Mi Abonyunk - Teszteljük le a fi-reléket és azok működését!
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8083, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2023.02.16. 15:10


Aki egy kicsit is jártas a villanyszerelési eszközökben, az már biztosan hallott a fi-relékről, azaz az áram-védőkapcsolókról. Ennek tesztelése elengedhetetlen annak érdekében, hogy az eszköz folyamatosan működhessen. Szerencsére mindez nem egy bonyolult dolog, hiszen tulajdonképpen a kelléken található tesztgomb megnyomásával láthatjuk is, hogy minden rendben van-e. Meghibásodás esetén mindez úgyis kiderül, de csak akkor, ha rendszeresen elvégezzük ezt a tesztet. Ebben a cikkben kifejtjük, hogyan végezhetjük el a fi-relék tesztelését.

 

Mi is az a fi-relé?

 

Az Elektrikstore.hu fi-reléiről tehát már említettük, hogy egy másik neve is van, mégpedig az áram-védőkapcsoló. Az elektromos készülék egy olyan eszköz, ami esetében sajnos nem mindig látni, hogy működik-e vagy sem. Éppen ezért érdemes őket rendszeresen ellenőrizni, hiszen így megakadályozhatjuk a nagyobb problémát. Ennek okaként a gyártók minden fi-relébe tettek egy tesztgombot, ezáltal minden készüléken van egy kapcsoló, amivel pillanatok alatt ellenőrizhetjük az eszközt.

 

Az áram-védőkapcsolón található aprócska gomb megnyomásával akkora megkerülő áramot hozunk létre, amely mesterségesen, azonnal kioldja a fi-relét. A T betűvel jelzett gomb mindig látható helyen van, sokszor még egy TEST felirattal is megkönnyítik, hogy mindig szem előtt legyen. Viszont azt mindenképpen tudni kell, hogy a teszt kizárólag funkciónálisan ellenőrzi az eszközt, nem vizsgálja a megszakítási időt, vagy éppen a névleges paramétereket.

 

Milyen módszerrel tesztelhető?

 

Az első és legfontosabb, hogy legalább félévente egyszer el kell végezni a vizsgálatot. A lakosság nagy része erről teljes mértékben megfeledkezik, sokak azt sem tudják, hogy ez egyáltalán szükséges.

 

A tesztelések között viszont nincs különbség. Az AC osztályos fi-reléket ugyanúgy tesztelhetjük, mint az összes többi áram-védőkapcsolót. Pár lépés, amely garantálja azt, hogy a fi-relé a következő időszakban is működőképes lesz, teszi a dolgát. Ehhez azonban nem árt pár dolgot figyelembe venni.

 

Az első, hogy nem minden világítási áramkört kell ellátni ilyen eszközzel. Bár előfordulhat, hogy lekapcsolt állapotban van, a világításnál azonban ezt nem vesszük észre, hiszen az folyamatos. Előfordulhat továbbá, hogy ilyen esetben az elektromos bojler, amely fix bekötéssel került beszerelésre, továbbra is működőképes.

 

Mire ügyeljünk a teszt során?

 

Azt még meg kell említenünk, hogy a tesztelés minden esetben áramszünettel jár. Mielőtt tehát megnyomjuk a gombot, mindenképpen jelezzük a családtagoknak, hogy egy ideig nem lesz áram. Egy hirtelen jött ellenőrzés garantáltan összehozza a családot, ha nem jelezzük a számukra, hogy tesztre készülünk.

 

A fi-relé a biztosítéktáblában kerül elhelyezésre, ami pedig általában a bejárat körül helyezkedik el. Az ellenőrzés során az összes dugaszoló aljzatnak feszültségmentes állapotban kell lennie, csak így tesztelhetünk biztonságosan.
 

Reklám:
Reklám   
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Hogyan változik a szerelem az idő múlásával?

A nők és az élvezetek

Górcső alatt a körpályás fóliázógép

Innovatív megoldások az új típusú automatikus sorompók tervezésénél

Borhűtők a vendéglátóiparban

A sínrendszeres lámpák modern megjelenést adnak a helyiségnek

Germicid lámpákkal gyárakban, üzemekben

Csúcskategóriás, innovatív szoláriumok

Kreatív nyomdai megoldások, amelyek segítenek kitűnni a tömegből

Profi csörlőhasználat: mit érdemes tudni a fordítócsiga használatáról?

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön melyik képviselőjelöltre szavazna az 8-as választókerületben?
   
 Tóthné Somodi Ildikó VFE 
 Dr. Egedy Zsolt Mihály Független 
 Sáfránné Baranyi Beatrix Fidesz- KDNP 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok