Mi Abonyunk - Miért alapvető politikai fogalom a társadalom boldogság érzete?
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8083, belépett felhasználók: 0.

MissJ - 2011.09.09. 21:46:49

Az utóbbi évtizedben a pozitív pszichológiai megközelítés, az élettel való elégedettség, a boldogság vizsgálata hihetetlen módon fejlődik, hiszen bebizonyították, hogy a boldogság mind az egészségi állapot, mind a gazdasági fejlődés szempontjából alapvető tényező. A Hungarostudy 2006 követéses vizsgálat adatai alapján azt vizsgáltuk, hogy kik adtak hat pontnál magasabb értéket egy 1-10-ig terjedő skálán arra a kérdésre, hogy általában mennyire érzik boldognak magukat, illetve hogy milyen korábbi jellemzők jelzik előre a relatív boldogságot ugyanazoknak a megkérdezetteknek a Hungarostudy 2002-es adatai alapján. A követéses vizsgálatban a mind 2002-ben, mind 2006-ban résztvevők közül 4510 személy válaszolt a boldogsággal kapcsolatos kérdésre 2006-ban. Közülük 72% mondta boldognak magát (6 feletti pontszám), a férfiak közül 75%, a nők közül 69%. A 40 évnél fiatalabbak közül a nők boldogabbnak mondták saját magukat, a 40-69 éves korosztályban azonban már a nők sokkal kevésbé boldogok, mint az azonos korú férfiak. Részletesen elemeztük, hogy ebben a két korosztályban milyen társadalmi-gazdasági, társas támogatottsággal összefüggő és pszichoszociális tényezők jelezték előre a boldogság mértékét.



Az 1999-es World Value Survey a világ 50 országában elemezte a szubjektív boldogság érzés eltéréseit és ennek magyarázó változóit. A boldogságot egy 1-10-ig terjedő skálán vizsgálták, az egyes országok között igen jelentős különbségek voltak. A legboldogabb országok Hollandia, Írország, Dánia, Kanada, Svájc, ahol az emberek közel 95%-a 6-nál magasabb értéket adott a tízfokú skálán. A legkevésbé boldogok Ukrajna, Oroszország, Moldávia, Zimbabwe, ahol a magukat boldognak mondók aránya csak 40% körüli volt. Az éves jövedelem 20 ezer dollár/főig meglehetősen szoros kapcsolatban áll a boldogság mutatóval, de e fölött a magasabb jövedelem már nem jár együtt többlet boldogsággal. Vannak azért kivételek, olyan viszonylag szegény országok, mint Indonézia, Mexikó, Nigéria, Vietnam 80-90%-os aránnyal megelőztek több nyugat-európai országot is.(Layard, 2007) Ezt a jelenséget alátámasztják azok a kutatási adatok is, amelyek szerint a túlzott anyagiasság csökkenti az élettel való elégedettséget. (Pikó, 2006)
A közép-kelet európai régióban, 1999-ben Magyarországot ebben a tekintetben csak Csehország és Szlovénia előzte meg, a hat pont feletti boldogságról beszámolók aránya nálunk 74% volt.

Megvizsgálták, hogy mi lehet az oka ezeknek a rendkívül nagy különbségeknek, és azt találták, hogy az eltérések 80%-át hat tényező különbsége magyarázza.
Ezek a tényezők:
1. a válások aránya
2. a munkanélküliségi arány
3. a bizalom szintje
4. a civil szervezetekben való részvétel
5. a kormányzat minősége
6. a hívők aránya (Layard, 2007)



Az élettel való szubjektív elégedettség skálán (1-10-ig) 2006-ban Magyarország a világ országai közül a 105. volt. (Marks et al, 2006) Ez körülbelül megfelel a boldogság skálán mutatott értéknek. A szomszédjaink közül Szlovénia a 65., Csehország a 75., még Banglades is megelőz minket a 102. helyen, azonban Szlovákia (127.), Románia (134.), Észtország (136.) helyeken állnak. A világ országai közül az Ukránok (171. hely), az Oroszok (164. hely) a legrosszabbak között vannak. A nemzetközi összehasonlító felmérések szerint a magyarok csupán az egészségi állapot önbecslésében állnak Európában a legutolsó helyek egyikén, a Baltikum országaival együtt. Ez azonban az igen rossz egészségi állapot, különösen a korai egészségromlás reális tükre. (Eurobarométer, 2002)


(Mi az emberi társadalom fejlődésének alapvető célja?) Az 1776. évi amerikai Függetlenségi Nyilatkozat az ember elidegeníthetetlen jogai között sorolja fel az élethez, a szabadsághoz és a boldogsághoz való jogot. A brit filozófusok közül Jeremy Bentham (1789) morálfilozófus szerint a politika célja az kellene legyen, hogy minél több ember számára minél több boldogságot biztosítson. Egy legutóbbi angol felmérés szerint a kormány elsődleges célja az emberek boldogságának erősítése kellene legyen, inkább, mint a gazdagság fokozása. (Easton, 2006) Az utóbbi időben, elsősorban a közgazdászok vizsgálatai bizonyították, hogy az emberek élettel való elégedettsége, szubjektív boldogság érzete jelentős gazdasági tényező, David Kahneman ezekre a vizsgálati eredményeire alapozva kapta meg a Nobel díjat. (Kahneman, Diener, 1999) Az utóbbi évtizedben a pozitív pszichológiai megközelítés, az élettel való elégedettség, a boldogság vizsgálata hihetetlen módon fejlődik, hiszen bebizonyították, hogy a boldogság mind az egészségi állapot, mind a gazdasági fejlődés szempontjából alapvető tényező. (Diener, 2000, Diener, Diener, 1995, Duffy, 2004, Kopp, Kovács, 2006, Layard, 2007, Marks és mtsai, 2006, Pikó 2005, Seligman, Csikszentmihályi, 2000, Veenhoven, 2007)


(Kik boldogok a mai magyar társadalomban?) A Hungarostudy 2006 követéses vizsgálat adatai alapján azt vizsgáltuk, hogy kik adtak hat pontnál magasabb értéket egy 1-10-ig terjedő skálán arra a kérdésre, hogy általában mennyire érzi boldognak magát, illetve hogy milyen korábbi jellemzők jelzik előre a relatív boldogságot ugyanazoknak a megkérdezetteknek a Hungarostudy 2002-es adatai alapján.
A követéses vizsgálatban a mind 2002-ben, mind 2006-ban résztvevők közül 4510 személy válaszolt a boldogsággal kapcsolatos kérdésre 2006-ban. Közülük 71.8% mondta boldognak magát (6 feletti pontszám), a férfiak közül 75.3%, a nők közül 69.4%. Összességében tehát a férfiak boldogabbnak mondják saját magukat, mint a nők. A nők átlagos életkora magasabb, hiszen lényegesen továbbélnek, mint a férfiak, azonban idős korban a nők kevésbé boldogok, mint a férfiak. Ezzel szemben, érdekes módon, a 40 évnél fiatalabb nők boldogabbak, mint az azonos korú férfiak.

A 2002-es alkalmazási különbségek rendkívül nagymértékben befolyásolták a boldogság érzetet, a legboldogabbak a tanulók (91%) és a GYES/GYED-en lévő édesanyák (86%). Ez azért is fontos jelenség, mert arra mutat, hogy a gyermekükkel otthon lévő édesanyák közül csak viszonylag kevesen élik meg tartós stressz helyzetként ez az élethelyzetet.
Sorrendben az aktivitás szerinti boldogság arányok a következők: közalkalmazottak (82%), vállalakozók (80%), alkalmazottak (79%), alkalmi munkások (70%), munkanélküliek (70%), háztartásbeliek (67%), nyugdíjasok (62%), eltartottak (59%) és végül a rokkantnyugdíjasok közül csak 49% mondta boldognak magát. Érdekes, és más vizsgálatokkal egybehangzó eredmény, hogy a háztartásbeli nők életminősége viszonylag igen rossz, még a munkanélkülieknél is rosszabb, bár az otthon maradó asszonyok esetében gyakran rejtett munkanélküliségről beszélhetünk.
Akik 2002-ben úgy érezték, hogy nagymértékben befolyásolni tudják, ami a munkahelyükön történik 83%-ban boldogok, akik egyáltalán nem, csak 65%-ban. (x2 = 111.3, p=.000)
A gépkocsi tulajdon, ami a család általános anyagi helyzetének, ún. egzisztenciális biztonságának egyik legjobb mutatója, lényegesen magasabb boldogság értékekkel járt együtt, azok közül, akiknek nincs autójuk, csak 63% mondta boldognak magát. Hasonlóképpen az otthoni személyi számítógép tulajdon 2.46-szor magasabb boldogság arányokkal járt együtt. Érdekes módon a saját, vagy családi ingatlan tulajdon már nem járt együtt magasabb boldogság érzettel a teljes népesség körében.


Nem is gondolnánk, hogy a szülők végzettsége, ami természetesen még számos további társadalmi gazdasági tényezővel is együtt jár, mennyire fontos előrejelzője a boldogságnak. Akinek az édesapja nyolc általános alatti végzettségű, csak 62%-ban, 8 általános esetében 71%, középfokú végzettség esetében 80%, az apa felsőfokú végzettsége esetében 85%-ban mondták boldognak magukat. Ugyanezek az arányok az édesanya végzettségével összefüggésben 62%, 74%, 82% és 84%. Tehát az anya iskolai végzettsége is fontos előrejelzője gyermeke boldogságának. A társadalmi-gazdasági tényezők tehát jelentősen befolyásolják a boldogság érzetet, különösen a család általános jellemzői, az un. egzisztenciális biztonság mutatói. (Pikó, Fitzpatrick, 2001)


A társas támogatás valamennyi formája igen szignifikáns kapcsolatban áll a boldogsággal, azonban a különböző kapcsolatok előrejelző értéke különböző.(Lee és mtsai, 1991, Glenn, 1975) A válaszokat az egyáltalán nem, keveset/átlagosan, nagyon kategóriák szerint hasonlítottuk össze, kivéve a házastársat, ahol a semennyire/egyéb válaszokat hasonlítottuk össze. A 2002-ben mért társas támogatási formák közül a szülőtől ( 81% / 65%), a barátoktól (78%/61%), a munkatársaktól (78%/66%) és a házastárstól (75%/64%) várható támogatás voltak a 2006-os boldogság legfontosabb előrejelzői, de szignifikánsan magasabb boldogságról számoltak be azok is, akik rokon, civil szervezet vagy segítő foglalkozású segítségére számíthatnak nehéz élethelyzetben.


A sportolás gyakorisága „u” alakú görbe mentén függ össze a boldogsággal, legboldogabbak, akik havonta egyszeritől heti többször sportolnak (80% felett), míg az egyáltalán nem sportolóknak csak 65%-a, de a naponta sportolóknak is csak 76% mondta boldognak magát.
Az alvászavarok, a betegség teher index és a vitális kimerültség igen szignifikánsan jelezték előre a boldogtalanság mértékét 2006-ra. A pszichológia tényezők közül a depressziós tünet együttes természetesen igen szoros negatív kapcsolatban áll a boldogsággal, a 2002-ben egyáltalán nem depressziósok (a megkérdezettek 72%-a) 78%-a mondta boldognak magát, de a 2002-ben határérték feletti depressziós tünetektől szenvedőknek is 56%-a, a 2002-ben súlyos depressziósoknak (a megkérdezettek 6.7%-a) 37%-a. Ez arra mutat, hogy a depressziós tünet együttes nem azonos a boldogtalansággal, ahogy sokan be próbálják állítani. Másrészt a 2002-ben depressziós tünetektől szenvedők állapota jelentősen változott, mivel a depresszió kezelhető, változtatható állapot.(Purebl Gy. Szerkesztés alatt)


A szorongás szintén jelentősen csökkeni a boldogságérzetet, de nem zárja ki: a 2002-ben nem szorongók (a megkérdezettek 74%-a) 77 %-a, az enyhe szorongók (a megkérdezettek 12%-a) 66%, míg a súlyos szorongók (a megkérdezettek 14%-a) 52%-a is boldognak mondta magát.
A negatív érzelmi állapot, a viselkedéses gátoltság, együttesen az ún. D-típusú személyiség, a reménytelenség és az ellenségesség, a boldogtalanság igen szignifikáns előrejelzői, míg a pozitív életminőség, jól-lét nyilvánvaló módon a boldogsággal van szoros kapcsolatban.
A társadalmi bizalmatlanság, a cinizmus és az anómiás lelkiállapot a boldogtalanság fontos előrejelzője, akiket ez nem jellemzett 2002-ben, 76%-ban boldogok, akiket nagy mértékben jellemzett, csak 60 %-ban. A boldogság fontos meghatározója az élet értelmébe vetett hit, valamint az ön-hatékonyság, kompetenciaérzés.


(Melyek volnának a legfontosabb teendők az esélyerősítés szempontjából?) A társadalom alapvető célja kellene legyen az érett, harmonikus, „egészséges” személyiségek együttműködésén alapuló közösség építés a globálissá vált világban. A World Value Survey alapján a társadalom "boldogulásának", a szubjektív boldogság érzet erősödésének legfontosabb feltételei volnának:
A családok stabilitásának segítése. A házasság ma már az esetek túlnyomó többségében önkéntes vállalás- a házasságok fele mégis válással végződik. A legfontosabb tennivalók volnának: a kommunikációs csapdák elkerülésének tanítása , a kívánt gyermekek megszületésének és nevelésének valódi támogatása, az iskolázott nők hátrányos helyzetének ellensúlyozása.(Kopp és mtsai., szerk. alatt) A munkahelyi bizonytalanság csökkentése, a munkahelyi tartós stressz csökkentése. (Slavecz és mtsai., szerk. alatt, László és mtsai., szerk. alatt)
A társadalmi tőke – bizalom erősítése az anómia csökkentésével, a civil szervezetek részvételének erősítése. A szocializáció alapja, hogy közösségekhez (család, lakóhely, munkahely, nemzet) tartozom, amelyek számomra fontosak, amelyek értékrendjével, normáival, kultúrájával azonosulok, hogy bízhatok azokban, akikhez tartozom, hogy a társadalom működése nagy vonalakban kiszámítható, hogy az életemnek van célja és értelme, hogy erős az un. társadalmi tőke: bizalom, kölcsönösség, pl. az építési vállalkozó akkor jön amikor ígéri, az utazási cég nem egy szeméttelepre visz, amikor paradicsomot ígért.
A korábbi évszázadokban a közösségek saját belső megegyezése, értékrendje nem volt megkérdőjelezhető, a legsúlyosabb büntetés: a közösségből való kizárás volt, ha valaki nem felelt meg az elvárásoknak. Cannon, az élettani kutatások egyik megalapozója a vudu halál okait elemezte – a közösségből való kizárás stressze halálos volt. A XIX., XX. század fordulóján a regények témája igen gyakran a kötöttségekkel szembeni lázadás érthető igénye volt, mint Ibsen Nórája, Tolsztoj Anna Kareninája.
Mára a korábbi közösségek többsége felbomlott, így az értékrend, normakontroll meglazult vagy elveszett, bár továbbra is a közös értékek, erkölcsi elvek, „játékszabályok” , a közösséghez való tartozás megélése és betartása a társadalom összetartó ereje, az egyéni pszichés stabilitás alapja, ugyanakkor társadalmi méretűvé vált az anómiás állapot.A Hungarostudy 2006 felmérés eredményei alapján a megkérdezettek 71%-t jellemezte anómiás állapot, ez igen jelentős, 20%-os emelkedés a 2002-es arányokhoz képest. Szintén a megkérdezettek 70%-a válaszolta azt 2006-ban, hogy legbiztosabb nem bízni senkiben, ami a társadalmi tőke tragikusan alacsony arányát mutatja. (Skrabski és mtsai., szerk. alatt)
Igen fontos volna a felelős állampolgári magatartás fontosságának tudatosítása, a manipulálhatóság csökkentése, valamint az élet értelmébe vetett hit, az életminőség transzcendens dimenziójának közvetítése.

 

Forrás: http://www.valosagonline.hu/index.php?oldal=cikk&cazon=1006&lap=0

Blogok:
Blogok   
 2 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Fűkasza típusok: melyiket érdemes választani?

Vetőmag vásár az AgroPont-ban

Megy az élő a tüntetésről

Vajon mennyit kaptak

Volt egy "VIRÁGOS ABONYÉRT PÁLYÁZAT"

A toló és harmonika ajtók előnyei: így lettek ilyen közkedveltek

Közlekedjünk és parkoljunk hülyén!

HAJRÁ!

Tipetupa Tortái

Remélem méltó ellenfele lesz az idelátogatónak

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Érdekes

matek -

2011.09.10. 08:20:14

..., viszont én hiáyolom belőle a jó kis diagrammokat. Ennyi számot könnyebb vizuális segítséggel feldolgozni, mint pusztán adatok alapján helyretenni.

Sírva

Steve968 -

2011.09.09. 21:49:53

vigadunk ...

 

Csaó-csaó: {#emotions_dlg.steve968}


Szavazás
Ön melyik képviselőjelöltre szavazna a 3-as választókerületben?
   
 Barati László Független 
 Dr. Lencse Gréta FIDESZ- KDNP 
 Korbély Csaba Ferencné VFE 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok