Mi Abonyunk - Nem a mentősök hibája!
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7076, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2011.01.17. 14:50:03

Győrfi Pál: Szörnyű és ritka eset a hétvégi diszkótragédia


Az alábbi hírt a Duna Televízió munkatársai küldték el szerkesztőségünk címére:

 

A mentők percek alatt a helyszínre értek, de már nem tudtak segíteni a hétvégi diszkótragédia áldozatain. Az ilyen tragédiák idehaza szerencsére rendkívül ritkák – nyilatkozta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában hétfő reggel. A beszélgetésből az is kiderült: részben kormányzati segítséggel, részben uniós forrásból még az idén jelentősen megújul a mentők gépkocsiparkja; június környékén érkeznek az első kocsik a háromszázötven járműre tervezett beszerzésből.

"Az első segélyhívásnál már lehetett tudni, hogy nagy baj van, hiszen a riasztás arról szólt, hogy több ember is eszméletét vesztette az adott szórakozóhelyen – ismerteti a hétvégi budapesti tragédia hátterét a mentőszolgálat szóvivője, ezért több mentőegység is a helyszínre indult, végül összesen hat kocsi személyzete avatkozott be. A riasztást követően percek alatt megérkezett a segítség, azonnal megkezdődött az életmentési kísérlet, mindhárom áldozatot több mint fél órán át próbálták újraéleszteni, sajnos sikertelenül. Találgatások folynak arról, hogy mi okozhatta a halálukat. A mentők dolga ilyenkor az életmentés, illetve,ha ez nem sikerül, akkor a halál tényének megállapítása. A halál okát a mentők nem vizsgálják, nem vizsgálhatják – tette hozzá Győrfi Pál.

“Több halottal vagy több sérülttel járó balesetek Magyarországon eddig általában közlekedési balesetek voltak. Olyan esetre, amikor szórakozóhelyen egyszerre több fiatal pillanatok alatt életét veszíti, sem én, sem a kollégáim nem emlékeznek a közelmúltból. Ez egy valóban ritka és szörnyű tragédia”- hangzott a beszélgetésben.

Jelentősen megújul a mentők kocsiparkja

Bár a hétvégi tragédiához közvetlenül nem kötődik, mégis jó hír a mindenkori ellátásra szorulóknak, hogy jelentős arányban még idén megújul a mentők gépkocsiparkja részben a kormány, részben egy EU-pályázat nyújtotta forrásokból – derült ki az interjúból.

"A mentők 2007 óta egyetlen új mentőkocsit sem vásárolhattak, ami azért baj, mert az amúgy sem túl jó állapotban lévő flottában igenis szükség volna az évenkénti cserepótlásra" – mondta Győrfi Pál, aki szerint mostanra a szolgálat működőképessége került veszélybe, ezért is volt fontos a kormányzati segítség.

“Az elmúlt év végén 850 millió forintos plusz forrást kaptunk hirtelen, gyorsan, esetkocsik vásárlására. Emellett a mentőszolgálat 2011-es költségvetésében külön soron szerepel egy 1,75 milliárd forintos tétel, amiből megint csak vásárolhatunk úgy száz körüli mentőautót. A két összeg együtt százötven új kocsi beszerzését teszi lehetővé” - ismertette a program pénzügyi hátterét a szóvivő. Ezen túl – harmadik lehetőségként – egy EU-s forrást is megemlített Győrfi Pál, amiből még tovább kétszáz kocsit szerezhetnek be, ám az előzőekhez képest kissé hosszabb idő alatt.

“Ha az utóbbi forrást is sikerül megszereznünk, akkor a felhők elvonulnak a fejünk fölül, s utána már csak évről évre a szükséges cserepótlást kell végrehajtani” - szögezte le a szóvivő.Május-június körül érkeznek majd az első kocsik, az ország minden pontján láthatók lesznek majd. Az OMSZ jelenlegi tervei szerint – a pontos számok a közbeszerzési eljárás függvényében még némileg módosulhatnak – az új pénzügyi forrásokból mintegy negyven-ötven esetkocsit vásárolnának; ez az ellátás legmagasabb szintjét jelenti a mentésben. Emellett első körben további száz, majd újabb kétszáz mentőautót is beszereznek. “Ez háromszázötven kocsi, ami nagyon komoly frissítés lesz a mi ezer darabos flottánkban” - mondta a szóvivő.

Új mentőállomások a határidőn belüli elérésért

Az OMSZ fejlesztési programja azonban nem csak a kocsik cseréjét, hanem új mentőállomások építését is tartalmazza. Az ország huszonkét települését jelölték ki ilyen célra. Az új állomások építésére pedig azért lesz szükség, hogy tizenöt percen belül azok a települések is elérhetők legyenek, ahová eddig húsz-harminc perc alatt érhetett csak ki a mentő. Felújítják továbbá a hatvan legrosszabb állapotban levő mentőállomást, és vásárolnak új műszereket is a tíz-tizenöt éves, már elavult EKG-készülékek és defibrillátorok helyett – hangzott a beszélgetésben. “Ha ezek egyszerre megvalósulnak, nem beszélve a mentésirányítás fejlesztéséről, ami egy nagyon fontos tényező, akkor valóban európai szintű mentőszoláglattal leszünk képesek segíteni a rászorulókat” - nyilatkozta Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője a Duna Televízió reggeli műsorában.Szöveg: Pintér Attila, felelős szerkesztő, Duna Televízió.

Tekintse meg a beszélgetést

Közbiztonság:
 1 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Behajtott a vasúti átjáróba és összetörte a sorompót- Megfizet érte

Megint szörnyű baleset volt a közelben

Kigyulladt egy konyha Abonyban

Leégett egy háztető Nagykőrösön

Szennyvízcsatornába zuhant kutyust mentettek meg tűzoltóink

Akár 5 millió is lehet a bírság, ha nem irtod ki a parlagfüvet!

20 méteres fa dőlt egy melléképületre Cegléden

Iszonyú volt: Égett a ceglédi hulladéklerakó

Lekapcsolták a drogbanda tagjait

25 milliót sikkasztott egy nő a ceglédi kórházban

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Anno volt szerencsém...

Truckman -

2011.01.17. 18:22:25

...bevárni 1 mentőt, 1 GEBASZ történése után. Amikor a rohamkocsi megállt, az volt az első, hogy a vétkes kocsi vezetője rájuk ordított, hogy:

-HOL JÁRTAK ENNYI IDEG?

 

Értitek?! A vétkes, magyarán az okozó!

No nem azért aggódott, mert hogy mi van a balról elkapott vétlen autóssal, hanem, hogy a lányának kiesett a szeme, az anyósülésen, az ütközéstől!

A mentős szakma (is), 1 kemény, felelősséggel teljes, és igencsak embertpróbáló munka! Sose hibáztatom, és másnak is azt ajánlom, nekeresse a bajt velük, ne hibáztassa őket! Minden tőlük telhetőt megtesznek.

Qrva egyszerű, ha mégis nem jön össze a dolog, ha mentő kell:

 

ROSZKOR, ROSZHELYEN! Ennyi.

 


Szavazás
Önnek milyen tapasztalatai vannak az abonyi orvosi ügyelet működésével kapcsolatban?
   
 Nagyon jó 
 Is- is 
 Nagyon rossz 
 Nincsenek tapasztalataim 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok