Mi Abonyunk - 3 teendő, melyet a tavasz első felében végezhetünk el
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8079, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2022.03.28. 16:14

A kora tavaszi hónapokban megindul az élet a kertben, valamint a lakásunkat díszítő szobanövények is több törődést igényelnek ilyenkor, mint a tél folyamán. A sok-sok teendő szinte végeláthatatlannak tűnik, azonban, ha kihasználjuk a kellemesen meleg nappalokat, valamint tervszerűen végezzük el ezeket, még arra is akad időnk, hogy a kertben megpihenve élvezzük munkánk gyümölcsét.


Cikkünk további részében bemutatunk néhány jellemző munkát, melyekre ebben az időszakban érdemes sort keríteni. Az áprilisban elvégezhető kerti munkákhoz a Mai Otthon magazin cikke is hasznos segítséget nyújt.


Vetés beltérben és a szabadban
A cukkini, a patisszon és az okra palántáit ebben az időszakban kezdhetjük el nevelni a lakásban, a karalábé, a karfiol és a káposzta palántáit pedig már bátran kiültethetjük. Az ismertebb kerti virágok közül, a körömvirág, a menyecskeszem és a büdöske is vethető a kertben.


A március közepétől-április közepéig tartó időszakban kell elültetnünk a burgonyát, ügyeljünk rá, hogy a csírás végükkel felfelé helyezzük őket a földbe! Március és április hónapokban vethető szabadföldbe a sóska, február végétől-április végéig pedig a spenót.


Ha salátát is termesztenénk a kertben, akkor áprilisban már csak nyári salátát vessünk. Egész áprilisban vethetjük a brokkolit, a spárgatök és a cékla magjai a hónap közepétől kerülhetnek a földbe.


A cukkini és a bab vetését április végén kezdjük el, az uborka szabadföldi vetésével várjunk a hónap végéig. A májusi kiültetéshez kezdjük meg az előnevelt paprika palánták kiszoktatását.


Kardvirág és dália ültetése


A színpompás kardvirágok és dáliák hagymáit illetve gumóit április második felétől kezdhetjük elültetni a virágágyásokba. A kardvirágot érdemes szakaszosan ültetni, így tovább élvezhetjük a virágzást. Az ültetéshez napos, világos helyet keressünk a kertben, a talaj tápanyagban gazdag és jó vízáteresztő képességű legyen.


A kardvirág hagymák ültetéséhez készítsük elő a virágágyást, gyomtalanítsuk és lazítsuk fel. A hagymákat 10-15 cm mélyre, egymástól pedig legalább 15-25 cm-es távolságra ültessük el. Helyezzük a hagymákat a kiásott kis gödrökbe, ezt követően takarjuk be őket földdel.


A magasabb fajok mellé, már ilyenkor szúrjunk le karót, ezzel megelőzhetjük, hogy a későbbiekben megsérüljön a hagyma. A dália szintén a napos, világos virágágyások növénye, igényei a kardvirághoz hasonlóak.


Fontos tudni, hogy árnyékban, rossz szerkezetű, tápanyagszegény talajban a dália nagyon gyéren virágzik. A dália, akkor mutat a legszebben, ha csoportosan ültetjük, nagyobb foltot alakítunk ki belőle.


A dália gumók számára készítsünk kb. 15 cm mély gödröket és helyezzük bele őket rüggyel felfelé, kisebb fajták esetén 20-40 cm, míg nagyobb fajtáknál 50-80 cm a javasolt tőtávolság. Vékonyan takarjuk földdel és öntözzük meg az elültetett gumókat. A dália esetében is érdemes már ilyenkor gondoskodni a későbbi támasztékról.
Ültessük át a szobanövényeket


A szobanövények többségét évente, de legalább néhány évente át kell ültetni, melyre a tavasz első felében érdemes időt szánni. Az átültetés garantálja, hogy a növények talaja jó szerkezetű, valamint tápanyagokban gazdag legyen, ez elengedhetetlenül fontos a megfelelő fejlődésükhöz.

Az átültetés előtt mindig tájékozódjunk a szobanövényünk talajigényéről, egyes növények például savanyúbb talajt igényelnek, mások homokos, kavicsos földkeverékben fejlődnek szépen, az orchideák és broméliák szintén speciális ültetőközeget igényelnek.


Az átültetéshez óvatosan borítsuk ki a növényt a kaspójából, úgy, hogy az egyik kezünket a földlabdájára helyezzük. Az új tartó alját töltsük meg földkeverékkel, ezután helyezzük rá a növényt és töltsük fel a virágfölddel.


Az átültetéssel egy időben végezhetjük el a szobanövények tőosztással történő szaporítását is. Az ismertebb szobanövények közül, a rákvirágot, a buzogányvirágot, a vitorlavirágot és a flamingóvirágot is ezzel a módszerrel szaporíthatjuk.


Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a tavaszi kerti munkák elvégzéséhez. Sikeres kertészkedést kívánunk!
Kép forrása: Pexels.com
  

 

Reklám:
Reklám   
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Az online közműátírás menete, ha azt a régi szerződő kezdeményezi

Csodadiéták helyett az életmódváltásra szavazunk

3 probléma, amin segíthet egy jó hajkondicionáló

A legfontosabb kérdések a laminált padló kapcsán

Öltözködési anomáliák, amelyeket mindannyian elkövetünk

Egy jó kárpittisztítóval mindig szépek maradnak a bútoraink!

Munka a mezőgazdaság területén ? Megéri kipróbálni magunkat!

Fedezd fel a társasjáték-kiegészítők színes világát!

Mit jelezhet a ragacsos növény?

Miért fontos a visszwatt védelem a napelemes technológiában?

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok