Mi Abonyunk - Merénylet a kultúra ellen, bevégeztetett: Elfogadták azt, amitől rettegett a szakma, az új múzeumi törvényt
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7975, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2013.10.08. 13:25

A parlament hétfőn elfogadta a múzeumi törvényhez L. Simon László és Gyimesi Endre (Fidesz) által beterjesztett módosító javaslatot, amely többek között a kultúráért felelős miniszter hatáskörébe emelte a műtárgykölcsönzést. A javaslat ellen az ellenzéki pártok mellett a szakma is tiltakozott. INDEX cikk erről ide kattintva, tiltakozó cikkek a továbbiakban olvashatók.


Tiltakozik a Levegő Munkacsoport

A Levegő Munkacsoport szerint a közgyűjtemények szakszerű kezelését és nemzeti örökség megóvását veszélyezteti az a törvénymódosító javaslat, amelyet L. Simon László és Gyimesi Endre (Fidesz) nyújtott be az Országgyűlésnek, ezért annak visszavonását kéri.

“A muzeális intézményekről, nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvény módosítását célzó javaslat elfogadása esetén lényegében megszűnne a közgyűjtemények vezetőinek felelőssége a jelenleg általuk gondozott nemzeti kulturális emlékanyagért, és az az emberi erőforrások miniszterének hatásköre lenne” – szerepel abban az MTI-hez szerdán eljuttatott levélben, amelyet Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke írt L. Simon Lászlónak.
Mint írta, a törvényjavaslat indoklása alapján a kiállításokon látható műtárgyak többszöröse található közgyűjtemények raktáraiban, és az előterjesztés célja ezen műkincsvagyon minél szélesebb körű hozzáférésének a biztosítása.


“A törvényjavaslat azt sugallja, hogy a muzeológusok indokolatlanul fosztották meg a közt a természetvédelmi, természettudományi gyűjtemények nagy részének élvezetétől, holott a kevés új kiállítás és a gyűjtemények korszerű bemutatásának a terület két évtizede tartó alulfinanszírozása az oka” – hangsúlyozta Lukács András.ű


Arra is kitért, hogy a törvényjavaslat eltörölni szándékozik a szakmai képesítésre vonatkozó előírásokat, és nem kötné szakmai végzettséghez se a szakalkalmazottak, se az intézményvezetők kinevezését.


“A módosítás, amely a múzeumi, a könyvtári, a levéltári és a közművelődési területekre egyaránt vonatkozik, lezüllesztené a szakmaiságot a közgyűjteményekben és a közművelődésben, ezzel a teljes kulturális alapellátást veszélyezteti, mivel politikai kinevezések lehetőségét teremti meg, szakmai kontroll nélkül” – vélte a civil szervezet vezetője, aki szerint komoly az esély arra, hogy “a módosítás elfogadása esetén a műtárgyak szakszerűtlen kezelése, esetenként elkótyavetyélése, sőt akár illetéktelen eltulajdonítása következne be”.


L. Simon László korábban az MTI-nek azt mondta, hogy a múzeumi törvényhez beterjesztett módosító javaslat a muzeális intézményekben őrzött műtárgyak költöztetésének szabályait egyszerűsítené.


“A vidéki múzeumokat, kiállítóhelyeket erősíteni kell azokkal a gyűjteményi elemekkel, amelyek adott esetben tőlük származnak, onnan kerültek el más intézmények központi raktáraiba, ahol nincsenek kiállítva” – fejtette ki az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke.
Megjegyezte: a budapesti múzeumok tele vannak olyan műtárgyakkal, amelyeket valamikor átszállítottak a fővárosba, de az állandó kiállításokba nem kerültek be, csak alkalmanként kerülnek elő, időszaki tárlatokhoz.

Tiltakozik az MSZP

(MTI) – “A magyar kulturális életet érintő einstandok” fognak megvalósulni, ha a parlament igennel szavaz hétfőn az előtte fekvő három, kulturális témájú javaslatra – ismertette az MSZP és a Párbeszéd Magyarországért (PM) véleményét Karácsony Gergely (PM) sajtótájékoztatón.

A tervezett változtatásokat ismertetve azt mondta, hogy a szerzői jogi szabályozáshoz “durván” akarnak hozzányúlni, a múzeumi törvényt úgy változtatnák meg, hogy a teljes műkincsvagyon felett a miniszter rendelkezhet, miközben a Magyar Művészeti Akadémia megkapja a Műcsarnokot, a Vigadót és “bónuszként egy villát”.
A független képviselő szerint a szerzői jogi törvény tervezett módosítása a teljes magyar kulturális életben “kiverte a biztosítékot”. Szerinte alkotmányossági problémákat vet fel, hogy az idei szerzői jogi díjakat már korábban megállapították, de a Fidesz most mégis máshogy osztaná el a bevételt.


A múzeumi törvény tervezett módosítása is súlyos alkotmányos és szakmai problémákat vet fel – folytatta. Éppen ezért Hiller Istvánnal közösen zárószavazás előtti módosító indítvány formájában újra benyújtották egy korábbi javaslatukat – közölte. Ennek alapján a köz- vagy magánszereplőhöz miniszteri döntés nyomán átkerülő műnkincsek nem sérülhetnek, nem kerülhetnek a korábbinál rosszabb körülmények közé, miközben biztosítani kell azok tudományos kutathatóságát is.
A szocialista Hiller István a sajtótájékoztatón azt mondta, a magyar művészet és a magyar kultúra elleni merényletnek tartják, hogy a kormánytöbbség a Magyar Művészeti Akadémiának akarja átadni a Műcsarnok tulajdonjogát. Hangsúlyozta, hogy a Műcsarnokot Ferenc József adta át, azóta öt rendszerváltás történt és több mint ötven kormánya volt az országnak, de egyetlen rendszernek sem jutott eszébe, hogy egy társaságnak átadja az intézményt. A művészet nem jobb- vagy baloldali, ezért a lépés meggondolatlan és következményeivel rossz precedenst teremt – jelentette ki.


Az MSZP és a PM egyeztetett döntését vázolva azt mondta, kormányra kerülésük után az egyik első kultúrpolitikai döntésük az lesz, hogy a Műcsarnokot visszaadják a kortárs magyar művészeteknek.

Kultúra:
FIDESZ   
 0 Hozzászólás   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ajánlott cikkek:

Szép este volt: Abonyiak csodálatos szereplése a Szolnoki Szimfonikusok Újévi Koncertjén

Kivonulással fenyeget a SPAR

KIrály Izabella szerint kevés abonyi vevő a kultúrára

ESZENYI ENIKŐ: TAHI TÓTH LÁSZLÓ A LEGNAGYOBB MŰVÉSZEK KÖZÉ TARTOZOTT

Nótások találkoztak Abonyban

Pető Zsolt, Abony Város polgármestere nyitotta meg az országos rendezvényt

Nagykőrös: Hiszem, hogy a Nagykőrösi Arany János Muzeális Gyűjtemény olyan érték, melyet minden magyar embernek látnia kell

Előkészületben a Nagyabonyi Színkör újabb előadása

Kedvenc abonyi rapperünk ismét beindult :)

Remek tanszaki hangverseny a Bihariban

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Önnek van már védettségi igazolványa?
   
 Van, mert beoltattam magam 
 Van, mert átestem a COVID-on 
 Beoltattam magam, de még nem kaptam meg 
 Nincs, mert még nem oltattam be magam 
 Nincs, és nem is akarom, hogy legyen!  
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok