Mi Abonyunk - KINIZSI 10. évforduló
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7076, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2014.06.23. 10:37

Kihasználva az új Művelődési Ház adta lehetőségeket, június 22-én, vasárnap filmvetítéssel egybekötött találkozó tartottak a Kinizsi-előadások régi szereplői. 10 órakor a legelső előadás teljes felvételét, a rendezvény második részében a többi előadás felvételeiből összeállított filmetűdöt láthatták a résztvevők. A két vetítés között a Nagyabonyi Színkör mentora Szíki Károly arany-érdemkeresztes színművész mutatta be három most megjelent könyvét. A könyvekben több abonyi ihletésű írás is van, melyet az érdeklődők a könyvtárban megtalálhatnak. A találkozó résztvevői 2024-ben a 20 éves Kinizsi-találkozó megszervezése mellett döntöttek. A gimnázium igazgatójának, Kavecsánszkiné Pál Erikának köszöntő szavai után Király Béláné foglalta össze a történelmi daljáték tíz éves történetét.

   2014. június 19-én múlt 10 éve annak, hogy a gimnázium udvarán bemutattuk a Kinizsit. Ha jól tudom, Balangó László igazgató úr kezdeményezte a Kinizsi Színpadi Társulat létrehozását. Működéséről onnantól vannak emlékeim, hogy Király Borbála tanárnő rendezésében 2002-ben bemutatták Kodály Zoltán Székelyfonóját. Úgy látszott, hogy a tehetséges diákoknak érdemes lesz újabb szereplési lehetőséget adni.

Az elmúlt 10 év és a 12 Kinizsi előadás azt bizonyítja, hogy jó választás volt az iskola névadójáról darabot írni. Az első előadásokat a gimnázium diákjai mutatták be, később a Nagyabonyi Színkör vette és tartja ma is műsorán a Kinizsit. A tizenkét előadásban több mint 200 szereplő vett részt.

Eddig 5 Kinizsi Palkónk volt. Ők: Parti István, Pillmayer Lénárd, Gulyás Zsolt, Majoros László és Domokos Albert.

A legelső előadás két főszereplője, Mátyás király szerepében Katona Sándor tanár úr, és Örzse néni szerepében Skultéty Sándorné Bella néni, valamint az Ali béget alakító Csuti Gyula bácsi sajnos már végleg távoztak a színpadról. Az első előadáson készült filmfelvétel máig őrzi emléküket.

Az akkor 90 éves Lőrinzy László mesterfodrász és sminkmester utolsó munkáját is őrzi a második Kinizsi előadás kulisszatitkait is bemutató filmfelvétel. Ez a film az abonyi színjátszás történetében felbecsülhetetlen értékű dokumentum. (Éppen bajuszt ragaszt Kinizsi Palkónak)
Az ősbemutató tehát 2004. június 19-én volt a gimnázium udvarán felállított színpadon. Akkor a gimnázium tanárai és diákjai, a „Kinizsi Színpadi Társulat’ adta elő.

A következő évben ismét ők mutatták be a Gimnázium udvarán.

2008-ban a Kinizsi Gimnázium fennállásának 50-dik évfordulóján már a Nagyabonyi Színkör tagjai vitték színre. Ezen a bemutatón ott volt Fábry Szabolcs, Nagyvázsony akkori polgármestere, aki azonnal meghívta az előadást Nagyvázsonyba, a Kenyérmezei diadal 530-dik évfordulójának rendezvényeire. Ott kétszer ment, óriási sikerrel.

2010. Pünkösdjén egy jégvihar akadályozta meg az előadást.

Aztán 2011-ben, Pünkösdkor, Abony fő terén, majd 2011. június 20-án a diósgyőri várban, rendkívüli környezetben, nagyszerű közönség előtt volt újabb Kinizsi bemutató.

2012.május 24-én a törökszentmiklósi gimnáziumban, szeptember 8-án az óballai falunapon láthatta a közönség.

2013. szeptember 17-én Kinizsi előadás volt Erdélyben, Csíkpálfalván, egy nagyszabású színjátszó-fesztivál keretében. (A mai alkalomra készített film-összeállításban láthatja, hallhatja a kedves közönségünk a díj-kiosztót és a zsűri elnökének rövid értékelését. Ez ugyancsak egy nagyon fontos dokumentum az abonyi színjátszás történetében.)

Terveink között szerepel a Kinizsi hat előadásból álló erdélyi turnéja. Indulásra készen várjuk a beígért meghívást.

2013. október. 25-én, az erdélyi szereposztással ment a Kinizsi a somogyisoknak. Ezzel az előadással - lényegében Kazinczyné Juhász Ildikó igazgatónő kezdeményezésére - elindult az a gyakorlat, hogy a helyi színjátszók – külön diák-előadás keretében - bemutatják műsoraikat a város diákjainak.

Megható tény, hogy az ősbemutató 4 szereplője ma is aktív résztvevője a Kinizsi előadásoknak. Brenyó László, Kállai László és Mitus Ferenc mellett – akik a színpadon vannak, - nem feledkezhetünk meg a negyedik személyről, aki ma is főszereplője a Kinizsi előadásoknak. Ő Király Borbála. Érdemeit nem részletezem, mert nem szereti hallani!

Az évfordulós találkozó ötlete Brenyó Lászlóé volt. Nagy energiákat fektetett a régi szereplők felkutatásába. A régi szereposztások alapján készült a meghívó névsora, ami sajnos így sem teljes. Kérek mindenkit, segítsen ezt kiegészíteni, hogy a 20 éves találkozón még többen lehessünk. Örülök, hogy itt vagyunk, és kívánok jó szórakozást!

Kultúra:
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Szép este volt: Abonyiak csodálatos szereplése a Szolnoki Szimfonikusok Újévi Koncertjén

Kivonulással fenyeget a SPAR

KIrály Izabella szerint kevés abonyi vevő a kultúrára

ESZENYI ENIKŐ: TAHI TÓTH LÁSZLÓ A LEGNAGYOBB MŰVÉSZEK KÖZÉ TARTOZOTT

Nótások találkoztak Abonyban

Pető Zsolt, Abony Város polgármestere nyitotta meg az országos rendezvényt

Nagykőrös: Hiszem, hogy a Nagykőrösi Arany János Muzeális Gyűjtemény olyan érték, melyet minden magyar embernek látnia kell

Előkészületben a Nagyabonyi Színkör újabb előadása

Kedvenc abonyi rapperünk ismét beindult :)

Remek tanszaki hangverseny a Bihariban

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Önnek milyen tapasztalatai vannak az abonyi orvosi ügyelet működésével kapcsolatban?
   
 Nagyon jó 
 Is- is 
 Nagyon rossz 
 Nincsenek tapasztalataim 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok