Mi Abonyunk - Illés: Fegyveres rangereket az erdők és a természet védelmére!
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7076, belépett felhasználók: 0.

Zsolti - 2011.01.21. 13:59:03

Az alábbi cikket a Duna TV munkatársai juttatták el szerkesztőségünk címére:

 

A rangerek "kutya keményen" csapnának le a fatolvaj bandákra, a szervezett természetkárosítókra. A belvíz elleni védekezéshez további forrásokat igényelne az államtitkár.

 

 

A fegyveres, katonai kiképzésen átesett, a rendőrséggel szorosan együttműködő természetvédelmi őrző szolgálat felállítása továbbra is célja Illés Zoltán környezetügyi államtitkárnak – derült ki a szakpolitikus Duna Televíziónak adott csütörtöki esti nyilatkozatából. A Közbeszéd stúdiójában arról is beszélt a szakpolitikus, hogy a vízügyet is egyfajta “félkatonai szervezetté” alakítaná, természetesen csak a hatékony működés tekintetében. A belvíz elleni védekezés az év első felében már felemésztett kétmilliárd forintot, egész évre mintegy tizenhét milliárd kellene erre a célra. Az árvíz elleni védművek teljes kiépítése csak egy megyében ötmilliárdba kerülne.

 

“Igen” - így válaszolt Illés Zoltán környezetügyi államtitkár a Közbeszéd kérdésére, miszerint továbbra is célja-e, hogy a természetvédelmi őrök a mostaninál jóval erősebb jogosítványokat, köztük éles lőfegyvert is kapjanak, és a mainál hatékonyabban léphessenek fel a falopások és a súlyos természetkárosítások ellen. “Én azt szeretném, hogy legyen a természetvédelem terén egy olyan szolgálat – idegen szóval rangerszolgálatnak hívom – amely fegyveres testületként, a rendőrséggel nagyon szorosan együttműködve természetvédelmi őrző feladatokat látna el az országban, a tagjai katonai kiképzést kapnának” - pontosította elképzeléseit Illés Zoltán. Egyrészt cél lenne az erődemonstráció, ami visszatartó hatással bírna szerinte. Másrészt pedig – tette hozzá - “nagyon kutya keményen csapnának oda” a rangerek, ha tetten érnének harminc-negyven fős, kamionokkal és komplett infrastruktúrával fél erdőket kiirtó fatolvaj bandákat.

 

Félkatonai, de nem erőszakszervezet

 

A vízügyet is “félkatonai szervezetté” alakítaná át, úgy, ahogyan az erről megjelent cikkek, írások szólnak? - vetette fel a Közbeszéd.

 

“Nálunk a munka úgy zajlik, hogy jelentkezés van, jelentéstétel van, amit én elfogadok, mint első számú vezető. Én is parancsot hajtok végre, miközben utasításokat adok ki – a kormányfő és a miniszterem parancsát teljesítem” - mondta az államtitkár. A kérdésre pontosabban válaszolva pedig azt mondta: félkatonai szervezet volt valaha a vízügy – amikor még nagyon hatékony volt, komolyan hierarchizált, és húsz-huszonöt ezer ember dolgozott benne, védve az árvizektől az országot. “Én egy ilyen félkatonai szervezetet szeretnék visszaállítani, ami természetesen nem erőszakszervezet” - szögezte le a politikus.

 

Illés Zoltán arról is beszélt a Duna Televízióban, hogy bár még csak három hét telt el az idei évből, máris kétmilliárd forintba került belvíz elleni védekezés. A források – 4,6 milliárdos keretben – előzetesen rendelkezésre állnak erre az évre, idén először. Egyébként eddig az utólagos finanszírozás volt a jellemző, ami éves szinten 35-40 milliárdos kiadást jelentett egy átlagos év végén árvíz és belvíz tekintetében, amit az általános költségvetési tartalékból fedeztek.

 

Sok tízmilliárdba kerül a víz elleni védekezés

 

A szakpolitikus azt mondta: ha egyszer az év elején rendelkezésükre állna egy tizenhét milliárdos keret, abból egész évben megoldható lenne a belvíz elleni védekezés; ebből ötmilliárd körülit használnának fel azonnali intézkedésekre, a többit a márciusban-májusban időszerű középtávú, illetve az év végén esedékes hosszútávú lépéssorozathoz – például árkok kiásásához, a főcsatornák növényzetmentesítéséhez.

 

Az árvíz elleni tökéletes védekezés jóval többe kerülne – csak egy megye, például Borsod-Abaúj Zemplén megye esetében ötmilliárd forint kellene hozzá. Ebből az összes, árvíz elleni védművet meg lehetne építeni a megyében. A kiadások nagyságrendjét érzékeltetendő Illés Zoltán elmondta: csak egy, a Felsőzsolca mellett építendő, hat-hétszáz méter hosszúságú körgát megépítése 1,2 milliárd forintba kerül.

Közbiztonság:
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Behajtott a vasúti átjáróba és összetörte a sorompót- Megfizet érte

Megint szörnyű baleset volt a közelben

Kigyulladt egy konyha Abonyban

Leégett egy háztető Nagykőrösön

Szennyvízcsatornába zuhant kutyust mentettek meg tűzoltóink

Akár 5 millió is lehet a bírság, ha nem irtod ki a parlagfüvet!

20 méteres fa dőlt egy melléképületre Cegléden

Iszonyú volt: Égett a ceglédi hulladéklerakó

Lekapcsolták a drogbanda tagjait

25 milliót sikkasztott egy nő a ceglédi kórházban

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Önnek milyen tapasztalatai vannak az abonyi orvosi ügyelet működésével kapcsolatban?
   
 Nagyon jó 
 Is- is 
 Nagyon rossz 
 Nincsenek tapasztalataim 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok