Mi Abonyunk - Senki nem tud semmit az ebösszeírásról, frissítve
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2015.01.16. 17:54

 

Rovatunk támogatója Medveczkiné Tóth Edit PURINA Takarmány Kisáruháza.- Olvasónk írja: 

Szia Vera! Hozzád fordulnék kérdésemmel, hiszen Te vagy itt a mindenek tudója!  Nálunk, Abonyban mi a helyzet az ebösszeírással? A neten csak egy szabálytalansági dolgot találtam. De mi a jelenlegi helyzet? Jelenteni kell a kutymorgókat? Hol? Kinek? Min? Köszönöm előre is a segítségedet!  

 

Tavaly év eleji cikkünk arról, hogy törvénytelen volt az ebösszeíró lap, IDE kattintva olvasható

 

2014 elején ez kötelező volt még, mert:

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény elrendeli, hogy a települési önkormányzat ebrendészeti feladatainak ellátása érdekében, illetve a veszettség elleni oltás járványvédelmi vonatkozásaira való tekintettel háromévente legalább egy alkalommal ebösszeírást végezzen. Miskolcon most van, de érdemes mindenkinek a saját önkormányzatánál érdeklődni náluk mikor van. Az összeíráson megjelenni a kutya tulajdonlásának kötelezettsége, akik mulasztás esetén minimum 30.000 bírságot kaphatnak.

Ezzel kapcsolatban megkeresem Dr. Balogh Pált, Abony város jegyzőjét, várva szíves tájékoztatását.

 

Frissítés!!!

 

Akár 30 ezer forintos bírság is járhat annak, aki nem vallja be kutyáját!

 

AZ Önkormányzatoknak adott idő az ebösszeírásra lejárt. Minden chipes és chip nélküli ebet, amelyik elmúlt 4 hónapos, azt a tulajdonosának be kell jelenteni. 2012-es törvény szerint három évente az Önkormányzatoknak össze kell íratni az ebeket. Sok kutyatulajadonos még nem is hallott erről a törvényről, és nem tudott róla, hogy egy két oldalas bejelentőt kell kitöltenie. Ezen nyomtatvány kitöltése után az Önkormányzat számítógépes nyilvántartásba vesz minden egyes állatot. Az adatbázis képes lesz kiszűrni azt, hogy melyik kutyában van chip, és amennyiben ez hiányzik, ezért is 45.000 ft-os büntetésre számíthat a szerető gazdi. Ha a kutyus elpusztul, azt is köteles bejelenteni. Vannak olyan Önkormányzatok, ahol már több éve van ebadó, valamint ez az összeírás csak segítségére lehet annak, hogy egy Önkormányzat behozza ezt a fajta adót.

Közélet:
 10 Hozzászólás   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ajánlott cikkek:

Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?

Chili Parádé Abonyban

Értékőr: 45 éve hunyt el Cselényi József Abony Város posztumusz díszpolgára

Meseterápia

Kinizsi színházi előadás

Nagyszabású kúriafelújítási program Abonyban

Pecsenye Parádé eredmények

Moziklub

Versek a cipősdobozban

Kipp Kopp koncert

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Szomorú, hogy

TATU -

2015.01.19. 10:24:35

Oly kevesen érdeklődnek e rendelet iránt és kis kedvenceik bíztonsága érdekében. Hogyan is van, hogy hiába a chip mégsem találják meg a kutyus gazdiját, egyszerű nincs kötelezően regisztráltatva országos szinten, egyszerűen az állatorvos mikor chippet űltetbe utána nem teszi meg a bejelentést. Szomorú de valóban nagyon sokak éheztetik kidobják és embertelen módon bánnak a kis négylábúakkal. Az én kutyusom egyenrangú családtag egy kis hófehér Puli, van külön kisajtaja jön megy mikor akar és bentalvó, nincs is kutyaháza. Azért annak nagyo örülök, hogy egy páran itt jól kibeszélhettük ezt a problémát de nagyon kevés az érdekeltség.

Chip és összeírás

Edit -

2015.01.19. 10:04:09

Nekem az a véleményem hogy a chippeléssel és a kutyaösszeírással  mindössze annyit érnek el..hogy mégtöbb kóbor kutyus lessz az utcákon....ugyanis az emberek kis része valóban normálisan , és szeretetteljesen bánik a kutyusával...de a tudatlanok és a akiknek nincs elég pénzük azok egyszerűen kiverik az utcára őket. Lásd , mikor közeleg a kötelező eboltás ideje, ugrásszerűen megnő a akoborló kutyusok száma. Sajnos. :-( Ez nagyon szomorú...de az is hogy az emberek ebbéli szemléletén sajnos nem lehet változtatni...sőt az ilyen kötelező dolgokkal csak eldurvul a helyzet....Ismerek nem egy családot, embert akik, aki , aránylag ..- de csak aránylag- normálisan tarotta a kutyákát...bár nem mondhaó el hogy szeretetből mindössze azért hogy jelezzen ha idegen megy a házhoz...szóval az ilyen emberek az ilyen "különleges" kötelező dolgokra úgy reagálnak hogy egyszerűen elzavarják a háztól a kutyát... . Szóval...ennyi ...Régen sem volt chip ..meg hasonló kütyük beültetve  a kutyusokba...mégis megvoltunk....és lássuk be hogy ezelőtt , például 30 évvel nem volt ennyi kóvor kutyus .....Mondom mindez a tudatlanság és a szegénység  fő oka....Amellett azt is észrevettem hogy például facebookon sok kutyát keresnek , vagy találnak chippelve van és mégsincs meg a gazdája...Akkor most hogy is van ez...? 

Kedves TATU!

ortega -

2015.01.18. 16:24:26

Kreáltam egy móricka ábra szintű felhszanálási útmutatót az általad közkinccsé tett alkalmazáshoz. 

Kedves TATU!

ortega -

2015.01.18. 15:25:53

Köszönöm az információt. Amikor az állatorvossal beültettem az chipet, láttam, hogy regisztrát valamit. 

Itt kezdődne az Önkormányzat feladata. Bokáig járunk az e-társadalomban. Valakik mobiltelefonnal a fülükön születnek, valakik egy villanyóra autómatát nem tudnak felkapcsolni, ha valami leveri. Szerelőt hív.

Egyébként, amikor tegnap a hivatkozott törvényi részt másoltam be, furdalt a kíváncsiság, hol találom az általad feltüntetett linket - hisz ennek nyílvánosságát a törvény írja elő. 

(7) Az adatbázis működtetője biztosítja a (4) bekezdés c), h) és l) pontja szerinti adatokhoz való nyilvános hozzáférést az állatba ültetett transzponder sorszáma alapján.

c) az eb fajtáját, nemét, születési idejét, színét, hívónevét,

h) az eb veszettség elleni védőoltásainak időpontját,

l) az eb veszélyessé minősítésének tényére és időpontjára vonatkozó adatot,

 

Az Önkormányzatok fő feladata a lakosság tanítása az információs társadalomra, abban eligazodásában segíteni, ez lenne. 

Van még mit pótolniuk.

Mégegyszer köszönöm .

Ui. Utánna néztem: nem kell külön regisztráltatni. Az a beültető feladata. Legalább is ez jön le nekem a törvény szövegéből. 

42/A. §72 (1) A transzponderrel megjelölt ebek adatait országos elektronikus adatbázisban (a továbbiakban: adatbázis) kell nyilvántartani az állat tartója és más személyek jogainak, személyi biztonságának és tulajdonának védelme céljából.
(2) Az adatbázisba való regisztrációért e törvény végrehajtására kiadott jogszabályban meghatározott díjat kell fizetni, mely díj az adatbázis működtetőjének a bevétele. Az eb transzponderrel történő megjelöléséért legfeljebb 3500 Ft összeg kérhető az állat tartójától, amely magában foglalja a transzponder árát, a beültetés díját és az adatbázisba való regisztráció díját.

Ha beírod a keresőbe.

TATU -

2015.01.18. 14:28:11

Kutyusod chip számát megtudod regisztrálva van e, nincs, hogy miért. Mert a chip beültetésnél még nem regisztrálják ebedet ezt külön kell kérni az állatovostól mely 1500 Ft. Majd akkor fog megtörténni az országos regisztráció és ez álltal fogják tudni kié is az elkoboról kutyus. Jelen esetben semmit nem ér a chip, csak ott van hol lennie kell. Itt megnézhető, hogy valóban regisztrálták e kedvencedet. www.petvetdata.hu

országos rendelet - olvasd el az alatta levő hozzá

ortega -

2015.01.18. 13:59:20

Törvény írja elő, hogy chipet kell ültetni a kutyába. Ezt orszagos adatbázisban rögzítik, amit a Kormányhivatal Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatala kezel. Ehhez törvény szerinti hozzáférése van az önkormányzatnak. 

"(8) Jogszabályban meghatározott közfeladat ellátása érdekében az adatbázis működtetője az adatbázishoz
a) hozzáférést biztosít a települési.... önkormányzat részére.

.

Az ebösszeírási kötelezettségről ugyanez a törvény rendelkezik. 

42/B. § (1) A tartás helye szerint illetékes települési, ..... önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület tekintetében az. önkormányzat ebrendészeti feladatainak elvégzése érdekében, illetve a veszettség elleni oltás járványvédelmi vonatkozásaira való tekintettel három évente legalább egy alkalommal ebösszeírást végez..

.

Ha lekérheti ai országos adatbázisból a település kutyáinak adatát, miért kell őket összeírni? 

Az autókat is összeírják? A súlyadót adatbázisból kiszedett adatok alapján vetik ki. Országos adatbázisból. 

Aki meg nem ültetett chipet a kutyájába, az az adatlapot sem tölti ki. Én törvényi kötelezettségemnek eleget tettem, hogy chipet ültettem a kutyákba. A Jegyző kérje le a település kutyadatbázisát az országos rendszerből, a közterületfelügyelők pedig sétáljanak végig a városon, és azt nézzék, hol van kutya, ami nem szerepel az adatbázisban. Tehát nem ültettek chipet bele. Azoknak küldhet ki ezeregy nyomtatványt, akkor sem vallja be, hogy kutyája van. 

Csak megint elfelejtették egyesek, hogy miről is szólna az egész. Nem azért van, hogy a kiküldött nyomtatványokkal emlékeztessen az önkormányzat, hogy van, hanem az rendszer eredeti célja, hogy legyen egy egységes - országos - kutyanyílvántartás, minden kutya azonosítható legyen. Ha elkóborol, vagy akár ha megharap valakit. Volt-e oltása?

.

Aki ezt az összeírás módját kitalálta, jobban tette volna, ha az a sok papírt üresen hazaviszi. A gyerekek hajtogattak volna velőle repülőt vagy origámit. Így legalább értelmes célra lett volna felhasználva. 

EBÖSSZEÍRÓ ADATLAP !!!

TATU -

2015.01.18. 07:23:36

Nem tartalmaz személyiségi jogokat sértő adatokat, ha úgy érzed igen azt a részt nem tőltöd ki. Országos rendelet írja elő a média híradóiban rendszeresen közlik és azt is 30 eFt vel büntetik kik nem adták le ídőben bejelentési kötelezettségeiket. Az önkormányzat ezen rendeletet figyelmen kívül hagyta. Nekik kell gondoskodni az adatlapok eljuttatásáról és azok urnába helyezéséről. Nem szeretnék mások hibái miatt büntetést fizetni.

Aki nem ismeri a törvényt - húzzon a közéletből.

ortega -

2015.01.17. 23:30:47

Lányom hívott fel, hogy be kell jelenteni a kutyákat, mert harmincezer forintra bűntetnek. Bedurrant az agyam. Betegesség határán jogkövető magatartást tanúsítok, ilyen környezetbe születtem, éltem ifjúságom - majd dolgoztam leéletem. Jogi - közigazgatási ismereteken kívül tapasztalatom is van az önkormányzatok működéséről. Tíz év "tanácsadó" munka egy kellő nagyságú város Polgármestere mellett - benne két év un. főállás - benneélve a hivatal életében - elég nehéz megvezetni. 

Az önkormányzatok normális működésének legfőbb akadálya a felelős vezetők tudatlansága, a becstelensége, mely nem engedi érvényesülni a tisztességes, szaktudással rendelkező kollégákat. 

Mit ír a törvény az ebösszeírásról?

1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről1

42/B. §80 (1) A tartás helye szerint illetékes települési, fővárosban a kerületi önkormányzat, illetve a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület tekintetében a fővárosi önkormányzat ebrendészeti feladatainak elvégzése érdekében, illetve a veszettség elleni oltás járványvédelmi vonatkozásaira való tekintettel három évente legalább egy alkalommal ebösszeírást végez.
(2)Az ebösszeírás során a települési, fővárosban a kerületi önkormányzat, illetve a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület tekintetében a fővárosi önkormányzat jogosult kezelni a 42/A. § (4) bekezdés szerinti adatokat.

.

Itt van a kutya elásva. Chipet ültettünk a kutyákba, amiről a törvény rendelkezik. Országos adatbázist az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv kezeli - hozzáférési jogosultsága van ehhez az adatbázishoz az önkormányzatnak. Tehát ha engem keresek ebösszeírás miatt, két ok miatt jelenthetem fel őket: zaklatás, illetve munkaköri alkalmatlanság. 

.

Itt a Chipre vonatkozó rész:

.Ugyanez a törvény VIII. Fejezet: AZ ÁLLATVÉDELMI FELADATOK PÉNZÜGYI FEDEZETE, AZ EBNYILVÁNTARTÁS, AZ EBRENDÉSZETI HOZZÁJÁRULÁS, AZ ÁLLATVÉDELMI BÍRSÁG

42/A. §72 (1) A transzponderrel megjelölt ebek adatait országos elektronikus adatbázisban (a továbbiakban: adatbázis) kell nyilvántartani az állat tartója és más személyek jogainak, személyi biztonságának és tulajdonának védelme céljából.
(2) Az adatbázisba való regisztrációért e törvény végrehajtására kiadott jogszabályban meghatározott díjat kell fizetni, mely díj az adatbázis működtetőjének a bevétele. Az eb transzponderrel történő megjelöléséért legfeljebb 3500 Ft összeg kérhető az állat tartójától, amely magában foglalja a transzponder árát, a beültetés díját és az adatbázisba való regisztráció díját.
(3) Az (1) bekezdés szerinti adatbázist az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv működteti.
(4) Az adatbázisnak az alábbi adatokat kell tartalmaznia:
a) az eb tulajdonosának nevét, címét,
b) az ebtartó nevét, lakcímét, telefonszámát, elektronikus levélcímét,
c) az eb fajtáját, nemét, születési idejét, színét, hívónevét,
d) az eb tartási helyét,
e) a beültetett transzponder sorszámát, a beültetés időpontját, a beültetést végző szolgáltató állatorvos nevét, kamarai bélyegzője számát,
f) ivartalanított eb esetén az ivartalanítás időpontját, az ivartalanítást végző szolgáltató állatorvos nevét, kamarai bélyegzője számát,
g) az eb oltási könyvének számát, az azt kiadó szolgáltató állatorvos nevét, kamarai bélyegzője számát,
h) az eb veszettség elleni védőoltásainak időpontját,
i) az eb veszettség elleni védőoltásai során használt oltóanyagot, annak gyártási számát, valamint az oltást végző szolgáltató állatorvos nevét, kamarai bélyegzője számát,
j) a veszettség szempontjából aggályos eb megfigyelési státuszának tényét, időpontját,
k) kisállatútlevéllel rendelkező eb esetén az útlevél számát, kiállításának időpontját, a kiállító szolgáltató állatorvos nevét, kamarai bélyegzője számát,
l) az eb veszélyessé minősítésének tényére és időpontjára vonatkozó adatot,
m) elismert tenyésztő szervezet által törzskönyvezett eb esetén a származási igazolás másolatát.
(5) Az adatbázis működtetője jogosult kezelni a (4) bekezdésben meghatározott adatokat.
(6) Az eb tulajdonosa és tartója köteles a (4) bekezdés szerinti adatokat az eb transzponderrel történő megjelölését és regisztrációját végző állatorvos rendelkezésére bocsátani.
(7) Az adatbázis működtetője biztosítja a (4) bekezdés c), h) és l) pontja szerinti adatokhoz való nyilvános hozzáférést az állatba ültetett transzponder sorszáma alapján.
(8) Jogszabályban meghatározott közfeladat ellátása érdekében az adatbázis működtetője az adatbázishoz
a) hozzáférést biztosít a települési, fővárosban a fővárosi kerületi és a fővárosi önkormányzat részére,
b) hozzáférést biztosíthat bíróság, ügyészség, nyomozó hatóság és más közigazgatási szerv részére.
(9) Az adatbázisban szereplő adatok tulajdonjogot nem igazolnak.

Önkormányzai hiba.

TATU -

2015.01.17. 05:53:59

Mikor nem vették figyelembe az országos rendeletet. Anno már rég volt egyszer történt meg mikor a Közterületesek házról házra járva írták össze a kutyusokat, ma miért nem teszik. Így nem lehetne letagadni, azt modja a kormányzat nem ebadó hanem közegészség ügy miatt kell az összeírás. Szerintem az önkormányzat hiba miatt nem lehet megbüntetni senkit.

Jó kérdés!

Csimpifon -

2015.01.16. 18:13:15

Ezt tényleg jó lenne tudni, Szolnokon küldtek papiruszt, de nekem van egy ebzetem Abonyban is.


Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok