Mi Abonyunk - A sztálingrádi csata vége
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8038, belépett felhasználók: 0.

Markó Ferenc - 2014.02.02. 11:02:40

 HONVÉDELEM. hu honlapról

Február másodikán ért véget a második világháború legnagyobb csatája
 
 
 
1943 február 2-án ért véget a második világháború fordulópontjaként is számon tartott sztálingrádi csata. Ez volt a Wehrmacht első számottevő veresége, és itt kezdődött az a folyamatos visszavonulás a megszállt területekről, amely végül Berlinig tartott. A sorsfordító eseményekről Babucs Zoltánnal, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum történészével beszélgettünk.
A kezdetben gyors sikereket elkönyvelő Wehrmacht előrenyomulása már 1942-ben megtorpant Sztálingrád előtt. A Dél hadseregcsoportból kiváló 6. hadsereg és a gyors előrenyomulást biztosító 4. páncélos hadsereg itt már nem tudta kiharcolni a gyors győzelmet. A Sztálin nevét viselő város birtoklása mindkét fél számára presztízskérdés volt, éppen ezért mindkét vezér az utolsó emberig tartó harcot követelt a csapatoktól - vázolta fel a történész. 


A kemény orosz tél is szerepet játszott a csatában

A magabiztos Hitler szokásához híven beleavatkozott a csapatok irányításába, hibát hibára halmozva. Az óvatos Paulus beérte azzal, hogy a Volga nyugati partján körbezárja a várost, miközben a Luftwaffe folyamatos bombázással gyengíti a védőket, ám a Führernek ez nem volt elég. Parancsot adott a város megszállására, ami a szűk, törmelékkel fedett utcákban a páncélosok szempontjából elég rossz döntés volt. Babucs Zoltán kiemelte, a lomhán mozgó lánctalpasok könnyű célpontokká váltak, de nem járt sokkal jobban a gyalogság sem, hiszen azt a feladatot kapták, hogy házról házra, véres harcok árán foglalják el a várost. 

A szovjet katonák az utolsó emberig küzdöttek - mást nem is nagyon tehettek, hiszen Sztálin még a civilek evakuálását is megtiltotta azzal a szándékkal, hogy a városban rekedt nők és gyerekek látványa erősebb ellenállásra serkentse a várost védő katonákat. 


A szovjeteknek lehetőségül nyílt számottevő tüzérséget telepíteni a folyó keleti partjára 

Novemberre a Wehrmacht kezére került a város kilencven százaléka, ám a végsőkig kimerült németeknek nem maradt erejük arra, hogy átkeljenek a Volgán, a szovjet félnek is lehetősége nyílt számottevő tüzérséget telepíteni a folyó keleti partjára, emellett vízi úton utánpótlást szállíthattak a város védőinek. 

November 19-én drámaian megváltozott a harci helyzet, megmozdult ugyanis az eddig védekező, és közben jelentős erőket összegyűjtő Vörös Hadsereg. A nagyszabású ellentámadás villámgyorsan felmorzsolta a szárnyakon elhelyezett román és olasz erőket, a sikeres átkaroló hadműveletet végrehajtó szovjet csapatoknak több mint kétszázhatvanezer, zömében német katonát sikerült körülzárni. Hitler természetesen megtiltotta Paulusnak, hogy feladja a várost, Úgy gondolta, hogy a gyemjanszki katlancsaták után a Luftwaffe számára nem létezik lehetetlen küldetés, erről Göring is igyekezett meggyőzni. A Luftwaffe szállítógépei meg is próbálták légihíd útján ellátni a körülzárt katonákat, ám igyekezetük nem járt sikerrel.

Babucs Zoltán rámutatott, hogy a katlanban rekedteknek legalább napi hatszáz tonna ellátmányra lett volna szükségük, a háborúban megtizedelődött légierő kapacitása pedig még elméletben sem tette ezt lehetővé. A szovjet légvédelmi tüzérség és a vadászrepülők is éberen lesték a szállítógépeket, a kemény tél pedig szintén problémákat okozott a pilótáknak. Mivel ilyen módon a szükséges hadianyagnak mindössze tíz százalékát sikerült az ostromlottaknak eljuttatni, a kudarc elkerülhetetlenné vált - mindeközben Hitler továbbra sem engedélyezett semmilyen ésszerű lépést. 


A német szállítógépeknek nem sikerült elegendő utánpótlást bejuttatni a katlanba 

A német főparancsnok a sztálingrádi GUM áruház pincéjében húzta meg magát, ahol erőteljesen ostromolták a szovjet csapatok. Hogy harci kedvét táplálja, Hitler 1943. január 30-án tábornaggyá nevezte ki a szorongatott helyzetben lévő Paulus vezérezredest. Babucs Zoltán kiemelte: nem utolsósorban azzal a hátsó szándékkal, mivel a német történelemben addig egyetlen tábornok sem kapitulált, így a Führer azt remélte, hogy a frissen kinevezet Paulus is kitart a végsőkig, ám elszámította magát. Éhező, fázó lerongyolódott és kimerült csapatait látva az újdonsült tábornagy nem a pisztolyáért nyúlt, hanem mentve a menthetőt, megadta magát. Ezzel nem utolsósorban példát statuált a többi német hadvezér számára, miszerint a vereség után nem menetrendszerű az öngyilkosság - fűzte hozzá a történész. 

1943. február 2-án 91 ezer német katona – köztük 24 tábornok és 2500 tiszt - kapitulált a győztes szovjet csapatok előtt. Ezzel véget ért a világtörténelem egyik legnagyobb csatája, mely százkilencvenkilenc napig tombolt megállás nélkül. A német csapatok, és szövetségeseik veszteségeit halottakban, sebesültekben és hadifoglyokban nyolcszázezerre becsülik a történészek. A hadifoglyok többsége el is pusztult az 1943-tól 1955-ig tartó rabság alatt. A fentieken túl, a sztálingrádi katlanban rekedt, nagyjából ötvenezer, a keleti segédszolgálatos és hadifogoly halt meg, akikkel a szovjetek kegyetlenül elbántak. 


A gyalogság azt a feladatot kapta, hogy házról házra, véres harcok árán foglalja el a várost

 
Blogok:
Blogok   
 1 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Fűkasza típusok: melyiket érdemes választani?

Vetőmag vásár az AgroPont-ban

Megy az élő a tüntetésről

Vajon mennyit kaptak

Volt egy "VIRÁGOS ABONYÉRT PÁLYÁZAT"

A toló és harmonika ajtók előnyei: így lettek ilyen közkedveltek

Közlekedjünk és parkoljunk hülyén!

HAJRÁ!

Tipetupa Tortái

Remélem méltó ellenfele lesz az idelátogatónak

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Sztálingrád II.

Markó Ferenc -

2014.02.02. 19:24:44

Dudapest, avagy a második Sztálingrád!

http://epa.oszk.hu/00000/00003/00023/ungvary_szg.html


Szavazás
Önnek van már védettségi igazolványa?
   
 Van, mert beoltattam magam 
 Van, mert átestem a COVID-on 
 Beoltattam magam, de még nem kaptam meg 
 Nincs, mert még nem oltattam be magam 
 Nincs, és nem is akarom, hogy legyen!  
   
Eredmény
Programok

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok