Mi Abonyunk - ÖKE előadás az új büntető törvénykönyvről
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7054, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2013.06.26. 13:02

A Btk. kiterjeszti a jogos önvédelem lehetőségét - Az Összefogás egy jobb Abonyért Közhasznú Egyesület (ÖKE) programot indított annak érdekében, hogy javuljon az abonyi közbiztonság. Ennek a programsorozatnak a keretében tartották meg dr. Mosonyi Csaba, ügyvéd előadását június 25-én az új büntető törvénykönyvvel kapcsolatosan. Az alapkérdés az volt: mennyiben nyújt nagyobb védelmet a lakosságnak a büntetések szigorítása, illetve meddig terjedhetnek a jogos önvédelem határai az új Btk. értelmében.

Az ÖKE dr. Magyar Gábor vezetésével azon dolgozik, hogy civil szerveződések révén segítsék a rendőrség munkáját, illetve az abonyi lakosság a civil összefogás révén tenni és cselekedni tudjon saját és a közösség biztonsága érdekében. Erről Gedei Gábor, az ÖKE elnök-helyettese beszélt az előadás bevezetőjében.
A szervezők dr. Mosonyi Csaba, ügyvédet kérték fel arra, hogy adjon tájékoztatást, illetve válaszoljon az abonyiak kérdéseire az új Btk.-val kapcsolatosan.
A jogász elmondta, hogy a jogos önvédelemmel kapcsolatban tényleg nagyon sok lesz a változás július elsejétől kezdődően, amikor is életbe lép az új büntető törvénykönyv. Például a jogos védelemmel kapcsolatosan a megtámadottak számára jóval nagyobb teret ad az önvédelemre. A korábbi szabályozás nagyon szerencsétlen volt e tekintetben, hiszen a védekezés jogossága, illetve annak arányossága gyakran vált vitatémává a tárgyalások során és ezért az önvédelemre kényszerülő emberek is olyan büntetést kaphattak, amit méltánytalannak érzett a közvélemény is. Bizony lehetett úgy érezni, hogy a korábbi szabályozás szellemisége támadót előnybe helyezi a megtámadottal szemben – mondta a jogász.
Annak illusztrálására, hogy bővül az önvédelem lehetősége, megemlítette, hogy immár lehetséges védekezésképen előre telepített védelmi rendszert létrehozni. Azaz a jogtalan támadások elkerülése érdekében például lehet a magánterületet árammal is védeni, de ez a minimális erősségű áram nem okozhat olyan sérelmet a támadónak, amiben életét veszti.
Az egyre több tulajdon elleni cselekménnyel együtt az erőszakos bűncselekmények száma is növekedett. Az új törvényi szabályozás remélhetőleg ezen is segít azáltal, hogy a megtámadott jogosult lesz megvédeni magát.
Például, ha éjjel, felfegyverkezve, csoportosan hatolnak be hívatlan személyek egy bekerített magánterületre, vagy lakásba, akkor azt vélelmezi a jogszabály, hogy behatolásuk az élet kioltására irányul. Ezzel szemben pedig a védekezés, akár eszköz használatával is, megengedett, s akár a támadó életének kioltása is lehet jogos önvédelem. Vélhetően ez a szabályozás azért került bele a büntető törvénykönyvbe, mert az utóbbi években főleg az idős emberek sérelmére követtek el élet kioltásával befejezett rablást.
Az előadás utáni kérdezz-felelekben a rendőrök jogaira is rákérdeztek a résztvevők. Többen azt mondták, hogy nem elég határozottak a rendőri intézkedések, sokszor, mintha félnének a törvény őrei. Az ügyvéd válaszában elhangzott, hogy az új Btk. természetesen ezt nem érinti a rendőrök jogkörét. Azonban jó tudni, hogy a rendőröknek igenis nagyon széles körű jogosítványai vannak a rendőrségi törvényből és a büntető eljárási törvényből adódóan. Kiderült a beszélgetésen, hogy a jogszabály és a törvény sokszor határozott és eredményes fellépésre adna lehetőséget a rendőrségnek, de ezzel tudni kell élni. A hozzászólók véleménye szerint a jelenleginél több jól felkészült, képzett rendőrre lenne szükség.
Az előadás összefoglalójában dr. Mosonyi Csaba még kifejtette: az új Btk.-t vélhetően a bírósági gyakorlat fogja majd csiszolni, de az biztos, hogy a jogos védelmi helyzettel kapcsolatos kérdéskör sokkal inkább a megtámadottaknak kedvez, mint az előző szabályozás. Most már nagyon széles skálán mozoghat annak megítélése, hogy mikor és meddig terjed a jogos védelem fogalmának használata.
 

Közbiztonság:
 0 Hozzászólás   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ajánlott cikkek:

Szolnok: Az autó eleje nélkül, részegen indult útnak gyerekeivel az apa

Kézzel készített ajándékot kaptak rendőreink

Fiatal nő vesztette életét balesetben Szolnoknál

3 évet kapott a száguldozó, aki halálra gázolt Cegléden egy lányt

Halottlátónak, jósnőnek adta ki magát a csaló nő

Megbukott az unokázós csaló bűnbanda, többen még külföldön bujkálnak

Késelés volt Ceglédbercelen

Elgázoltak egy nőt Szolnokon, szemtanúkat keres a rendőrség

Eltűnt egy 13 éves kislány, a rendőrség segítséget kér

Vádemelés a nagykőrösi rablók ellen, akik még egy mozgáskorlátozott nőhöz is bemásztak

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön szerint milyen az abonyi városi kommunikáció?
   
 Kiváló, tudunk mindenről, köszönjük 
 Egész jónak tartom..... 
 Nem jó, semmiről sem tudunk 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok