Mi Abonyunk - Szaporítási tanácsok
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

Agropont - 2011.05.09. 10:04:41


Bár a kép nem a cikk mondani válójához kapcsolódik, de nagyon megtetszett, mikor képet kerestem a cikkhez. Még, mielőtt bárki megbotránkozna, csak szeretnénk a kedves Olvasókat néhány tanáccsal megismertetni, a növények szaporításával kapcsolatban. Csapjunk is bele a közepébe:

 

 

Magvetéssel (ivarosan) csak azokat a dísznövényeket szaporítjuk, amelyek utódai azonos értékűek lesznek az anyanövénnyel. A melegigényes növények magjait langyos- vagy melegágyba vessük el, és ott neveljük. A vetést a mag nagyságának egy- vagy kétszeresének megfelelő vastagságú földdel takarjuk be. Az egészen apró magvakat szaporító ládába, a felszínre vessük, és csak üveggel vagy papírral takarjuk le. Ivartalanul azokat a dísznövényeket szaporítjuk, amelyek magot nem érlelnek, vagy mag útján nem kapunk az anyanövénnyel azonos értékű utódokat.

Az egynyári dísznövényekzömét magvetéssel szaporítjuk. A lassú fejlődésű, hőigényes növények magját üveg alatt, langyos ágyban, az igénytelenebb vagy gyorsabb növekedésűeket pedig állandó helyre vetjük. Több egynyári növény magja nem csíraképes, vagy magról szaporítva nem fajtaazonos, mások nem hajlandók magot érlelni. Ezeket dugványozással szaporítjuk, melyeket a kiültetett vagy az épületben átteleltetett anyanövényekről szedünk. Az állandó helyre vetett egynyáriakat kelés után ritkítsuk ki. Folyamatos virágzásukat a hajtások visszavágásával segíthetjük elő. Állandó helyre vethető például a korán nyíló afrikai aranyvirág, az egynyári díszmák, a kaliforniai díszmák és a díszpipacs, az egynyári krizantém, a szarkaláb, a nyári azálea, a tatárvirág, a klárcsi. Magról vetve egész nyáron virít a díszparéj, a kokárdavirág, a rézvirág (zinnia), a mályvarózsa, a porcsinrózsa, a seprőfű. Magvetéssel palántát nevelünk, és palántaként ültetjük állandó helyre a nyáron virágzó bojtocskát, a bársonyvirágot (büdöske), a kúpvirágot, a lángvirágot, a magyar paréjt, a nebáncsvirágot, az oroszlánszájat (tátika), a paprikavirágot (Salvia), a petúniát, a vaníliavirágot és a vasfüvet. Az árnyéktűrők közül állandó helyre vethető a csodatölcsér, a sarkantyúka, de palántázzuk a begóniát, a lobéliát, a fuksziát.

A kétnyári dísznövényekvetés után csak második évben virágoznak és hoznak magot. Palántaként ültetjük ki kertünkbe: az árvácskát, a nefelejcset, a százszorszépet, a harangvirágot, a piros gyűszűvirágot és a törökszegfűt.

Az évelő dísznövényekgyökere, gumója, hagymája, gyökértörzse (rizómája) évről évre áttelel, tavasszal kihajt, virágzik, termést érlel. Ősszel lefagynak a szárai, levelei. Egyeseket magvetéssel, másokat föld feletti részeikkel, tőosztással, sarj hagymával, gumóval vagy dugványozással szaporítjuk. Magvetéssel és tőosztással egyaránt szaporíthatók a tavasszal nyílók közül: az évelő szarkaláb, az égő szerelem, a harangláb, a harangvirág, a kankalin, a pirétrum és a szibériai nőszirom. Gyökértörzzsel szaporodik a gyöngyvirág és a nőszirom. Tőosztással a bazsarózsa, a szépecske; magvetéssel a ligetszépe. Az évelő díszpipacs magvetéssel és gyökérdugványozással; a kokárdavirág magvetéssel, hajtásdugványozással és tőosztással; a szívvirág dugványozással, tőosztással, sőt gyökérdugványozással is szaporítható. A nyáron virágzó évelő dísznövények közül a búzavirág, a cickafark és a kúpvirág tőosztással és magvetéssel; a tűzliliom, a fáklyaliliom és a veronika tőosztással; az akantusz tőosztással, gyökérdugványozással és magvetéssel; az aszter zölddugvánnyal és tőosztással; a dália gumóval és gyökeres dugvánnyal; a jukka gyökérdugvánnyal és tőosztással; a lángvirág pedig tőosztással, zölddugványozással és gyökérdugványozással szaporítható.                                                                                       Forrás:Webkert.hu

                                                                                                           

Reklám:
AGROPONT   
Blogok   
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Milyen az igazán jó masszázsmedence?

Mikor érdemes a matracot tisztítani és mikor jobb már lecserélni?

Hogyan találjuk meg a legolcsóbb repjegyeket?

Egy izgalmas szerkezet, amely sok előnyt kínál

Amit tudni érdemes a turbómaróról és a rotormaróról

Életmódváltás egyszerűen

Milyen ruhákra lesz szükség horgászathoz?

Tegyük komfortosabbá a kertünket árnyékolókkal!

Mikor és miért lehet jó a közösen megélt öröm?

Az online közműátírás menete, ha azt a régi szerződő kezdeményezi

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok