Mi Abonyunk - Remek színikritika a LOPÓTÖK-ről
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7076, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2014.04.29. 10:38

Rovatunk támogatója a Culture CAFE-  HETI  HANG SZÓRÓ -  Hangosan arról, ami nekünk fontos - PAJZÁN NÉPI KOMÉDIÁK ABONYBAN - Lopótök, avagy a Mari nem olyan - A beteg disznó

Lopótök, avagy….
Szereplők: Mari, a kikapós feleség, Pista, a szoknyapecér férj, Jóska, a falu „bikája” , Sanyi, egy másik gavallér , Julcsa, a szolgáló, Mama, Mari anyja, Tibi, a szolgáló, Julcsa vőlegénye

Tudatos félrelépések sorozata népi ágyásba öltöztetve, de ez a sosem kihűlő ágyás, melyben ma is szívesen látogatnak az ágyás-ágyasra, félrelépésre önkiképzett kedves polgárok. Itt nincs korosztály, rangbeli távoltartás, amolyan mindenkivel mindenki kalandozás ez, ami a csövön kifér, teljes kavarodásban, forgatagban, futószalag szerűen. Egy felajzott világ skalpgyűjtőinek versenye.

 

Fiatal kan és öreg szuka, közte pedig minden más korosztály üzekedése.
Olyan játék, amiben lelkük mélyén sokan szeretnének játszadozni, de erkölcsi gátak, vallási kötelékek, anyagi függőségek miatt nem gyakorolják a szabadban, meg a szobában. Beszélhetnénk a tisztességesekről, akik morális érzék és hűség miatt gondolni sem gondolnak arra, hogy kipróbáljanak valami újat, valaki újabbat. Ez azonban nem zárja ki őket sem, hogy a mások kikapóságát bemutató komédiát megnézve felhőtlenül nevessenek. A pajkos, mindig humorral teli jelenetek ablakot nyitnak a néző számára a késő középkorban ismert, de kisebb eltérésekkel megörökölt nyüzsgő, dekadenciába hajló, mégis életörömtől hangos világra.

A beteg disznó
Népi komédia 8 képben. Szereplői: gazda, gazdasszony, szolgáló, böllér, csontkovács
Félreértések halmazata, csaknem burleszkbe hajló, elképesztő szituációkkal.
Csattanós, tréfás kis darab, mely egy nyüzsgő, életvidám korszakba röpíti el nézőit.
A humorában őszinte, reneszánsz világra emlékeztető darabjaival a szerző méltán vívta ki
az igényes szórakoztatásra vágyó rendező és közönség figyelmét.

 

Ez történik most Abonyban, ahol a Nagyabonyi Színjátszó kör játékában egyszeri vércserét élhet meg látogatóként a néző. Belekóstol mások életébe, bekukkant kulisszatitkaikba, s a mértékkel megélt jelenetek alatt átélhet valamit, amit szeretne vagy éppen megvet, de szórakoztatónak tart.
Király Izabella rendező szórakoztatni akar. Nem helyez ki társadalmi paneleket, nem véleményezteti a félrelépésekben dúvadként színre kitett szereplőket. Nincsenek félreérthetetlenül egyértelmű jelmez utalások, jellemző kellékek, hatalmi kikacsintások, megkövült hanghordozások. Nincs társadalmi konfliktus gyártás.
Időtlenül, kortalanul játszatja a szereplőket, s megelégszik az író modern nyelvezetével, a darab szerkezetével és így kerül színre, s jut el két kacagtató darab is a Költészet napi bemutatóig.
A színjáték, a pajzán parti minden felcicomázás ellenére is hatalmas közönség siker. A nevetés könnyeket csaló mámora, gyógyító, lélekkönnyítő játéka győzött ezen a bemutatón. Az ember vágyakozása, hogy a sok lélekfájdító napjait feloldja valami, amiről maga sem tudja, mi lenne az a valami, ezt megkapja, ha erőt vesz és a celeb-cirkuszból, az Édes élet cigány-kultusz rettenetéből vagy a Fábry fószer bornírtságtól el tud szakadni és egy remekül megírt és eljátszott darab részese akar lenni.
Király Izabella rendező a szokásos felvezető-bevezetőjében mindenkor hasznos információkkal látja el a nézőit. Így értesült a felfokozott várakozásban az est minden vendége arról, hogy a múlt év szeptemberében részt vettek egy Erdélyben megrendezett színjátszó találkozón és konferencián, s ott látták a csíkcsomortáni Lármafa Színjátszó Csoport előadásában A lopótök, avagy a Mari nem olyan című darabot, melyet
Kéri Ferenc magyarországi szerző írt. A Nagyabonyi Színkör tagjainak kívánságára műsorra is tűzték.

Kéri Ferenc érzékeny humor-lélektanára bizonyíték több műve is:
Helén, s a tehén, avagy gyalog, mint Balogh /népi komédia - 2012./
Fejér István zenéjével létrehozott Az alkohol öl című zenés komédia
Meghalsz, Banya! /Rideg Sándor: Indul a bakterház című művének folytatása - 2014./
Mosolyország tovább él /mesejáték - 2008./
A beteg disznó /népi komédia - 2010./
Reménykedők /zenés színjáték - Karády István zenéje, Maczkó Edit, Kéri Ferenc versei)
Karácsony - ahogy én szeretném /versek keretbe foglalva - 2009./

Kéri nem csak a darabjain keresztül vall az őt körülvevő világ visszásságairól, de önvallomás látomást tesz azzal is, hogy az interneten kinyitja személyes világát is. A ritka moralitású írók szűk táborába tartozik: nem kér jogdíjat, sőt visszautasítja. A saját darabjait még nem látta színpadon. Az abonyi előadáson díszvendég volt, és napokkal később írta: annyira tetszett neki, hogy nem tud szabadulni a hatása alól Ő az, aki nem rejtegeti darabjait, hozzáférhetővé teszi műveit, s eközben lehetőséget ad személye megközelítésére is. Így tudatja önvallomás szerűen a 46 éves soltszentimrei író: Minden ember számára vannak értékek. Mindenki próbálja megtalálni önmagát. Ám vannak, akik másokért is felelősséget éreznek, másokért is dolgozni akarnak, s a maguk módján a közösség érdekében valami maradandót kívánnak teremteni. Én szeretnék ezen emberek közé tartozni.
Az internet segítségével most egy kicsit bepillanthat a világomba. Ki vagyok, mivel foglalkozom, mi érint meg a mindennapokban? Ezekre mind választ kaphat oldalaimon.
Mottóm: Felismerés, tenni akarás, önzetlenség, szeretet.
Egyik versét így kezdi:
Morzsát szórok az udvarra,
Sok kis veréb repül arra,
Csipegetik,
Mind megeszik,
S belefognak madárdalba. (Kéri Ferenc: Madarak)
Így igaz. Morzsát vetett és kacagást aratott mindkét darabjával, s annak megjelenítő szereplőivel. Elismerést érdemlően játszott: Brezvai Tímea, Brenyó László, Kállai László, Juhász Géza, Matusinka Mária, Koroknai Mária, Mitus Ferenc a Lopótök, avagy a Mari nem olyan című darabban, valamint a Beteg disznóban: Csányi Sándor, Matusinka Mária, Khórer Viktória, Fazekas István, Mitus Ferenc, Koroknai Lászlóné.
v.Szíki Károly
 

Kultúra:
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Szép este volt: Abonyiak csodálatos szereplése a Szolnoki Szimfonikusok Újévi Koncertjén

Kivonulással fenyeget a SPAR

KIrály Izabella szerint kevés abonyi vevő a kultúrára

ESZENYI ENIKŐ: TAHI TÓTH LÁSZLÓ A LEGNAGYOBB MŰVÉSZEK KÖZÉ TARTOZOTT

Nótások találkoztak Abonyban

Pető Zsolt, Abony Város polgármestere nyitotta meg az országos rendezvényt

Nagykőrös: Hiszem, hogy a Nagykőrösi Arany János Muzeális Gyűjtemény olyan érték, melyet minden magyar embernek látnia kell

Előkészületben a Nagyabonyi Színkör újabb előadása

Kedvenc abonyi rapperünk ismét beindult :)

Remek tanszaki hangverseny a Bihariban

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Önnek milyen tapasztalatai vannak az abonyi orvosi ügyelet működésével kapcsolatban?
   
 Nagyon jó 
 Is- is 
 Nagyon rossz 
 Nincsenek tapasztalataim 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok