Mi Abonyunk - Mennyei kocsonya! LŐVE módszer....
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

Főzni jó - 2013.03.29. 19:32

Cikkünket a Strand Kisvendéglő támogatásával olvashatják!- Nos, a húsvét velejárója, itt az Alföld ezen részén a kocsonya. Rájöttem, hiszen életemnek éppen a felét itt éltem le. Dunaharasztin, ahonnan ide jöttem férjhez, és környékén nem ilyenkor főzik. Karácsonykor teszik ezt. Nem is ugyanígy, de mindenesetre az ünnepre készülve sok- sok szeretettel. Most kedvenc hentesemnél sikerült hozzájutnom másfél kiló csodásan előkészített körömhöz, egy 70 dekás sertés comb darabhoz, no meg egy szép füstölt csülökhöz.

Ez utóbbit kedvenc hentesasszonyom háromrét darabolta. A lakás finom kocsonya illatban úszik már, a tányérba szedett étkek bent pihennek a hűtőben. A jó hír, hogy szépen, sőt gyönyörűen dermed. Mindannyiunk nagy- nagy örömére. Öt órán keresztül rotyogott a tűzhelyen, benne csak só, egész bors, no meg nagymamám módjára egy kanál piros paprika volt. A kocsonya ötórás főzését követően mindent szépen kicsontoztam. Úgyhogy kutyusaink is ünnepelnek ezen a húsvéton. Nálunk nem szokás füstölt dolgot tenni a kocsonyába, ez így egy öszvér megoldás, hiszen itt meg piros paprikát nem. Mennyei…. Anna, fiam párja csak holnap érkezik haza az ünnepre, szülinapos is lesz. Üzente nekem, hogy legyen külön csakis leve… Lett, ezúton üzenem, hogy csakis rá vár egy helyes kis tálban. Hagymasalátát is készítek majd hozzá. Ecetes hagymát, finomat, az ínyencek meglocsolgathatják citromlével…. Holnap. A böjtnek vége lesz. Reggelire mi biztos, hogy ezt esszük. Hát Önök? Önök hogyan főzik a kocsonyát?

LŐVE
 

Közélet:
Blogok   
 3 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?

Chili Parádé Abonyban

Értékőr: 45 éve hunyt el Cselényi József Abony Város posztumusz díszpolgára

Meseterápia

Kinizsi színházi előadás

Nagyszabású kúriafelújítási program Abonyban

Pecsenye Parádé eredmények

Moziklub

Versek a cipősdobozban

Kipp Kopp koncert

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
"Rakott" kocsonya

ketila -

2013.04.02. 09:40:32

Kocsonyafőzés

Korbélyné -

2013.04.01. 23:48:01

Mi a családban a kocsonyát anyukám receptje szerint készítjük, amit - mint azt az előttem lévő hozzászóló leírta - mindig a télen levágott füstölt körömből készítettünk. Ekkor még csak a füstöléssel lehetett tartósítani. Nekünk azonban szerencsénk volt, mert édesapám hentes és mészáros lévén mindig hozzá tudott jutni néhány nyers körömhöz is.A füstölt körmöt előre beáztattuk.

A recept: a szétfűrészelt körmöket - hogy ne legyen szilánkos a kocsonya leve - egy nagyobb fazékba rakva felönöttük vízzel, beleraktunk kb. 2 kisebb fej tisztított fokhagymát, 1-2 fej vöröshagymát, teatojásban egész borsot, sót és nagyon lassú tűzön 5-6 órát főztük. Kb. félidőben tettünk bele sárgarépát és zöldséget az íze miatt. A víz annyi kellett rá, hogy mindig ellepje a húsokat.

Akkor főtt meg, amikor a csont kifordult a körömből, ekkor leszűrtük egy gézzel fedett szitán, ami a zsírt is visszafogta kicsit. A leszűrt levet kis időre hidegre téve a zsír megbőrösödik a tetején, így viszonylag könnyű leszedni. Eközben a húsokat szétrakjuk a tányérban, ha gyorsan elfogyasztjuk a kocsonyát, akkor teszünk hozzá félbevágott keménytojást is. Rászűrjük a levet a húsokra. Amikor megdermedt piros paprikával és még esetleg egy kis borssal szórjuk meg a tetejét.

Csak érdekességként jegyzem meg, hogy a hűtőgépkorszak előtt a húsokat és nyers kolbászt megsütöttük, majd egy hatalmas lábasba - ami színültig volt forró zsírral- beleengedtük úgy, hogy még pezsegjen a zsír, ne maradjon benne levegő. Ha megfagyott akkor sokáig elállt. Amikor venni akartunk ki belőle, akkor felmelegítettük az egészet és miután kivettük a szükséges mennyiséget, visszafagyasztottuk. Arra kellett nagyon vigyázni, hogy levegő ne maradjon közte, mert akkor megromlott a hús.

Az akkor elkészített kolbászoknak nem volt "szavatossági ideje", hiszen a szellős kispadláson még tördeléskor is volt szárazszalámi, ami csodálatosan ízletes volt. Ezt marhabélbe töltötte édesapám.

Aszpik.

S.pataki -

2013.03.30. 18:03:03

Gusztusom támadt a kocsonyára. Nagyon jó téma, és mennyivel különbözik ez blog az ellőtte rövidideig tündöklő – végre - lecserélt ehetetlen,bevehetetlen, blog bejegyzéstől.

Gyerekkoromba nem szerettem a kocsonyát a húsfélét kiettem belőle a reszketős, sós, hideg,ragasztó kocsonya nem érdekelt. Azóta megváltozott az ízlésem sok mindenbe.

A LÖVE módjára készült aszpik étel, biztosan finom, nem csak kinézetre. Megkóstolnám, mind megenném!

Az országban sok helyűt megfordultam, éltem . Alkalmam volt bele kóstolni a kocsonya készítés, szokások világába. A Kocsonya négy évszakos étel, de más a téli és nyári időszaki

aszpik a kezelhetőségét illetően. Akkor amikor az emberek a disznó vágást a hűvösebb, hideg időszakra időzítették, karácsonyra, újévre, húsvéti ünnepekre a kocsonyafőzés ideje, lehetősége adott volt, mert a zselatin anyagot tartalmazó disznóság kéznél volt. Aki szerette az biztosan főzött.

Faluhelyen amikor az emberek nem a gyári élelmiszeripari kotyvalék ételeken éltek, mikor a betevőt saját maga állította elő, ahol nem volt idegen a büdös disznótartás, a hús tartósítását ismerték így a sózást,füstölést. Nem ritkán, de füstölt anyagból készítették el a kedvenc ételt, ami ízletes, a füst aroma pikánssá teszi. Én ettem ,főztem mindkét változatot, nem idegenkedtem egyik elfogyasztásától sem. Én azért is kedvelem a kocsonyát mert könnyű étel, és laktató csak hamar feldolgozásra kerül a szervezet által.

Az elkészítés módja lehet zöldségezéssel, és anélküli az utóbbi az ízekben szegényebb. Lehet erősre, sósra készíteni, szokásoknak megfelelően, kijelölni , hogy melyik a legkitűnőbb kocsonya készítési eljárás azt eddig csak a miskolci kocsonya nyerte el a szerencsétlen békájával.

Az aszpik anyagok: köröm , farok, bőr, fej,csülök. Kellékek : Ami egy húslevesbe kell:fokhagyma, vöröshagyma,szemes bors,só,sárgarépa,petrezselyem, kelkáposzta , karalábé, csöves erős paprika, étkezés előtt őrölt bors, házi magyar pirospaprika, a paprika erős változata kívánalom szerint.

A hőkezelés:Főzéshez az aszpik anyagokat kellő méretre daraboljuk , a fél fej maradhat egybe,a csülök kicsontozva, darabolva. A főző edény legyen kellő nagyságú, lehetőleg zománcozott. Az előkészített kocsonya anyagot a fazékba rakjuk, hidegvízzel felöntjük, a vöröshagymát héjastól tesszük bele, a tisztított fokhagymát-nem Kinai- 8-10 gerezdet adunk hozzá ,sózzuk, alágyújtunk, a fedőt használjuk. Kezdetben nagyobb lángon tartjuk míg a betét felveszi a kellő hőmérsékletet, amikor a lé kezd felfelé mozogni az edénybe, majd csökkentjük a hőt, beállítjuk a további lassú főzéshez fedő nélkül. Ha a húsbetét fél főzéshez ért bele tesszük a zöldséget, a keletkezett habot nem kell feltétlenül eltávolítani, mert az elfő az edény oldalán fog lecsapódni, és így is áttetsző levet fogunk kapni. A lassú főzés- ügyeljünk- az amikor a betétleve éppen, hogy mozog a teljes hőkezelés időszükséglete hosszú, de türelem, rozsát terem. A főzés ideje cca 4-5 óra. A lé szint magasságára legyünk figyelemmel, forró vízzel pótoljuk szükség esetén.

Minta vétel: Az előrehaladott állapot ellenőrzésére a mutató és hüvelyk újaink is alkalmasak,ha egy cseppnyi levet közre fogva a ragasztó hatás erőteljesége jelentkezik. A másik módszer ha, hideg kistányérba két ek levet kivesszük és várunk egy pár percet, ha álmos akkor alszik, szoba hőmérsékleten is, ez jelzi, hogy az aszpik anyag mennyisége elegendő a műveletnek vége. Ha nem alszik a főzést folytatjuk, és mintát veszünk, ismétlünk.

A kész átalakított anyag halmazról a levet leszedjük szűrön át egy külön edénybe, ahol a feleslegesnek ítélt zsiradékot eltávolíthatjuk hü lés után. A fazékból a húsokat kiszedjük, amit kell kicsontozzuk, nálam csak a fejet érinti, és az előkészített mély jobbágy tányérokba szortírozzuk igény szerint, majd felöntjük a lével. A zöldségféleségek répa, petrezselyem is fel használhatók egy-egy tányérba , ha már megvan, de nem kötelező, amit vendég katalán kutyánk imád a hagymáig bezárólag.

Az Én kaliberem egy Román 12 l-s zománcozott fazék, ami hat köröm , egy fél fej, fél kiló bőr, öt farok, egy csülök, és zöldségeket képes befogadni.

Egy ilyen művelet 15-18 tányérra való kocsonyát ad, mire elfogyasztjuk meg is unjuk, így nem kell sürün készíteni . Az utolsó művelet öt éve volt, majd következik ez év végén.

Kedves Veronika, és szeretett családja: utólag is Jó étvágyat a volt reggelihez, egyben Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánunk!

Üdvözlettel: l.m.f.


Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok