Mi Abonyunk - Teknősmentő akcióban a MiAbonyunk
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8072, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2014.06.24. 22:45

Kedves Olvasónk kétségbeesve telefonált hétfőn délután, hogy a Gyulai iskola kerítésénél egy gyönyörű menekülő, nagy testű teknősbéka található. Szegényke, nagyon rémültnek tűnt. A kedves Olvasók visszatartották őt, míg megérkezem. Vittem magammal kisfiamat is, aki boldogan segédkezett nekem a teknősmentő akcióban. Hiába no, nem unalmas az életünk. Egyszer egy kutyus, máskor egy teknős. Boldogan segítettem, azonnal felugrottam a számítógép mellől, és menet közben máris telefonáltam Tóth Ádámnak, hogy befogadná-e őt az abonyi magánállatkert. Hamarosan hívott, hogy igen, és közösen beazonosítottuk a pórul járt szépséget, egy mocsári teknős szabadult el. Megtudtam, hogy befogadják ugyan, de sajnos, ha a tóba kerül, akkor nem biztos, hogy ki lehet venni onnan, lehet, hogy nem találja meg a tulajdonos.

Egy pillanatig tanácstalanul álldogáltam, majd hirtelen ötlettől vezérelve bementem a Gyulai sulival szembeni házba, ahol a kerékpármegőrző is van. Kezemben egy szatyorban csücsült a szépséges teknős. A ház tulajdonosát kérdeztem: Nem hiányzik innen egy teknősbéka? Kiderült, hogy ugyan nem észlelték eltűnését, de boldogan fogadták a kis drágát, és köszönték a segítséget. Őkelme egy szép tóban lakik, de szökős. Volt már, hogy még ennél is messzebbre jutott, ám visszakerült. Így hát megbeszéltük, hogy megírom, hogy ha valaki látja őkelmét a városban „ flangálni „, akkor legyen olyan kedves és a Gyulai sulival szembeni házba vigye be, mert ott lakik. A szökést sajnos nem tudják megakadályozni. Lehet, hogy az ok nagyon prózai. Keresi párját. Korábban ketten voltak, de a másik példány sajnos eltűnt. Így ért sikerrel véget a mi kis teknősmentő akciónk. Ha látják az úton, legalább tudják már, hogy miért szökik és hova vigyék vissza.

Lőrinczy Veronika

 


 

Közélet:
 5 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Tarka tér

Rózsaszín séta

Könyvtári Napok

Mezőgazdasági kiállítás

Éjszakai Tarka Tér

Kinizsi szoboravató

Örökség- Kiállításmegnyitó

Mobilitási hét

Terménybemutató felhívás

Vámos Zsolt emlékére

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
hááát....

veroniq -

2014.06.25. 22:46:49

{#emotions_dlg.sm}

http://www.exopet.hu/allatgyogyaszati/centrum/20110905-teknost-talaltam

A fenti nagyon érdekes link, de nem másolható az oldal tartalmának részlete sem.

http://www.haziallat.hu/dr-haziallat/terrarium/mocsari-teknost-lehet-hasonloan-etetni-mint-az-ekszerteknost-kell-neki-novenyi-taplalek/2753/

Van egy mocsári teknősöm (tisztában vagyok vele hogy védett, de nagyon pici korában került hozzám, az akkori Tisza pedig hemzsgett a dölgött halaktól, így jobbnak véltem ha nálam marad).

az alábbi, ugyanezen az oldalon viszont linken a következőt írják:

http://www.haziallat.hu/dr-haziallat/akvarium/mit-eszik-a-mocsari-teknos/9423/

" A mocsári teknős eszmei értéke 50.000 forint! Szigorúan védett faj, otthoni tartása tilos, 2008. novembere óta szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján is. Bármennyire is a szívéhez nőtt, sajnos meg kell tőle válnia. A mocsári teknős a sík vidékek iszapos területein, álló- vagy lassan folydogáló vizeiben él. Keressen neki napsütötte, sűrűn benőtt erdei tavat, vagy ligeterdővel szegélyezett holtágat, mivel csak víz közelében él meg, és engedje szabadon! "Igaz!

Csimpifon -

2014.06.25. 21:40:34

Tényleg, igazad van, ez az egyetlen védett állat, amit lehet. Ártatlan

 

"A védett és fokozottan védett állatfajok körét meghatározó 13/2001. rendelet kimondja, hogy az ide sorolt fajok egyedének tartása csak kutatás, oktatás, újratelepítés, mesterséges szaporítás céljából engedélyezhető - a mocsári teknősön kivételével. Az állatok tartásáról szóló 8/1998. kormányrendelet szerint védett állatfaj egyedének tartására közérdekből - tudományos célokat szolgáló tevékenység, természetvédelem, oktatás, ismeretterjesztés - adható engedély. A fokozottan védett állatfaj egyedének tartásával szemben a jogszabály még szigorúbb. Ilyen állatok tartásához csak olyan közhasznú szervezet kaphat engedélyt, amelyik az előírt feltételeket maradéktalanul biztosítani tudja."

tartható

veroniq -

2014.06.25. 19:54:58

Legalábbis az alábbi linken olvashatók szerint. Igaz, védett és eszmei értke 50.000 Ft....

http://teknosok.hupont.hu/19/mocsari-teknos-tartasi-tippek

Hozzánk sokszor bejön.

TATU -

2014.06.25. 14:39:05

Egy-egy szép példány a Mogyoró út végén lévő nádas területéről,tündériek de mindig vissza visszük,mert nekik az az igazi területük.Szomszédomhoz is be járnak rendszeresen,igyekszünk,hogy a kutyáink ne vegyék észre ezeket a kis csibészeket,gondolom végeznének vele.

Védett

Csimpifon -

2014.06.25. 10:27:17

A mocsári teki védett állat, elvileg nem lehet tartani...szóval ne lepődjenek meg a tógazdák, ha megjelenik valaki és megbünteti őket miatta. Láb a szájban Szerintem ha valaki mocsárit talál valahol a városban, inkább a csónakázó tóra vigye el, ott laknak tekik, a múltkor láttunk egy egészen nagy példányt napozni, ott minden megvan, amire szüksége lehet, a telet is simán átvészelik benne.


Szavazás
Önnek van már védettségi igazolványa?
   
 Van, mert beoltattam magam 
 Van, mert átestem a COVID-on 
 Beoltattam magam, de még nem kaptam meg 
 Nincs, mert még nem oltattam be magam 
 Nincs, és nem is akarom, hogy legyen!  
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok