Mi Abonyunk - Mennyit is ér? Tények: Felbecsültettem a LIDL telket
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8082, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2012.09.25. 12:27

Vonatkozó előzmény cikkünk IDE kattintva olvasható! Miután majdnem 200 millió forintos irányáron hirdette meg a LIDL Magyarország Bt a központban lévő saroktelket, utánajártam, hogy jelenleg mennyi is a piaci értéke. Móricz Lajos ingatlanszakértő készített nekünk ezzel kapcsolatban egy anyagot, melyet most tisztelettel teszek közzé. Következzen a szakértő tényeken alapuló anyaga.  Kedves Veronika! Kérésednek megfelelően a Lidl Magyarország Bt. által eladásra kínált, Abony, Csillag Zsigmond u. 2., Szelei út 3.-5. szám alatti ingatlan kínálati árának meghatározásával kapcsolatban az alábbi gondolatokat szeretném megosztani Veled.

Az ingatlan adatai:
Hrsz: 966, 967, 968 (a terület összevonás nem történt meg)
Terület: 4 714 m2 (a három terület összesen)
Övezeti besorolás: Vt-2
A helyi építési szabályzat szerint az alábbi épületek létesíthetőek a területen:
o igazgatási épület,
o egyházi, oktatási, szociális épület,
o kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület,
o sportlétesítmény.

A legnagyobb beépítettség 45%, de saroktelek esetén 70%.
A telken önálló lakóépület nem létesíthető.

Egy ingatlan értékét minden esetben, annak elhelyezkedése, fekvése határozza meg leginkább, a többi értékbefolyásoló tényező mellett.
A Lidl által értékesítésre kínált ingatlan Abony településen egyedinek tekinthető. A városközpontban nincs ilyen adottságokkal rendelkező hasonló ingatlan. Számomra nem ismert, hogy a Lidl milyen paramétereket vett figyelembe a kínálati ár meghatározása során.
A hirdetésben is szereplő 198 000 000.-Ft, mint kínálati ár ~42 000.-Ft/m2 árat jelent. Jellemző a multikra, hogy a beruházásukhoz szükséges terület megszerzésekor képesek a vélelmezhető piaci érték fölött vásárolni. Információval nem rendelkezem a 2009-ben történt vásárlás összegszerűségéről, de vélelmezem, hogy nagyságrendileg a jelenlegi kínálati ár ¾ -ét áldozhatták a területek megszerzésére.

Szolnokon és Cegléden is található hasonló paraméterekkel eladó ingatlan. A teljesség igénye nélkül és korrekciós tényezők alkalmazása nélkül néhány jelenleg aktuális hirdetés:

Terület méretben hasonló (mellékletként csatolom):
http://ingatlan.com/szolnok/elado+telek/lakoovezeti-telek/szolnok+nagysandor+jozsef+ut/4640010?sid=0

http://ingatlan.com/szolnok/elado+telek/egyeb-telek/szolnok+abonyi+ut/6671005?sid=0

Ft/m2 árban hasonló (mellékletként csatolom):

http://ingatlan.com/szolnok/elado+telek/lakoovezeti-telek/szolnok+konstantin+u/6844205?sid=0

http://ingatlan.com/cegled/elado+telek/lakoovezeti-telek/cegled+kozpontban/6136284?sid=1

Ha fenti ingatlanokat az Abonyi viszonyokhoz igazítanánk, nagy valószínűséggel nem érnénk el közelítőleg sem a ~42 000.-Ft/m2 árat.
A Lidl, mint az ingatlan tulajdonosa dönti el, hogy milyen áron kínálja eladásra a tulajdonában álló ingatlant. Az árszintből látható, hogy nagyon nem sürgős az értékesítés.
Nem állítom, hogy nincs olyan befektető, aki ekkora összeget áldozna Abony központjában található fentebb ismertetett paraméterekkel rendelkező ingatlanért. Azt viszont állítom, hogy jelen gazdasági helyzetben a befektetési hajlandóság igen alacsony. Az ingatlanpiac mélyrepülése okán szinte minden ingatlan szegmensben értékcsökkenéssel számolhatunk a 2008-2009 előtti időszakhoz képest.
Abony várost sem kerülték el a kedvezőtlen hatások. Jelentős túlkínálat van az ingatlanpiacon, melynek értékcsökkentő hatása van. További negatívumként kell megemlíteni az árverésen történő ingatlanértékesítések számának növekedését, mely szintén lefelé alakítja az egyébként sem magas árszintet.
Összegezve, tehát azt mondhatom, hogy egy komoly vételi szándék esetén derülhetne ki, hogy a Lidl eladási hajlandósága mennyire reális. Bizonyára tudatában van az ingatlanpiaci helyzetnek.
Véleményem szerint a közeljövőben 200.-Mft közeli áron minimális esélye van az értékesítésnek. Fele ekkora összeg is kimagasló vételár lenne abonyi viszonylatban. Ma már kedvezőtlenebb gazdasági és jogszabályi környezetben kellene az ingatlant értékesíteni, mint ami a vételkor fennállt.

Abony, 2012. szeptember 25.

Móricz Lajos, ingatlanforgalmi szakértő

Móricz Lajos Kfc
5000 Szolnok, Gorkij utca 36. fsz. 3.
tel.: 06 20/9576 299
fax.: 06 53/360 567
Levelezési cím:
2740 Abony, Vasút dűlő 30/A

Közélet:
LIDL   
 3 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?

Chili Parádé Abonyban

Értékőr: 45 éve hunyt el Cselényi József Abony Város posztumusz díszpolgára

Meseterápia

Kinizsi színházi előadás

Nagyszabású kúriafelújítási program Abonyban

Pecsenye Parádé eredmények

Moziklub

Versek a cipősdobozban

Kipp Kopp koncert

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Vicces ez a LIDL! :)

KING777 -

2012.09.28. 14:29:38

Az okés, hogy Abony a fények városa, a káoszok káosza..... de akinek van 200 felesleges milliója az elhúzz innen és nem Abonyba fekteti be! :) Kb 50év múlva sem jönne vissza a porta ára és még arra építeni is kéne valamit! Nyilván a porta milyensége miatt nem lehet lakóházakhoz mérten egységes telkekre szabdalni, talán több vállalkozás telephelyére volna ideális. A reális ára a teleknek a mostani piac helyzetet felmérve kb 60.000.000+ÁFA lehet. És még akkor is kell legalább 6db vállalkozás, aki erre építeni akar és egyáltalán vállalkozni valamit! De a kormány nyújtotta magyar "adó paradicsom" lassan már a meglévő MAGYAR(!!!) vállalkozásokat is teljesen padlóra teszi! Azért írtam magyar vállalkozásokat, mert ugye a multik még mindig nem fizetnek adót, mire meg kéne adót fizetni megszűnnek, új név alatt újra indulnak, stb... varriációk. Talán még társasházakat lehetne építeni....na de ki venne lakást??? Akinek van pénze az nem meri elővenni, mert fél egy vagyonosodási vizsgálattól, akinek meg nincs elegendő az meg nem mer belevágni erőnfelül vége láthatatlan hitelekre alapozva! Szerintem az a porta még 5-10év múlva is üresen marad a LIDL tulajdonában! :)

DE!

veroniq -

2012.09.25. 14:15:46

De az eladási árnak azért közelítenie kellene a realitásokhoz..... ugye? Vagy nem is akarkák igazán eladni..... 

A realitáshoz

Steve968 -

2012.09.25. 13:28:38

semmiylen köze nincs ennek az árnak. A válság előtt sem volt.

 

A multiknál mindig megfigyelhető volt, hogy érték felett vásárolják meg a kiszemelt (felmépítményes) telket ... - így volt ez Szolnokon, Törökszentmiklóson, vagy akár Kunhegyesen, stb. S így Abonyban is.

 

A válság előtt Szolnok központjában a kisebb telkeknél volt majd 60e Ft. egy négyzet méter. A központ környezetében szintén kisebb telkeknél 40-50e Ft./m2 konkrét adásvételeknél megfigyelhető ár, de a válság előtt.

 

Abony nem Szolnok, de nem is Cegléd.

 

Csaó-csaó: {#emotions_dlg.steve968}


Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok