nem árt megismételni!
	" Két európai országban már receptre kapható a sör: aki Lengyelországban és Csehországban vesekő betegségben szenved, sörét a társadalombiztosítás
	fizeti! Ugyan itthon erre még várnunk kell, de lássuk, vajon tényleg
	vannak-e jótékony hatásai a legnépszerűbb alkoholos italoknak, mint a sör,
	bor és pálinka.
	
	Hosszas kutatások végeredményeként állítják, hogy napi 20 gramm alkohol
	fogyasztása két és fél évvel hosszabbította meg a páciensek életét, azokhoz
	képest, akik egyáltalán nem ittak. A sör és a bor az immunrendszer
	működésére jótékony hatással van, magas ásványi anyag, vitamin- és
	antioxidáns tartalma vírusfertőzések ellen is védelmet nyújt.
	
	Rendszeres mérsékelt sör és borfogyasztás gátolja az artériákban a
	véralvadék és a lerakódások kialakulását, ezáltal a szívinfarktus-esély 50
	%-kal csökkenhet, emeli a jó HDL koleszterint, csökkenti az ártalmas LDL
	koleszterint és jó hatású a vérkeringésre.
	
	Hangsúlyozni kell, hogy valóban csak a mérsékelt fogyasztásnál lépnek fel a
	pozitív hatások, a túl sok fogyasztás változatlanul ártalmas!
	
	A tanulmányok kimutatták, hogy a nélkülözhetetlen vitaminok és ásványi
	anyagok kombinációja éppen az alkohollal együtt növelik a szervezet
	elektrolit tartalmát, az enzim aktivitást, a hormonszintet, a vérkeringést,
	az izom és anyagcsere folyamatokat, valamint fokozzák a vértestek
	képződését.
	
	Ismertté vált, hogy 1 liter sörben ugyanannyi antioxidáns van, mint 4-5 adag
	gyümölcsben. Naponta fél liter sör a vesekő rizikót 40%-kal csökkenti. Egy
	milánói orvos-csoport a sörfogyasztást a leggazdaságosabb vesekő megelőzési
	módszerként javasolja. Egy átlagos sör kevesebb, mint 140 kalóriát
	tartalmaz, dobozonként, kb. 4 %-os alkoholtartalom mellett, így a
	mértékletes fogyasztása nem hizlal. Kísérletek kimutatták, hogy az árpa
	csírázása és malátává történő átalakulása során nagyon sok vitamin
	keletkezik. Különösen jelentősek a B1, B2, B3, B6, és H mind jelen vannak,
	valamint az ásványi anyagok a Cu, Fe, Zn, Ph, és a Mg.
	
	Néhány sörfajtában a Folat (B9) olyan nagy mennyiségben van jelen, mint 100
	g brokkoliban, vagy 0,5 kg paradicsomban. Ezen kívül a komló növény
	évszázadok óta gyógynövényként ismert. Népi megfigyelések is azt
	bizonyítják, hogy a komlót a szoptató anyák is használták az anyatej
	mennyiségének növelésére, valamint az érzékeny csecsemők nyugtatására az
	anyatejen keresztül. A komló megtalálható tabletta formában és különböző
	gyógytea keverékekben is, nyugtató, altató és emésztést elősegítő hatása
	van.
	
	Vörösbor fogyasztása kifejezetten mérsékli az érelmeszesedés kialakulását,
	naponta egy pohárnyi, 1,5-2 dl bor kb. 15%-kal csökkenti a szívinfarktus
	rizikóját. A borban lévő anyagok csökkentik az inzulinrezisztenciát, kedvező
	hatással vannak az anyagcserére, csökkentik a pulzust és a szívet jó
	energetikai állapotba hozzák. Ugyanakkor ennek a mennyiségnek nincs
	kimutatható máj- és idegkárosító hatása és nem okoz függőséget sem.
	
	A pálinka alkoholtartalma 40-50% körüli, hazánkban a reggeli fél kupica,
	illetve az étkezések előtti, aperitifként való fogyasztása terjedt el, mely
	nem túl kedvező élettani szempontból. Az üres gyomorra ivott pálinka, bár
	étvágygerjesztő hatású, károsan hat a gyomorra.
	
	A tömény italok fogyasztásának ideális ideje étkezés után van. Ekkor
	felszívódásuk, hatásuk mértéke csökken ugyan, de a szervezet ilyenkor
	emésztést serkentő szerként hasznosítja. Fertőtlenítő hatása miatt a pálinka
	megfázás esetén is jól jöhet.
	
	Népi gyógymódok köhögés és rekedtség ellen az ágyas pálinkák különféle
	formáit és a mézes pálinkát javasolják.
	
	A pálinka önmagában jó a magas vérnyomás ellen. A foghagymás pálinka
	valóságos varázsszer.
	
	Az alkoholok ételek melletti alkalmazása során azt találták, hogy mind a
	vörösboros, mind a sörös pácolás hat órán keresztül a káros vegyületek
	megjelenését 90 százalékban megakadályozta. A harmadik rákkeltő anyag
	kifejlődését a sör már négy óra alatt olyan mértékben csökkentette, mint a
	vörösbor hat órai pácolás végére! A kutatók úgy gondolják, hogy a sörben és
	a borban lévő természetes cukrok gátolják a húsban lévő, vízben oldódó
	molekulák kiáramlását a felszínre, ezért azok a hő hatására nem alakulnak át
	rákkeltő anyagokká. Arról nem is beszélve, hogy a pácolás eredményeként a
	hús is ízletesebb lesz. Kertészetben a növények ápolásához is jól jöhet egy
	kis sör. Csodákat művel, hatására a fű is gyorsabban nő. A sört a
	fodrászatban is előszeretettel használják a haj formázására és ápolására. B6
	és B2 vitamintartalmának köszönhetően erősebbé és fényesebbé teszi a hajat.
	A különféle hajhabok és zselék helyett is használhatják, mivel a világos sör
	kitűnő hajformáló. Hajmosás után a fejbőrt és a hajszálakat is jól be kell
	dörzsölni, majd 15 perc után bő vízzel leöblíteni.
	
	Ui.: Arról nem szól a fáma, hogyha mindhárom alkoholformát alkalmazzuk
	akkor a hatások erősítik vagy rontják egymást. Ezt mindenkinek saját magának
	kell kipróbálni !"