Mi Abonyunk - Vészhelyzet: Valóban higanyt talált az egyik nagykőrösi lakos
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

admin - 2015.03.24. 12:28

 

 Ma az Esze Tamás utcába érkeztek a nagykőrösi Önkormányzati Tűzoltóság szakemberei, közösen a Katasztrófavédelem mobil laborjával. Nagykőrösön az egyik kis utca sarka családi házában a lakos által beazonosíthatatlan eredetű folyadékot találtak, arra gyanakodott, hogy ez higany. Mennyisége nem volt sok, úgy bő másfél deciliter lehetett, melyet egy lecsavarozott befőttes üvegben lelt meg eddig tisztázatlan körülmények között a lakó.

 

Az anyagot bevizsgálták, az minden valószínűség szerint valóban higany, és ezért azt elszállították megsemmisítésre a Katasztrófavédelem munkatársai. Szerencsére a zárt edényben tárolt higany nem került zárt légtérbe, nem kezdett el szublimálni, és nem került szembe, így személyi sérülés nem történt. Az információkat a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Csámpai Attila mondta el lapunknak. Az ügynek előzménye is volt, a férfi már a nagykőrösi polgármesteri hivatalba is behozta többek között az anyagot, hogy leadja, és megtudja, mi az. Aztán végre az illetékeseket hívta, azaz a katasztrófavédőket, akik tudtak neki érdemben segíteni.


A higany eredetéről semmit sem lehet tudni, pontosabban egyelőre nem ismert, hogy hogyan került a férfihoz.

 

A higanymérgezés egyébként nagyon súlyos is lehet, nem játék! Miért is?

Mutatom:


Folyékony halmazállapotú ezüstös színű nehézfém, vezeti az elektromosságot, illékony mivolta miatt zárható tégelyben tárolandó.
Egy egyedülálló tulajdonságokkal rendelkező folyékony fém, ami szobahőmérsékleten párolog. Kevesen tudják viszont, hogy a higany bőrön keresztül, belélegezve vagy lenyelve a szervezetbe jutva mennyire káros az egészségre.
A belélegzett higanygőz a legveszélyesebb, hiszen tüdőn keresztül a belélegzett mennyiség 80%-a felszívódik, és a véráramon keresztül az agyban, vesében, májban és más szervekben lerakódik. A higany bőrön keresztül lassabban ugyan, de szintén jelentős mértékben a kerül szervezetünkbe. A bélrendszeren keresztül csekély mértékben szívódik fel, a lenyelést követően ugyanis azonnali hashajtó hatást fejt ki és ürül.


Egyszóval, a higany a szervezetbe kerülve rövidtávon akut, hosszú távon pedig krónikus higanymérgezést okoz. Akut higanymérgezés esetén a szervezetben lévő higany legegyszerűbben a vizeletből mutatható ki. A higanynak nincs toxikológiai határértéke, ezért a szervezetbe jutva a legcsekélyebb mennyiségben is rendkívül káros. Számokban mérve 0,003 mg/m3 levegő higanytartalmának a felső egészségügyi határértéke. Az e felett mért higanymennyiség különböző súlyosságú betegségek kialakulásához vezet. Mivel a higany főként az agyban rakódik le, elsősorban a központi idegrendszerben okoz súlyos rendellenességeket. Fontos tudni, hogy az egyszer már lerakódott higany többé nem kerül ki a szervezetből. Egy része vezethető csak ki a szervezetből nagyon lassan - hosszú és alapos - méregtelenítő kúrával.

 


A higanymérgezés főbb tünetei:


Nyugtalanság, szorongás, idegesség, nehézlégzés, a reakcióidő megnövekedése, félelemérzet, érzelmi bizonytalanság, önkontrollvesztés, erőszakos megnyilvánulások, önbizalomvesztés, szégyenérzet, memóriazavar, koncentrációzavar, letargia, álmatlanság, depresszió, öngyilkos gondolatok, mániás depresszió, gyengeség, remegő/bizsergő kezek, lábak, ujjak vagy ajkak, izomgyengeség egészen a paralízisig, koordinációs zavarok, szklerózis multiplex. Ezeken kívül fog- és hajhullás, szív- és érrendszeri problémák, emésztőrendszeri problémák, bőrproblémák és allergia kialakulásához is vezethet. Terhes nők esetén a higanymérgezés a magzatra nézve végzetes is lehet, de bizonyítottan fejlődési rendellenességet okoz, mivel felszívódik a placentán keresztül. 

Közélet:
 1 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?

Chili Parádé Abonyban

Értékőr: 45 éve hunyt el Cselényi József Abony Város posztumusz díszpolgára

Meseterápia

Kinizsi színházi előadás

Nagyszabású kúriafelújítási program Abonyban

Pecsenye Parádé eredmények

Moziklub

Versek a cipősdobozban

Kipp Kopp koncert

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
10 miligramm Halálos !

TATU -

2015.03.24. 12:52:50

Nem játék az egyik leg veszélyesebb nehézfém, kézhez érve csontvelőgyulladást okoz, lenyelve azonnali hasmenést, és halált okoz. Anno még tréfálkoztak is vele egy lagziban a bonbonokban higanyt töltöttek az egész násznép , had e írjam le.


Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok