Mi Abonyunk - Akik Kőröstetétlenre menekültek
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2011.09.21. 11:50

 Nagy nap volt szeptember 2-a Jónás Sándor és családja életében. Ekkor tette le ünnepélyesen az állampolgársági esküt az erdélyi születésű férfi, négy családtagjával együtt. Kőröstetétlen életében is ez volt az első ilyen esemény.

 Nem is gondoltam volna, hogy ilyen szép, megható ünnepség lesz az állampolgársági esküből, ami számunkra nagyon fontos volt. A polgármester mondta előre az eskü szövegét, majd elhangzott a Himnusz, pezsgővel koccintottunk, és virágot is kaptunk. Ezt a napot sosem felejtem el! — mondja meghatottsággal a hangjában a 67 éves Jónás Sándor. Egyszerre öten tették le az esküt, rajta kívül a felesége, a 65 éves Jónás Szilvia Ilona és öt gyermekük közül hárman: a 44 éves Sándor, a 39 éves Mária és a 24 éves Magdolna. A másik két fiuk közül Zoltán már korábban felvette a magyar állampolgárságot, míg a 42 éves Károly jelenleg Romániában él, oda nősült, és hamarosan ő is él a lehetőséggel.


Sándor bácsiék szívesen beszélnek az életükről. Ő Kolozsvár mellett, Bogártelkén született, felesége azonban Nyíregyházán. Csakhogy utóbbit édesanyja elvitte Kolozsvárra, ahol született, s így ismerkedhettek meg végül egymással a kincses városban. Ám a Ceausescu-rendszerben élni nagyon nehéz volt, magyarként még inkább. 

— Mindenki menekült onnan. Nagyon sokan jöttek abban az időben át, még románok is. Magyarul nem lehetett ott beszélni, az utcán énekelni, mert rögtön jött a rendőr — magyarázta Jónás Sándor. — Így döntésre jutottunk mi is: 1988-ban a feleségem a kisebbik lányunkkal, Magdikával és Zoltánnal átjöttek az orvoshoz Magdika miatt, és itt maradtak Magyarországon. Akkor már fogadták itt az erdélyi menekülteket. A következő évben pedig megtörtént a családegyesítés: a többi gyerekkel együtt, 1989. július 1-jén léptem át a magyar határt. Mindent eladtunk, amink volt a világon, két bőrönddel érkeztünk.

 

Forrás és részletek itt:  http://www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/kozelet/menekulniuk-kellett-csak-ket-borondnyi-holmijuk-maradt-401404

Közélet:
 3 Hozzászólás   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ajánlott cikkek:

Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?

Chili Parádé Abonyban

Értékőr: 45 éve hunyt el Cselényi József Abony Város posztumusz díszpolgára

Meseterápia

Kinizsi színházi előadás

Nagyszabású kúriafelújítási program Abonyban

Pecsenye Parádé eredmények

Moziklub

Versek a cipősdobozban

Kipp Kopp koncert

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Beugrott!

ketila -

2011.09.22. 16:22:58

Lehet javítani, de az eredeti szöveg megmarad!

Kösz!

Na hogy most mi történt

ketila -

2011.09.22. 16:21:21

jó volna tudni.

Elküldtem de a szöveg ott maradt és tudtam javítani. A javítás után ott maradt a szöveg ugyanúgy hibásan (a macskakörömmel megjelent egy per jel is). Mint kiderült minden javítás után elment az egész. Na ezt nem értem!

Két dolog

ketila -

2011.09.22. 16:16:20

Nem akarom Őket megsérteni, boldoguljanak. Ha itt jobban Magyarnak érzik magukat úgy legyen. Csak tudjuk a munkahelyek száma véges még az itt születetteknek sem jut mindenkinek. Miből élnek meg? Segélyekből mint "egyesek", vagy kivételeznek velük és hamarabb kapnak munkát mint akik itt évek óta várnak rá?

Másik dolog a politika. Mivel ez a kórmány adta meg az állapolgárságot, titokban (vagy ki tudja) elvárja a szavazataikat. Úgy vannak vele hogy "hálából" nekik dukál ez a szavazat.

Elgondolkoztató!

U.i.: Ugyancsak nem akarok megsérteni senkit ezért csak viccesen jegyzem meg: Eladtak mindent és az a két bőrönd lehet akár két bőröndnyi pénz is. Bocs!


Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok