Mi Abonyunk - 1956
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2013.10.23. 18:07

A Mai Manóház című honlapon IDE kattintva csodálatos korabeli képeket nézegethetünk. Fotó: Erich Lessing: Budapest, 1956, © Erich Lessing/Magnum Photos - A többi képnek is ő maga a szerzője. A mai napon minden párt megemlékezést tartott, ebből adunk egy kis ízelítőt most. (MTI) - 1956-ban nem lehetett tovább tűrni, mert nem volt mire várni, mindenki érezte, hogy nincs tovább - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Hősök terén tartott október 23-i ünnepségen, A szabadság napja elnevezésű állami rendezvényen.

 

    "Dicsőség a hősöknek!" - mondta a kormányfő. Szavai szerint október 23-én az egész szabad világ kalapot emel, és meghajtja fejét Magyarország és a magyarok előtt, akik nyílt harcot indítottak a kommunista rendszer ellen, amely akkoriban félelemben tartotta az egész szabad világot.
    A magyar szabadságharcosok felfedték a világ előtt, hogy a kommunizmus ki- és megjavíthatatlan - jelentette ki Orbán Viktor.

Míg Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője és Mesterházy Attila MSZP-elnök a kormányt bírálta és a kormányváltás lehetőségéről beszélt a baloldali ellenzék október 23-ai demonstrációján, a Demokratikus Koalíciót vezető Gyurcsány Ferenc és több kisebb párt vezetője a jelenleginél szélesebb összefogásra helyezte a hangsúlyt, miközben a szocialistákat és az Együtt-PM-et is kritizálta a budapesti Műegyetem előtt tartott rendezvényen.

A miniszterelnök szerint a kiállás, a bátorság és a nagyság dicsőségét hagyták örökül 1956 hősei.

 

    Orbán Viktor szerdán a Hősök terén tartott október 23-i ünnepségen azt mondta, '56 hősei szépek, bátrak és fiatalok voltak, mégis odaadták az életüket a mi szabadságunkért. A sok fiatal, akit meggyilkoltak, bebörtönöztek, menekülésre kényszerítettek, értünk és talán helyettünk halt meg, került börtönbe, kényszerült emigrációba - fogalmazott, hozzátéve: lemondtak a világról a világért, az emberekről az emberekért, az életről az életért.
Magyarországon azt köszönhetjük a hősöknek, hogy a magyar történelem legsötétebb korszakában, a szovjet megszállás alatt megőrizhettük a tartásunkat és felemelhettük a fejünket, mert ha titokban is, de volt mire büszkének lennünk - hangoztatta a kormányfő. Hozzátette: a hősök győztek, ha meghaltak is, mert elérték, hogy utódaikra a diktatúra nyomasztó sötétsége helyett a kiállás, a bátorság és nagyság dicsőségét hagyták örökül.
 

 Vona Gábor: az MSZP és a Fidesz is szégyellje magát és húzzanak el!

"Szégyelljétek magatokat és húzzatok el!" - üzente Vona Gábor, a Jobbik elnöke az MSZP-nek és a Fidesznek pártja október 23-i demonstrációján szerdán a budapesti Deák téren.

    Szerinte mindkét párt a rendszerváltás óta többször is megmutatta, hogy mire képes, és ebből Magyarország többet nem kér.
    A Fidesz és a baloldal csak a hatalmat akarja megszerezni és csak "hazugságot, csalást, lopást és hazaárulást" akar adni az országnak - mondta az ellenzéki pártvezető, aki szerint ez a két politikai erő az egymástól való rettegésből él, és csak az egymással való ijesztgetéssel tud szavazatokat szerezni, ezért csak együtt lehet megszabadulni tőlük.


    Vona Gábor hangsúlyozta: a Jobbik ezzel szemben nem a hatalmat akarja, hanem a hazát szeretné visszaadni a magyaroknak, hogy Magyarország "ne a multinacionális tőke és az Európai Unió lábtörlője legyen". A Jobbik nem félti a demokráciát, mert "az nem is volt", hanem a magyar emberek szabadságát, jólétét félti, mert ezeket valóban elvették - hangoztatta.


    A jövő évi választás tétjét "életbevágónak" nevezte, mondván: ha a Jobbik ott nem tud sikert elérni, akkor a magyar föld el fog veszni, a devizahitelesek tönkremennek, és "soha nem lesz igazság Magyarországon".


    A baloldai ellenzék és a kormány megemlékezéseire utalva elmondta: akik a Műegyetem előtt vannak azok a szellemi örökösei, akik 1956-ban "a szovjet tankokra ültek, hogy eltiporják Magyarország szabadságát". A baloldal akkor Moszkvát szolgálta ki, most az Európai Uniót és a bankokat - folytatta. „Ugyanazok maradtak, nem tudtak megváltozni és nem is akarnak” - fogalmazott. Ők semmit nem akarnak, csak a hatalmat visszaszerezni – tette hozzá. Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc és Mesterházy Attila „egy szörny három feje”, csak egyben lehet őket választani és megkapni.

Fenti kép: 

Robert Winnicki, a lengyel Nemzeti Mozgalom vezetője beszél a Jobbik demonstrációján az 1956-os forradalom és szabadságharc 57. évfordulóján a belvárosi Deák téren 2013. október 23-án.  MTI Fotó: Mohai Balázs


    A Hősök terére pedig Vona Gábor szerint azok mentek, akik otthon maradtak 1956-ban és a kegyes hazugságot választották. A Hősök terén lévők úgy érzik, hogy jót akarnak, de nem mernek semmit tenni és „belemenekülnek vezetőjük kegyes hazugságaiba”. Ugyanakkor Orbán Viktor is csak a hatalmat akarja - tette hozzá.
    A Jobbik elnöke hangsúlyozta: a harmadik út az 1956-as hősök útja, akik felül tudtak emelkedni a maguk életén, hogy másokén is segítsenek. Ez a harmadik út a Jobbik útja is.


    Beszélt arról is: 2006 október 23-án mindenki megmutatta, hogy pontosan hova tartozik. „Akkor Gyurcsány Ferenc – akinek Bajnai Gordon a kormánya tagja volt – az ünneplő magyar emberek közé lövetett. Orbán Viktor pedig a beszédét követően, miközben a korábban őt hallgató nézők közé lőtt a rendőrség, addig ő beült egy páncélozott autóba és hazament ” - fogalmazott. Vona Gábor Gyurcsány Ferencnek azt üzente: „aki elárulja a hazáját, az börtönbe fog menni”.
Hozzátette: a Jobbik ezzel szemben az utcán volt 2006 október 23-án és akkor született meg a 2006-osok politikai generációja.


A több ezres árpádsávos, jobbikos, székely és nemzeti színű zászlókkal felszerelt tömeg - amelyben jelen voltak az Új Magyar Gárda tagjai is – hangos üdvrivalgással fogadták Vona Gábort és a többi szónokot. A pártelnök beszédét többször is hosszú taps szakította meg. A baloldali pártok és a kormány említését viszont a résztvevők hangos pfujolással fogadták.


Murányi Levente, a Jobbik alelnöke szerint 1956-ban az a csodálatos, hogy nem szociális problémák javítására indult, hanem a világ kommunizmusának bukására. Szerinte a Szovjetunió soha nem lett ugyanaz, mint 1956 előtt volt és ez a forradalom vezetett a rendszer 1990-es bukásához. „Mi küldtük a pokolba a Szovjetuniót és az ő kommunizmusát, ezt a világ nekünk magyaroknak köszönheti” - fogalmazott Murányi Levente. Szerinte egyedül a Jobbik hajlandó tenni a magyar szabadságét és az ország helyzetének javulásáért, ezért „nincs értelme” más pártra szavazni. Úgy vélte: vigyázni kell, hogy a baloldali ellenzék visszatérése miatti félelem hatására nehogy „túlnyerje magát” a Fidesz a 2014-es választásokon, ezért is „kell a Jobbikra szavazni”.


Z. Kárpát Dániel, jobbikos országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a kiszolgáltatottság elleni harc az, ami közös 1956 forradalmában és a jelenlegi helyzetben. Élesen bírálta a bankokat, akik „kifosztották” a magyar embereket. Szerinte folytatni kell az 1956-ban megkezdett harcot a szabadságért a bankokkal szemben, a Jobbik pedig ennek a harcnak a folytatását tűzte ki céljául és „bármi áron” megvédik a devizakárosultakat. „Nincsen bocsánat” azoknak, akik kifosztották az embereket – tette hozzá.


Robert Winnicki, a lengyel Nemzeti Mozgalom vezetője felszólalásában „fejet hajtott” a magyar nemzet előtt, amely soha nem adta fel a szabadságért folytatott küzdelmét. Úgy vélte: 1956-ban a kommunizmus, ma a globalizmus és a nemzetközi baloldal próbálja meg tönkretenni a magyar és a lengyel nemzetet is, de ahogyan 1956 után, úgy most is el fognak bukni. Hozzátette: csak a nacionalizmus és a nemzeti érzelmű hazafiak európai szintű szolidaritása hozhat eredményt ebben a harcban.


Pörzse Sándor, jobbikos országgyűlési képviselő beszédében „egészen elképesztőnek” nevezte, hogy azoknak is „van pofájuk” 1956-ról megemlékezni, akik miatt a forradalom és szabadságharc kitört. Bírálta az MSZP-t, amiért az ellenzéki párt szobrot állít Horn Gyulának aki „pufajkás volt”, aki biztosan nem a forradalmárok között volt 1956. október 23-án.


A rendezvényen a lengyel Nemzeti Mozgalom és a Jobbik Ifjúsági Tagozata (IT) együttműködési megállapodást kötött, amelyet a Robert Winnicki és Farkas Gergely jobbikos országgyűlési képviselő, a Jobbik IT elnöke írtak alá.


A politikusi felszólalásokat követően a Deák tér Andrássy út felőli végén felállított színpadon a Hungarica együttes koncertjével zárul a Jobbik október 23-i rendezvénye. 

Demokratikus ellenzék, Bajnai és a szabedelvűek

Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt elnöke beszédet mond a demokratikus ellenzék közös, A szabadság összeköt 1956/2013 címmel megrendezett megemlékezésén a Műegyetem előtt az 1956-os forradalom és szabadságharc kirobbanásának 57. évfordulóján 2013. október 23-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

    Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője azt mondta: tudja, hogy egy éve, amikor a Milla demonstrációjának szónokaként visszatért a politikába, és meghirdették a korszakváltás programját, sokakban újjáéledt a remény, ám az csak részben teljesült.     "Nem teszek úgy, mintha nem látnám a csalódottságot. Nem mutogatok másra, de kész vagyok tanulni belőle" - jelentette ki, hozzátéve, egy év alatt megerősödött a hite, hogy a kormány- és korszakváltáshoz csak a választók széles összefogásával vezethet út, ehhez pedig szükség van a bizonytalanokra, kiábrándultakra és a ma még félrevezetettekre is.


    Bajnai Gordon azt mondta: Orbán Viktor jéghegynek kormányozza Magyarországot, tönkreteszi a gazdaságot és az oktatást, és ezzel tönkreteszi a jövőt.
    "Orbán Viktor Magyarországa a Titanic. Hajó, amely a jéghegy felé közelít", kapitánya pedig elhallgatja az igazságot - mondta, kijelentve: az embereknek 2014-ben "Orbánország" és Magyarország között kell választaniuk. Véleménye szerint "Orbánország" jelképe a bajai választás, a föld- és a trafikügy, fővárosa pedig Felcsút "a stadionnal, a kisvasúttal, a ti pénzeteken épülő magán-Disneylanddel!". De - folytatta - ezzel szemben ott van a normális Magyarország, ahol van esély a munkára, a munkával szerzett boldogulásra, ahol érdemes gyereket vállalni, a törekvést támogatják, nehezebb lecsúszni, de könnyebb felemelkedni.
    "Orbánország legyőzhető, Orbán Viktor megbuktatható. A kormányzása már megmérettetett és könnyűnek találtatott. Már csak le kell váltani" - jelentette ki Bajnai Gordon, hozzátéve, ez nem lesz könnyű, mert "övék a hatalom, övék a média, övék a pénz, és velük van az erőszak". "De az erő velünk van" - mondta, hangsúlyozva, hogy a csendes többség fegyvere a toll, a szavazófülkében jó helyre tett iksz.


    "Készüljetek és készítsétek a többieket is, hogy tavasszal legyen elég kéz a tollat fogni" - üzente a hallgatóságnak, akiket arra buzdított, emeljék magasba a rendezvény elején kiosztott tollakat.

    Ungár Klára, a Szabad Emberek Magyarországért Liberális Párt (SZEMA) elnöke azt hangsúlyozta, hogy 1956 hősei közül Nagy Imre alakja kiemelkedő, mert kommunistából vált demokratává és hazafivá. A volt kormányfő 1989-es újratemetésén felszólaló, "akkor még demokrata és akkor meg fiatal" Orbán Viktor életútja viszont "pont a fordítottja Nagy Imre életútjának, Orbán Viktor egy fordított Nagy Imre" - közölte.


    A jelenlegi miniszterelnök stadiont építtetett a falujában, "azeri diktátorral barátkozik, azeri baltást véd, kínaiaktól pénzért ácsingózik", megkedvelte a putyini rezsimet, Vlagyimir Putyin a példaképe lett - mondta.     Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom elnöke azt mondta, akik 1956-ban az utcára vonultak, sok mindenben különböztek, mert voltak köztük szociáldemokraták, konzervatívok és liberálisok is, de egy sem akadt, aki félt volna. Hozzátette: a felszólalók között is vannak szociáldemokraták, konzervatívok és liberálisok, de egyikük sem fél.


    A politikus úgy fogalmazott, "a félelem csontig áthatja mindennapjainkat", ezért a jövő évi választás népszavazás lesz arról, hogy tűrik-e a "Fidesz kormányzásnak álcázott pusztítását, a fortélyos félelem rendszerét".     Bokros Lajos azt mondta, szükség van a demokratikus ellenzék teljes és feltétel nélküli összefogására. Történelmi felelősséget vesz magára az, aki nem csatlakozik, de az is, aki másokat kizár belőle - jelentette ki. "Ne várjuk meg, amíg az újkommunista rezsimet csak forradalommal lehet elzavarni" - zárta beszédét a politikus.


    Kuncze Gábor, a Szabadelvű Polgári Egyesület elnöke is arról beszélt, hogy a választók többsége "el akarja zavarni" ezt a kormányt, mégis, ha ma lennének a választások, a Fidesz nyerné meg azokat. Ez azért van, mert a demokratikus erők egyelőre alkalmatlanok a társadalmi megrendelés teljesítésére - fejtette ki véleményét. Ma az ellenzéki együttműködés kimerül a választási vereség "kis hasznaiból való osztozkodásban. Abban, hogy ki hány helyet kap a közös vereség vigaszlistáin" - fogalmazott.


    A választásokat az egyéni választókörzetekben lehet megnyerni, ezért közösen kell megtalálni azokat a jelölteket, akiknek a legnagyobb esélyük van a győzelemre - jelentette ki. "Nem elég tárgyalóasztalnál kizsarolni az egyéni választókörzeteket, esélyes jelölt és megfelelő szervezeti háttér nélkül" - folytatta az MSZP és az Együtt-2014 korábbi megegyezését bírálva.


    Emellett egy közös lista kell, mert ez könnyíti meg a választók tájékozódását, de a közös lista egy közös listavezetőt is jelent - mondta. Ha egymás között nem sikerül megegyezni, akkor ezt tovább kell gondolni - közölte. Végül azt mondta, hogy az új választási törvényekkel "intézményesítették a választási csalás lehetőségét", ezért a következő választásig meg kell szervezni a teljes körű alternatív szavazatszámlálást.

 


 

Történelem:
1956.   
 0 Hozzászólás   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ajánlott cikkek:

Ókori település romjait találták meg Szolnokon

Évezredes, római kori leleteket találtak Abonyban

Abonyi iratok a British Museumban

Október 23.: Egy nép azt mondta, elég volt!

Bronzkori szoptatóedényt- cumisüveget - találtak Cegléden

Horror: erőszak és vér tapad az abonyi Vigyázó-kastély történetéhez

Jandácsik Pál Hősök napi megemlékező beszéde

Ásatások a 4-es úton

Abonyi focitörténelem egy képen

Napi érdekes: elérhető a ceglédi hadifogoly- és gyűjtőtábort bemutató 3D-s alkalmazás.

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok