Mi Abonyunk - Család vagy munka?
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

Aprajafalva - 2011.04.02. 13:54:10

Amikor elérkezik az idő a család életében és új taggal gyarapszik, egy új időszámítás is a kezdetét veszi. Az anya, a nő életében, életmódjában következik be a legszembetűnőbb változás. Az addig dolgozó nő, mostantól igen korlátozott idő-(és tér-) beosztással találja szemben magát. A legnehezebb ebben az időszakban talán az, hogy nincsenek napi rendszerességgel baráti, vagy családi „felnőtt” kapcsolatai. Egy idő után úgy érezhetjük, kimaradtunk a „kinti világból”. 

Akik a gyermeknevelésben megtalálták a lehetőséget a kiteljesedésre, azok szerencsésnek mondhatják magukat. Akik azonban más jellegű munkát végeztek, vagy szeretnének végezni a jövőben, azoknak fejtörést okozhat a hogyan tovább.

Kisgyermekes éveink gyorsan elrepülnek. Visszailleszkedni a munkahelyünkre, nem biztos, hogy zökkenőmentes lesz. Könnyen meglehet, hogy úgy érezzük mindenki fényévekre előttünk jár. Az új állást keresők pedig tapasztalhatják mekkora elvárásokat támasztanak a jelentkezők elé. Na és, hogy mennyire telítettek a munkahelyek.

 

Mit tegyünk, hogy ne érjenek csalódások a munkaerőpiacon?

 

A választ -a kisgyermekes édesanyáknak szóló előadáson- vendégünktől Fülöp Hajnalka újságírótól vártuk. Hajni boldog édesanya és sikeres a munkájában is. 2007-ben az év internetes újságírója díját nyerte el.

Hajnalka öt gyermek nevelése mellett folyamatosan kapcsolatban volt a munka világával. Szerinte a megoldás kulcsa, hogy ne szakítsunk teljesen addigi mivoltunkkal.

Akiket visszavárnak a munkahelyükre, azok maradjanak kapcsolatban a kollégákkal, főnökükkel, értesüljenek az ott történt változásokról, továbbképzésekről, stb.

Az otthon töltött időt tekintsük egy lehetőségnek, hogy több tudást, képességet szerezhetünk ezalatt, amivel a munkaerőpiacon értékesebbé válhatunk. Tehát a GYES, GYED  alatt képezzük magunkat, tanuljunk nyelvet, vegyünk részt tanfolyamokon.De –családi támogatással- akár felsőfokú tanulmányokatis folytathatunk, vagy az is sokat jelent, ha megtanulunk pl. honlapot készíteni, táblázatot kezelni, kép-és filmszerkesztő programokat használni. Ezt lehet otthon, a kicsi alvásidejében is, az interneten és könyvekben, újságokban megtalálhatjuk a tudás forrását.  Az önéletrajzunkban sem mutat jól, ha például három év „üresen tátong”. Mindig jusson idő a saját intellektuális igényeink kielégítésére. Szervezzük meg az ehhez szükséges időt és segítséget. Hiszen ha szellemileg frissek maradunk, képzettek vagyunk, akkor nagyobb eséllyel találunk magunknak munkát. Egy önmagával békében élő, kiegyensúlyozott mama pedig otthon is mosolygósabb!

 

Hogyan teremtett néhány szülő 45 férőhelyes Waldorf Óvodát egy kis faluban?

 

Ezt is megtudhattuk az újságírótól, akinek egész személyiségéből árad az életkedv. „Kezdetben csak az ötlet és a lelkesedés volt adott, a többi jött magától.”- hallhattunk vendégünktől.A közös cél, a feladatok felosztása, jókor jövő pályázati lehetőségek és mindezt látva az önkormányzat hozzáállása segítette a helyi baba-mama klubból kinőni  a játszóteret és waldorf–óvodát létrehozó közösséget.

Mi a titok?

Munkátkeressünk és ne állást!- tanácsolja Hajni a kismamáknak. „Ne várjunk arra, hogy ránk talál álmaink állása, hanem teremtsük meg magunknak a munkát.”  Persze, könnyű annak, aki otthonról távmunkában dolgozik újságíróként. De mi van azokkal, akik nem szellemi munkát végeznek, vagy legalábbis nem ilyet? Több szülőtársa tapasztalatai igazolják, hogy a gyes alatt töltött időt lehetőségként is felfoghatjuk. Hiszen, eddig számunkra is rejtett képességeink kerülhetnek napvilágra.

Vendégünk mesélt azon ismerőseiről, akik ez alatt az idő alatt találtak új megélhetés forrásra, például egy hobbi kibontakozása által. Foltvarró, idősgondozó, hobbiból sütő-főző anyukatársak találtak fizetős megrendeléseket, majd később állást, kedveltetésüknek megfelelően. Persze ez nem megy egyik napról a másikra. Meglehet, hogy kezdetben nem csak energiát, de pénzt is bele kell fektetnünk.

A magad útján című könyv szerzőjének- Herman Juditnak- is hasonló az üzenete az olvasóhoz: ”ne munkát keress, hanem önmagad”. A szerző azt mondja amikor dolgozni szeretnénk a saját képességeinkből kell kiindulni és ehhez elengedhetetlen a kellő önismeret. Enélkül nem tudjuk megtalálni a számunkra kedvező állást. Mindazonáltal a munkakeresési stratégiánk is hibás, mert a legtöbben kiküldik önéletrajzukat, vagy szólnak az ismerőseiknek és várnak. Az önéletrajz írásnak is megvannak a titkai, fontos az eredményeket hangsúlyozni, nem csak a betöltött állásokat. Miért leszünk mi a legjobbak, mit hozunk (mennyit?)  az új cégünknek, ha felvesz? És az örök kérdés: kisgyerekes anyaként ugyan felvesznek-e? Nos, fontos hangsúlyoznunk a gyerek mellett kifejlődő képességeinket: logisztikai, szervezési, teherbírási képesség, és ami a legfontosabb: motivált, bizonyítani vágyó, rugalmas munkaerő egy anya, akinek kisgyereke felnő, de az ő képességei csak javulnak! Tehát csak eleinte kér kicsit más hozzáállást, cserébe tanulékony, szorgalmas és aktív munkát nyújt. Ezt ki ne hagyjuk, a motivációs levélből, legyünk mások, mint a többi álláskereső! – tette hozzá Fülöp Hajnalka.

Javaslatuk tehát, hogy maradjunk aktívak, figyeljünk a belső hangra és merjük megvalósítani gyermekkori álmunkat!

 

Telek Mónika

Közélet:
Blogok   
 1 Hozzászólás   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ajánlott cikkek:

Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?

Chili Parádé Abonyban

Értékőr: 45 éve hunyt el Cselényi József Abony Város posztumusz díszpolgára

Meseterápia

Kinizsi színházi előadás

Nagyszabású kúriafelújítási program Abonyban

Pecsenye Parádé eredmények

Moziklub

Versek a cipősdobozban

Kipp Kopp koncert

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Qrva 1xű a válasz

Truckman -

2011.04.02. 19:07:08

MUNKA Reálisan a munka!

Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok