.

0 - 2014.10.20. 15:46

Október 17-én Újszilváson Helyi Termék Expót szervezetett a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség. Igazándiból a termelők kiállítása és a családi programok a fél napos szakmai konferencia megkoronázását jelentették. A Darányi Ignác Terv nyertes pályázatának köszönhetően először Deák Ferenc, az FVM Élelmiszerlánc- Felügyeleti Főosztály főosztályvezető helyettese tartott rendkívül értékes előadást, melynek témája az volt, hogy milyen személyi és tárgyi feltételeket kell teljesíteniük azoknak a kistermelőknek, akik szeretnének beszállítani a közétkeztetési vállalkozásoknak. A szakmai konferencián személyesen vett részt a település polgármestere, Dr. Petrányi Csaba is, aki Helyit a Helyieknek! Újszilvás az önfenntartó település címmel tartott előadást. A helyi termelők ellenőrzési tapasztalatairól Dr. Gál László főállatorvos beszélt. A rendezvényen a helyi termelők, őstermelők is elmondhatták a témával kapcsolatos tapasztalataikat, majd üzemlátogatást tettek a Bolyhos Pálinkafőző üzemben. A napot neves fellépők is színesítették. Képgaléria ITT, fotó Lőrinczy Veronika

 

A konferencia megnyitóján Dr. Bárán Alexandra, a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség elnöke elmondta, hogy ők is részt vettek egy kistérségi felmérésben, ahol összesen 23 vállalkozást vizsgáltak, melyek közétkeztetési cégek beszállítói. Deák Ferenc az FVM Élelmiszerlánc- Felügyeleti Főosztály főosztályvezető helyettese előadásában elmondta, hogy a világon mintegy 1,5 milliárd ember túlsúlyos, és körülbelül ugyanennyi ember éhezik, tehát valami nincsen rendjén. „ Sok vitánk van az EMI szakembereivel a közétkeztetésről, cél a veszteségek, maradékok csökkentése, ugyanakkor a jogszabály-módosítások nem biztos, hogy ebben az irányban hatnak. Megjelentek az OÉTI új receptúrái.

 

 

A szakemberek kipróbálták a régi és az új recept alapján is a gyümölcslevest. Az új termék sajnos átlátszó volt, nem volt benne cukor, az alján állt a fűszer. A NÉBIH ellenőrzi a receptúrák betartását, az lenne a cél, hogy a közétkeztetési vállalkozások jelezzenek vissza ezekkel kapcsolatban, hiszen szerencsés lenne, ha a folyamatok jó irányban mozduljanak el.

 

 

 

Drasztikus váltás történt a sófelhasználás, fűszerezés terén, mely egy új ízvilágot eredményez. Lehetséges, hogy a közétkeztetésben résztvevőknek ez majd nem ízlik, így a hulladék mennyisége is nőhet. Az rendben van, hogy tenni kell az elhízás ellen, segíteni kell benne, más kisgyermek korban el kell kezdeni az egészséges életmódra való nevelést. Nehéz azonban a menzákon új receptek alapján főzött ételeket elfogadtatni a gyerekekkel, különösen, ha otthon egészen másképpen főznek. A szakminisztériumok célja a legrövidebb lánc lehetőségének megvalósítása a termelőktől a közétkeztetésig, jó tápértákű, minőségi termékek beszállításával. Ebben nagy szerepet szánnának a helyi őstermelőknek, kis vállalkozásoknak. Ez a cél szerepel a kormányprogramban is. A mikro- és kisvállalkozásokat szeretnénk pozícióba hozni ezen a területen, legyen szó állati- vagy növényi eredetű termékek előállításáról. „

 

Deák Ferenc elmondta, hogy a helyi termelők jó minőségű termékek előállítására képesek, de folyamatosan küzdenek az olcsóbb import termékekkel, melyekkel nagyon nehéz versenyezni, különösen, ha a külföldiek adót is csalnak, mint ahogyan volt rá példa a tej esetében is. Az ágazatban gondot okoz a magas hazai ÁFA. Bizonyos iparágakban a külföldiek lenyomják az árakat. Sokkal egyszerűbbnek tűnik félkész, készárut venni a multiknál, ahol a fizetés is lehet halasztott, házhoz is viszik, és olcsóbb is. Így sok hazai közétkeztető vállalkozásnál például már zöldség-előkészítő helyiség sincs. Az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatban elhangzott, hogy a kistermelőkre enyhébb előírások vonatkoznak, de ez nem minden esetben jó. Elég a botulinum mérgezésre gondolni, mely a nem megfelelő hőkezelés miatt okozhatott csaknem tragédiát. Meg kell tanítani a termelőket arra, hogy hogyan, és miért szükséges betartani a legfontosabb higiéniai szabályokat. Deák Ferenc arra buzdította az őstermelőket, hogy hozzanak létre mikrovállalkozásokat, hogy a feldolgozottság szintjét ők is növelni tudják, így gazdaságosabbá válik a termelés. Az eredményes működéshez azonban szükség van képzésre, tapasztalatokra és persze higiéniára is.

Lőrinczy Veronika


 

Közélet:
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

INNOVEN CATERING- Csodálatos rendezvényi vendéglátás

Letölthető a Közeli Bolt mobil APP-ja!

Útcserék, felújítások Abonyban

Ezek az ingyenes koronavírus-teszt feltételei

Önnek milyen tapasztalatai vannak az abonyi orvosi ügyelet működésével kapcsolatban?

Munka!

Az online fogadóirodák széles kínálata

Strand étlap!

Óvakodj a hamis CBD termékektől - hogyan tudsz megbizonyosodni egy termék megbízhatóságáról?

Ford Focus ST - Kíméletes sportosság

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Önnek milyen tapasztalatai vannak az abonyi orvosi ügyelet működésével kapcsolatban?
   
 Nagyon jó 
 Is- is 
 Nagyon rossz 
 Nincsenek tapasztalataim 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok