Mi Abonyunk - Megvan még Petőfiné sírja?
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2014.03.31. 08:48

Az alábbi írás a Heti Hírek nyomtatott lapszámában jelent meg, a szerzője egy nagykőrösi újságíró kollégám, Tóth barna. Azt firtatja, hogy vajon megvan-e még Petőfi Istvánné sírja. Elmeséltem neki, hogy természetesen igen. Viszont hozzátenném, hogy a sír, mint történelmünk fontos része akár, mint  " kegyhely " sokkal többet érdemelne. Vagyis jó városmarketinggel az idegenforgalomban résztvevők biztosan látogatnák, csakúgy, mint sok- sok műemlékünket. Íme, Tóth Barna írása minderről:

Megvan még?

A kérdést jogosnak gondolom. S, hogy miért az alább kiderül.


Régebbi, levéltári iratok között akadtam egy keltezés nélküli, bizonyos Enczi Endre úr, feltételezhetően Abonyban írott levelére. Rendkívül érdekes tartalma miatt érdemesítem az abban leírtak közreadását, némi adat kiegészítéssel.


A levélből nem derül ki sem a címzett, sem az aktualitás, ha csak nem a levél utolsó mondata nem árulkodik ilyesmiről: „A márciusi napok az ő emlékét is idézik.”
Lévén még március, térjünk a lényegre, ami a levél íróját is megfogta.


„A sír az abonyi öregtemetőben elhagyatott és ápolatlan. Az apró örökzöld bokrok elfakultak, a vadhajtások láthatatlanná teszik az apró, korhadt fakeresztet. A sír szomszédságában régi feudális urak kriptái merev vonalakkal őrzik elmúlt méltóságukat. A bokrokat széjjel kell feszíteni, elhajtogatni a vadon burjánzó növényeket, hogy el lehessen olvasni a szürke fakereszt feliratát:

  ’Itt nyugszik PETŐFI ISTVÁNNÉ, élt 76 évet, megh. 1918 aug. 2.
                     Petőfi Sándor nimbusza megőrzi szelíd emlékét.’

- Folytatva a levelet – „A szelíd emlék elfakult és ma már Petőfi Sándor nimbusza sem őrzi. Ma már Abonyban is csak a legöregebbek emlékeznek reá, aki nem csak nevével, de egy lefojtott élettel, önként vállat mártirummal kapcsolódott a legnagyobb magyar költő családjához.”

Ki lehetett Ő? Lássuk, mit ír róla Enczi Endre.

„(…) a nagy költő öccséről, Petőfi Sándorról kell előbb szólanunk. Mit tudunk róla? Egy szép Petőfi vers őrzi emlékét: István öcsémhez… azután nincs tovább. „István öcsém” így került az irodalomtörténetbe, s nem saját művei alapján. Saját versei nem predesztinálták erre, Petőfi Sándor mellett csak árnyék lehetett.
Élete nem volt mindennapi élet, és szerelme – amit sírig tartó szerelemnek neveznek – Krúdy tollára méltó.”
A kölcsönösen tragikus sors – Petőfi István és felesége – Szabadszálláson, Petőfi István születésével kezdődött 1825-ben. Az ifjabb Petrovics fivér, bátyjához hasonló értelemmel, és érdeklődéssel volt megáldva. Ennek egyik bizonyítéka az Aszódi gimnáziumban eltöltött három esztendő. Ez alapot adott a tudományok iránt megmutatkozó érdeklődéséhez.

A gimnáziumi tanulmányai során jól haladt a latin, német és francia nyelv elsajátításában, amit később tovább erősített. Valamennyinek jó hasznát vette fordulatos élete során. Aszódról édesapja hívására ment haza segíteni a mészárosságban, amit nem sokkal később önállóan végzett. Előbb Kunszentmiklóson, majd Várpalotán.
1848 nyarán önkéntes lett a 6. honvédzászlóaljban. Jó katona lehetett, mert Világosnál századosként tette le a fegyvert. Büntetésül sorkatonának sorozták be a császári hadseregbe, ahonnan csak 1851-ben szabadult. Két év múlva, forradalmár vádjával elfogták, és sáncfogságra ítélték. Innen 1857-ben szabadult.
Szabadulása utáni folytatást újra a levélből olvashatjuk:
„Dánoson Gaylhoffer János családjához ment nevelőnek, ahol a jómódú földbírtokos két kis, elemista gyermekét tanította. Így ismerkedett meg az idősebbik Tónikával, a tizenöt éves Gaylhoffer Antoniával. Meglátni és megszeretni – ahogy is mondják – egy pillanat műve, elfelejteni egy élet is kevés volt hozzá.(…)
A fellobbant szerelem már nem hamu alatt parázsló tűz volt. István feleségül akarta venni Antóniát, de a család a bizonytalan életű, és jövőjű Petőfi Istvánt nem akarták maguk közé fogadni.”

Az elutasításnak oka lehetett kettőjük közötti nagy korkülönbség – tizenhét év – is. István csalódottan ott hagyta Dánost, és a Békés Megyei Csákón elvállalta Geist Gáspár birtokának vezetését. Gazdatisztként rövidesen mintagazdasággá fejlesztette azt. A szerelem tüze Tónikában is változatlan erőséggel lobogott. Így az apa közeli halála előtt mégis csak összeházasodhattak. 1863 decemberében, Alsónyáregyházán adta őket össze a pap.

A hosszú várakozás után beteljesült szerelem tragikus véget ért. Két hónap múlva az ifjú feleség visszaköltözött a szülői házba. Nem sokkal később Abonyban vásárolt magának házat, ahol haláláig lakott.
„Miért történt? Abonyban nem tudják. Gaylhoffer Antónia sohasem beszélt erről. Tény, hogy Petőfi István Csákó pusztai magányában, a várakozás éveiben szoros kapcsolatba került gazdaasszonyával, Schneider Erzsébettel Ezt a kapcsolatot nem tudta, és valószínű nem is akarta felszámolni. Két nőt szeretett egyszerre, amit lélekbúvárok megértenek, és megmagyarázzák. Gaylhoffer Antónia nem akarta sem megérteni, sem megmagyarázni! Nem volt lélekbúvár.”
Petőfi a verseléssel teljesen felhagyott. Megmaradt férjnek, és csákói gazdatisztnek. Gyakran írt levelet hitvesének, aki egyre sem válaszolt.
„Az abonyiak úgy tudják, Antónia csendes magányban élt Abonyban. Életében már soha többet nem találkozott férjével. Csak egyetlen egyszer, 1880-ban látogatta meg halottas ágyán. Azt mondják, mereven, mozdulatlanul állt, koporsó mellett. Nem sírt, mert nem felejtett.
Amikor 1918-ban Petőfi Istvánt díszsírhelyre temették a Kerepesi-úti temetőben, a szertartást tisztes távolból nézte. Nem sokkal ez után ő is elhunyt.
Egyedül halt meg, szomorú kis fakereszt őrzi e fáradt, törékeny testét annak az asszonynak, aki egy nagy név árnyékában élt boldogtalanul, és reménytelenül.
A márciusi napok az ő emlékét is idézik.”
Eddig a levél.
Vajon emlékeznek-e még Abonyban a tragikus sorsú Petőfi Istvánnéra? Gondozzák-e sírját?

TB.

Képek:

Képek a sírról napjainkban: www.kosakaroly.hu
/ Abony, Katolikus temető /

 


 

Abony retro:
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Rejtélyes történetek kötődnek a Szapáry-kúria épületéhez

Napi extra retro mára

RETROOOOOO

100 éve történt: Fantasztikus olvasóink vannak

Ernő bácsi: A velünk élő történelem

Vajon ezen a télen látunk majd ilyet?

Hamarosan semmi sem marad belőle, élt 185 évet

Mészáros István így kezdte! Ma Abonyban van híres vendéglője

Régen volt, igaz volt: Hét éve, októberben

A Mazsihisz Lázár Jánosnak írt, hogy fel kéne újítani az abonyi Zsinagógát is....

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok