Mi Abonyunk - Az olvasás mint az ismeretterjesztés és a személyiségfejlődés forrása
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8078, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2023.11.17. 08:32

Az olvasás - az írás feltalálása óta - az emberiség történetének minden korszakában fontos szerepet játszott az információ megszerzésében, az oktatásban és a szórakozásban. Tulajdonképpen a legértékesebb és leghasznosabb emberi tevékenységek közé tartozik.

 

Bár napjainkban az interneten szinte minden információ elérhető, a könyveknek még mindig fontos szerepe van. A Mai-Könyv.hu ismeretterjesztő kiadványai révén az információkhoz érdekes módon juthatunk hozzá, így nemcsak a felnőttek, hanem a fiatalabb korosztály számára is élvezetes lehet az olvasás.

 

Az olvasás szerepe a különböző történelmi korokban

 

Az ókori civilizációkban ez a kompetencia a felső társadalmi réteg kiváltsága volt. Az ókori Egyiptomban például a papok és az uralkodók rendelkeztek írásos ismeretekkel, amelyek hozzájárultak a civilizáció fejlődéséhez. Az antik Görögországban az olvasás és az írás az oktatás központi elemei voltak, a filozófia, az irodalom és a tudomány virágzott az alkotások révén.

 

A középkorban az írásbeliség leginkább a vallási intézményekhez kötődött. A szerzetesek és a papság rendelkeztek ezekkel a képességekkel, és a könyvek készítése és másolása is a kolostorokban zajlott. Az olvasás ebben az időszakban a szent feladatokhoz kapcsolódott, hiszen a legtöbben a Bibliát forgatták.

 

Az újkorban elterjedt minden társadalmi réteg körében. A könyvnyomtatás forradalmasította az információ terjedését, az emberek könnyebben hozzájutottak a könyvekhez, így az olvasási szokások is változtak. Az emberek már nemcsak az ismeretek megszerzése céljából olvastak, hanem szórakozás, a szabadidő eltöltése végett is.

 

A 20. században továbbra is fontos volt az oktatásban és az információszerzésben, bár a rádió és a televízió némiképp megváltoztatta a helyzetet. Ezek a médiumok gyorsan terjedtek, és sokan kezdték elfelejteni a fontosságát.

 

Miért fontos az olvasás?

 

Az olvasásnak számos pozitív hatása van a személyiségünkre. Az egyik legfontosabb előnye, hogy fejleszti az emberi agyat, hiszen az agyunk számos kognitív folyamatot használ közben. A figyelem, a koncentráció, a memória, a problémamegoldás fejlődik általa. Ezek mellett segíti az empátia kialakulását is, hiszen amikor egy történettel megismerkedünk, beleképzeljük magunkat a karakterek helyzetébe, átéljük és megértjük az érzelmeiket és motivációjukat. Ezek által javulhatnak az emberi kapcsolataink is.

 

Csökkenti a stresszt

 

Az olvasásnak pszichológiai hatása is van, hiszen kikapcsol a mindennapokból, csökkenti a stresszt. Egy jó könyv által elmerülhetünk egy másik világban, és jobb emberré válhatunk. Így gondolhatta Nyikolaj Beketov, híres professzor is, hiszen az anekdota szerint, amikor betörtek hozzá, az inas rémülten szólt neki, hogy betörők vannak a könyvtárszobában. Erre a professzor nyugodtan megkérdezte az inast, hogy “és mit olvasnak”?

 

Az olvasás olyan örömet jelentő szabadidős tevékenység, ami által nemcsak okosabbak leszünk, hanem pozitív irányba fejlődik a személyiségünk is.
  

Reklám:
Reklám   
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Milyen étkészletet célszerű vásárolni az ovis gyermeknek?

Egy különleges ajándék, amelynek minden férfi örül

Így válasszuk ki a megfelelő urnát a kisállathamvasztáshoz!

Tudtad, hogy a lézeres terápia a hajhullás kezelésére is alkalmas?

Milyen összefüggéseket találtak a növényi alapú táplálkozás és a krónikus betegségek kockázatai között?

Hogyan kell alkalmazni a forradalmi nanotechnológiás szigetelést?

A mennyezetfestés előnyei és hasznos tippek a munkához

3 hasznos tipp, hogy mindig rend legyen az irodánkban

Az egészséges életmód és a vitaminok

Hol és hogyan szárítsuk a ruhákat, hogy az ne okozzon kárt az otthonunkban?

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Önnek van már védettségi igazolványa?
   
 Van, mert beoltattam magam 
 Van, mert átestem a COVID-on 
 Beoltattam magam, de még nem kaptam meg 
 Nincs, mert még nem oltattam be magam 
 Nincs, és nem is akarom, hogy legyen!  
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok