Mi Abonyunk - Teszteljük le a fi-reléket és azok működését!
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8056, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2023.02.16. 15:10


Aki egy kicsit is jártas a villanyszerelési eszközökben, az már biztosan hallott a fi-relékről, azaz az áram-védőkapcsolókról. Ennek tesztelése elengedhetetlen annak érdekében, hogy az eszköz folyamatosan működhessen. Szerencsére mindez nem egy bonyolult dolog, hiszen tulajdonképpen a kelléken található tesztgomb megnyomásával láthatjuk is, hogy minden rendben van-e. Meghibásodás esetén mindez úgyis kiderül, de csak akkor, ha rendszeresen elvégezzük ezt a tesztet. Ebben a cikkben kifejtjük, hogyan végezhetjük el a fi-relék tesztelését.

 

Mi is az a fi-relé?

 

Az Elektrikstore.hu fi-reléiről tehát már említettük, hogy egy másik neve is van, mégpedig az áram-védőkapcsoló. Az elektromos készülék egy olyan eszköz, ami esetében sajnos nem mindig látni, hogy működik-e vagy sem. Éppen ezért érdemes őket rendszeresen ellenőrizni, hiszen így megakadályozhatjuk a nagyobb problémát. Ennek okaként a gyártók minden fi-relébe tettek egy tesztgombot, ezáltal minden készüléken van egy kapcsoló, amivel pillanatok alatt ellenőrizhetjük az eszközt.

 

Az áram-védőkapcsolón található aprócska gomb megnyomásával akkora megkerülő áramot hozunk létre, amely mesterségesen, azonnal kioldja a fi-relét. A T betűvel jelzett gomb mindig látható helyen van, sokszor még egy TEST felirattal is megkönnyítik, hogy mindig szem előtt legyen. Viszont azt mindenképpen tudni kell, hogy a teszt kizárólag funkciónálisan ellenőrzi az eszközt, nem vizsgálja a megszakítási időt, vagy éppen a névleges paramétereket.

 

Milyen módszerrel tesztelhető?

 

Az első és legfontosabb, hogy legalább félévente egyszer el kell végezni a vizsgálatot. A lakosság nagy része erről teljes mértékben megfeledkezik, sokak azt sem tudják, hogy ez egyáltalán szükséges.

 

A tesztelések között viszont nincs különbség. Az AC osztályos fi-reléket ugyanúgy tesztelhetjük, mint az összes többi áram-védőkapcsolót. Pár lépés, amely garantálja azt, hogy a fi-relé a következő időszakban is működőképes lesz, teszi a dolgát. Ehhez azonban nem árt pár dolgot figyelembe venni.

 

Az első, hogy nem minden világítási áramkört kell ellátni ilyen eszközzel. Bár előfordulhat, hogy lekapcsolt állapotban van, a világításnál azonban ezt nem vesszük észre, hiszen az folyamatos. Előfordulhat továbbá, hogy ilyen esetben az elektromos bojler, amely fix bekötéssel került beszerelésre, továbbra is működőképes.

 

Mire ügyeljünk a teszt során?

 

Azt még meg kell említenünk, hogy a tesztelés minden esetben áramszünettel jár. Mielőtt tehát megnyomjuk a gombot, mindenképpen jelezzük a családtagoknak, hogy egy ideig nem lesz áram. Egy hirtelen jött ellenőrzés garantáltan összehozza a családot, ha nem jelezzük a számukra, hogy tesztre készülünk.

 

A fi-relé a biztosítéktáblában kerül elhelyezésre, ami pedig általában a bejárat körül helyezkedik el. Az ellenőrzés során az összes dugaszoló aljzatnak feszültségmentes állapotban kell lennie, csak így tesztelhetünk biztonságosan.
 

Reklám:
Reklám   
 0 Hozzászólás   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ajánlott cikkek:

Karintiai kirándulási ötletek

Milyen munkakörökben szükséges a hőálló ruházat?

Mi kell a jó lánybúcsúhoz? Kreativitás és néhány vicces nyomtatott póló!

Elegáns és utcai táskák a hétköznapokra

Öregfiúk Magyar Válogatott Abonyban

Klíma vásárlás előtt is számos szempontot át kell gondolni, melyek ezek?

Teljes lakásfelújítás saját kezűleg

A sokoldalú kisasztal

Fogfehérítés kémiai anyag nélkül

A weathering technikák eszközei, a bemosók és a filter

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Önnek van már védettségi igazolványa?
   
 Van, mert beoltattam magam 
 Van, mert átestem a COVID-on 
 Beoltattam magam, de még nem kaptam meg 
 Nincs, mert még nem oltattam be magam 
 Nincs, és nem is akarom, hogy legyen!  
   
Eredmény
Programok

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok