Mi Abonyunk - Megújul az MSZP- Polgármesterünk neve egyelőre nem szerepel a cikkben
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8072, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2013.10.09. 09:09

MTI – A hétvégén véglegesítik az MSZP választási listáját, jövőre várhatóan a jelenlegi szocialista frakció legalább egyharmada kicserélődik. A következő ciklusban nem lesz képviselő két korábbi pártelnök, Kovács László és Lendvai Ildikó sem. A listára az elnökség tesz javaslatot, ezt a választmány a szombati ülésén véleményezi. Az MSZP alapszabálya együttdöntési kötelezettséget ír elő a két testületnek, ami azt jelenti, hogy ha a választmány változtatna a névsoron, az visszakerül az elnökség elé, és így tovább, amíg nincs konszenzus.

A végső döntést a jövő szombati kongresszus mondja ki, amely elé azonban már egy zárt lista kerül, annak elfogadásáról vagy új lista elkészítéséről döntenek (utóbbi azonban valószínűtlen).
Biztosra vehető, hogy a listát Mesterházy Attila pártelnök vezeti majd, és Botka László választmányi elnök követi.
Az első tízben kap helyet – amint arról már a Népszabadság és a Népszava is beszámolt – Tóbiás József és Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes, Simon Gábor elnökhelyettes, Gúr Nándor alelnök, Molnár Zsolt kampányfőnök és budapesti MSZP-elnök, Velez Árpád pártigazgató és Kunhalmi Ágnes elnökségi tag. Előkelő helyre számíthat Józsa István és Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes is.
Utánuk az elnökségi tagok következnek, köztük Bangóné Borbély Ildikó és Demeter Márta, akik egyaránt először lehetnek parlamenti képviselők, a pécsi Tóth Bertalan (ő a 2006-ban kezdődő ciklus elején már volt képviselő, de fél év után lemondott mandátumáról Tasnádi Péter polgármester javára) és két korábbi államtitkár, Teleki László és Korózs Lajos, akik 2010-ben nem kaptak parlamenti helyet érő pozíciót az MSZP-listán.
Az MTI információja szerint befutó helyre számíthat Bárándy Gergely, Steiner Pál és Tukacs István. Mindhármuknak van párttisztségük (az etikai bizottságot, az etikai és fegyelmi ügyek tanácsát, illetve a pénzügyi ellenőrző bizottságot vezetik), ráadásul egyéni körzetükben a két fél megállapodása nyomán az Együtt-PM állíthat jelöltet helyettük. Vagyis ők csak listán kerülhetnek az Országgyűlésbe (ugyanez igaz a pártvezetők közül Tóbiás Józsefre, Gúr Nándorra és Molnár Zsoltra). Mandátumot érő helyet kap Hiller István korábbi pártelnök is, ám ő korábban kétszer nyert pesterzsébeti egyéni körzetében, és most is erre készül.
A 2010-es választási vereség után megújultak az MSZP vezetőtestületei, az elnökség átlagéletkora 40 év körül van, és ciklus közben új frakcióvezető-helyetteseket választottak Puch László volt pártpénztárnok és Szabó Vilmos korábbi külügyi államtitkár helyett. A képviselőcsoport összetétele azonban nem változott, így itt jövőre várható a vérfrissítés.
Az MSZP-ben érvényes kvótaszabályok alapján a lista ötödét nőknek, ötödét 35 éven aluli politikusoknak kell elfoglalniuk. Utóbbiak között van Demeter Márta és a szintén az országos elnökségben dolgozó Varga László, aki Miskolcon egyéni jelöltként is indul.
Női kvótán juthat be – de szintén nincs még 35 éves – a három említett elnökségi tagon kívül Heringes Anita paksi képviselőjelölt, a Societas korábbi alelnöke is. Vele együtt legalább négy olyan politikusnőből lehet képviselő, aki korábban nem volt tagja az Országgyűlésnek.
A szocialista frakcióban jelenleg csak két nő ül: Lendvai Ildikó és Lamperth Mónika, miután Szili Katalin, Szűcs Erika és Vadai Ágnes a ciklus közben távozott a képviselőcsoportból. A korábbi pártelnök már régebben bejelentette, hogy nem indul a 2014-es választáson, de nem lesz tagja a következő parlamentnek Lamperth Mónika sem, az ő kaposvári körzetében szintén a Bajnai-párt állíthat jelöltet.
Nem lesz képviselő a következő ciklusban Kovács László egykori pártelnök, külügyminiszter és uniós biztos, Kovács Tibor, aki 1994 óta tagja az Országgyűlésnek, és Mandur László, a Ház korábbi alelnöke sem.
A régóta vezető szerepet betöltő szocialista politikusok közül Kiss Péter korábbi kancelláriaminiszterrel egyéni és listás jelöltként is számolt a pártvezetés, de régóta betegséggel küzd, március óta nem vesz részt a parlamenti munkában.
Várhatóan 2014 után is képviselő lehet viszont Baja Ferenc és Szekeres Imre, akik több mint egy évtizedig meghatározó politikusai voltak az MSZP-nek, és noha újabban keveset szerepelnek, Baja Ferenc a Szocialista Platform, Szekeres Imre pedig a József Attila Alapítvány elnöke.
Várhatóan nem szerepel majd a listán Horváth Csaba alelnök, aki az MSZP főpolgármester-jelöltje lehet. A szocialisták egyetlen nagyvárosi polgármestere, a lista második helyére esélyes Botka László újraindul Szeged vezetéséért, ezért egyéni választókerületet nem vállalt, és ha nyer az önkormányzati választáson, lemond mandátumáról. (A képviselői és a polgármesteri, önkormányzati megbízás jövő ősztől összeférhetetlen lesz.)
A XIII. kerület irányítását választotta Tóth József jelenlegi polgármester, míg a mostani frakciótagok közül Simon Gábor indul a miskolci polgármester-választáson. A várost 2006-ig irányító Káli Sándor ugyancsak utolsó ciklusát tölti a parlamentben.
A szocialista pártban úgy számolnak, a jelenlegi közvélemény-kutatási adatok alapján körülbelül 25-30 képviselőjük szerezhet listás mandátumot, de mivel a befutó helyen szereplő politikusok egy része egyéniben is indul, akár az ötvenedik hely is érhet mandátumot.
Az Országgyűlés helyett az Európai Parlamentben folytathatja a jelenlegi frakciótagok közül az EP-lista vezetésére esélyes Szanyi Tibor – aki Tóth József mellett 2010-ben az MSZP másik, egyéni választókerületben győztes jelöltje volt -, Ujhelyi István, a parlament alelnöke és Veres János korábbi pénzügyminiszter. Az EP-listáról szintén ezen a hétvégen döntenek, a jelenlegi képviselők közül Gurmai Zita kaphat befutó helyet, és brüsszeli mandátumra számíthat a delegáció titkára, Gúr Roland (az MSZP alelnökének fia) is.

Politika:
MSZP   
 3 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Zágráb Nándor a Jobbik országgyűlési képviselő jelöltje a választókerületben

Közadatok Antal- Láng Edináról- II. rész

Közlemény az abonyi Jobbik alapszervezetéről- Szeremi Anikó feloszlatta

Ők készítik majd elő a döntéseket: Abony Város Bizottságainak tagjai értünk dolgoznak

Október 28-án megalakul az új abonyi képviselő- testület: Ünnepélyes eskütételek, illetmények, alpolgármester

Közadatok Antal- Láng Edináról- III. rész

Közadatok Antal- Láng Edináról- I. rész

Egyhangú igen az abonyi műjégpályára! Szép volt!

A helyi Fidesz elnök, Balangó László NEM vállalja, hogy beüljön a képviselő- testületbe

Abonyban 1341 Fideszes is Pető Zsoltot támogatta!

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Helyreigazítás!

S.pataki -

2013.10.10. 10:32:04

A 2013. október 9.-én 17.47.09-kor közzétett hozzászólásomban , helyesen a

cím: Mi lesz magával Editke? A szövegben Dr. Balogh Edit

Juditkával semmi sem lesz...

Süllő -

2013.10.09. 20:27:29

Mivel az abonyi polgármester tisztességes neve Romhányiné Dr.Balogh Edit...{#emotions_dlg.sm}

Mi lesz magával Juditka?

S.pataki -

2013.10.09. 17:47:09

A Polgármester Asszony( Dr. Balogh Judit ) a Bajnai pártalakulat erőterében lebeg, nem? Erröl már cikkeztünk!

Az mszp logója viszont, úgytünik, hogy nem az eredeti !

Ü.:


Szavazás
Önnek van már védettségi igazolványa?
   
 Van, mert beoltattam magam 
 Van, mert átestem a COVID-on 
 Beoltattam magam, de még nem kaptam meg 
 Nincs, mert még nem oltattam be magam 
 Nincs, és nem is akarom, hogy legyen!  
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok