Mi Abonyunk - Nem ajánlott a víz fogyasztása, amikor mosatják a rendszert
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8078, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2013.06.14. 21:44

Az ivóvíz hálózatot a közelmúltban mosatta a szolgáltató. A város több pontján lett esztétikailag meglehetősen ijesztő az ivóvíz állapota. Olvasónk megkereste az Országos Tiszti Főorvost, cikkeinket belinkelte, majd az illetékes megküldte a választ ezzel kapcsolatban. Ebből sok mindent megtudhatunk, érdemes is elmenteni, de legalábbis visszaemlékezni rá, mikor legközelebb jön a szokásos tisztítás. A lényeg, hogy nem kéne inni a csapvízből, mikor mosatás alatt van a rendszer. Íme, az illetékes válasza, melyet olvasóink nevében is köszönünk. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet a 2013. május 14-én érkezett, az abonyi vízminőségi panasszal kapcsolatos megkeresésére, a folyamat, és a vele járó kockázatok megértése céljából az alábbi tájékoztatást adja. Az ivóvízhálózat mechanikai tisztítását az Ön által közölt információk alapján szivacsos módszerrel tisztították. Ennek során a vezeték megbontásával 3-5 szivacsdugót helyeznek a tisztítandó vezetékszakaszba, és azt a hálózati víznyomás segítségével juttatják a lemosató pontig. A művelet során a szivacs fellazítja, ledörzsöli a vezeték falára lerakódott szennyeződéseket, és üledéket, mely aztán a vezetékszakasz további öblítésével kimosható.

A szennyeződés általában szervetlen összetételű (vaspelyhek, homok, vízkőszemcsék alkotják), de biológiai képleteket (baktériumokat, algákat, gombákat, férgeket stb.) is tartalmazhatnak, melyek a csőfalról leválva ilyenkor koncentráltan jelennek meg a mosató vízben. (Az ivóvízre vonatkozó kémiai és biológiai közegészségügyi határértékeket a 201/2001. (X.25.) Kormányrendelet 1. melléklete tartalmazza). A vas származhat a vízbázisból (geológiai eredetű), a víztisztítási technológiából, de akár a vezeték korróziójából (amennyiben vas/acél anyagú a hálózat) is.

A mosató víz az emelkedett üledéktartalma, és esetenként biológiai szennyezettsége miatt fogyasztásra (ivásra és főzésre), illetve mosásra nem javasolt, de pl. öntözni lehet vele. A mosatást általában emelt koncentrációjú fertőtlenítőszer bevitel is kíséri, ezért többnyire nem hordoz biológiai kockázatot a „barna” vízzel való érintkezés.

„Élő” hálózaton, (aktív, folyamatos lakossági fogyasztás mellett) a mosatás ideje alatt a hálózati gerincvezetéken áramló üledékes víz bejuthat a lakossági bekötővezetékbe is, ha a vizet a bekötési ponton éppen fogyasztják (akár locsolnak vele, akár a WC tartály töltődik, vagy fürdenek), ilyenkor akár a teljes házi hálózatot is elszennyezheti.

Mint fogyasztónak, javasoljuk Önnek, hogy amennyiben tudomása van a mosatások időpontjáról, a munkálatok ideje alatt kerülje a vízhasználatot, valamint mosatást követően érdemes a vízbekötéshez (vízórához) legközelebb eső vízcsapon leöblíteni a bekötővezetéken felgyülemlett szennyeződést egészen a víz letisztulásáig, így az a házi hálózat távolabbi pontjaira már nem tud bejutni.

Az efféle tisztítási műveleteknél mindenképpen fontos a lakosság türelme, tehát mindenképpen érdemes megvárni a fogyasztással a hálózat-karbantartás és az öblítő mosatás végét. A mosatásnak előnyei is vannak a rövidtávú hátrányok mellett: a víznyomás biztonsága javul, a vízhálózati biológiai kockázat is csökken az eltávolított üledékkel, hosszabb távon tisztább lesz a víz.

 

A válaszadáshoz adott megértő türelmét köszönjük.

Előző cikkeink

http://www.miabonyunk.hu/cikkek/2013/05/14/Kitartas_Abony

http://www.miabonyunk.hu/cikkek/2013/05/08/Megint_tobb_helyen_zavaros,_koszos_az_abonyi_csapviz

Közélet:
ABOKOM   
Ivóvíz   
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Chliievő verseny

Magyar Bál

Adventi gyertyagyújtás

Adventi gyertyagyújtás

Kinizsi szoboravató

Sportbál

Magyar Kultúra Napja

Szilveszter a Főtéren

Tarka tér

Rózsaszín séta

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Önnek van már védettségi igazolványa?
   
 Van, mert beoltattam magam 
 Van, mert átestem a COVID-on 
 Beoltattam magam, de még nem kaptam meg 
 Nincs, mert még nem oltattam be magam 
 Nincs, és nem is akarom, hogy legyen!  
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok