Mi Abonyunk - Zendülés az előnyugdíjért?
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2011.03.08. 20:52:25

 A tűzoltók és a pénzügyőrök "minimum demonstrálnak", ha eltörlik számukra a korkedvezményes nyugdíjat

A szakszervezeti vezetők szerint az állam azt készül tenni a hozzá hű emberekkel, amit kifogásol például a bankok esetében - egyoldalú szerződésmódosításra készül

 

Minimum demonstrációra kell számítani, de az európai fórumokra is kiviszik ügyüket a szakszervezetek, ha a mostani elképzelések szerint változtatja meg a kormány a nyugdíjszabályokat, azaz eltörli a korkedvezményes nyugdíj lehetőségét a rendvédelmi testületek dolgozói számára - erről nyilatkozott a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában hétfő este  Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke és Holecz Gábor, a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezetének elnöke. A két vezető továbbra is indokoltnak látja  a kedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségét a rendvédelmi dolgozóknál, ugyanakkor cáfolták, hogy tömegesen mennének nyugdíjba negyven évesen a rendvédelmisek. Mindenesetre úgy látják: a szabályok szigorításából, a korkedvezményes nyugdíj eltörléséből az általuk képviselt területen majd csak húsz-huszonöt év múlva láthat hasznot az államkassza, mert az állomány rendkívül fiatal, a szigorításból tehát számottevő bevétel most nem keletkezik. 

"A hivatásos állomány vonatkozásában semmilyen plusz hasznot nem hoz majd a korkedvezményes nyugdíjak megszüntetése. Annyira fiatal az állomány, hogy ennek forintális haszna húsz-huszonöt év múlva lesz az államkasszára nézve" – nyilatkozta a Közbeszéd stúdiójában Árok Kornél. Az adatok szerint ma 2,9 millió a nyugdíjas, ebből a korkedvezményes nyugdíjasok száma közel tizenötezer fő – beleértve a bányászokat, színészeket, vegyipari dolgozókat is – tette hozzá Holecz Gábor. Saját szervezetüknél, a Vám- és Pénzügyőrségnél is fiatal az állomány, száz-kétszáz fő vonulhatna szolgálati nyugdíjba, ez pedig jelentős megtakarítást nem jelent az államnak – tette hozzá.

Nem igaz, hogy a keresetnél magasabb lenne a nyugdíj

A jelenlegi szabályozás szerint a nyugdíjba vonulónak nem lehet több a nyugdíja a legutolsó havi illetményénél – tehát a politika részéről “kijött” hamis információ az, hogy a korkedvezményes nyugdíjasoknak több a nyugdíjuk, mint a keresetük volt. “Régebben előfordulhatott ilyesmi, de jelenleg szó nincs erről” - szögezte le Árok Antal.

Holecz Gábor arra is felhívta a figyelmet: túldimenzionált a kommunikációban a negyven évesen nyugdíjba vonulók példáinak felemlegetése. “Alap esetben huszonöt év szolgálati viszony és minimálisan ötven éves életkor kell a nyugdíjba vonuláshoz. Az irányadó jogszabály pedig azt mondja, hogy az öregségi nyugdíjnál öt évvel fiatalabban mehetnek el nyugdíjba a hivatásos állományú tagok” - hangzott a beszélgetésben.

Elhasználódnak a rendvédelmisek

Ötven év felett mind fizikálisan, mind mentálisan elhasználódnak az emberek – így indokolta a korkedvezményes nyugdíj szükségességét a rendvédelmi dolgozók esetében Árok Antal. “Fizikálisan még bírhatja pár évig, sokáig nyilván nem. Azonban azok a behatások, amik egy-egy káresetnél érik például a tűzoltókat – amikor egy gyerek ott hall meg a kezei között, vagy felrobban mellette egy gázpalack, vagy összeégett embert hoz ki – lelkileg megviselik az embert” - hangoztatta a szakszervezeti vezető.

A vámosok esetében a határszolgálat, a tizenkét órás váltószolgálat, a vezényelhetőség az ország bármely pontjára, az intézkedési és fegyverhasználati kötelezettség – ezek indokolják a korkedvezményes nyugdíjazás lehetőségét Holecz Gábor szerint.

Csak az újakra vonatkozzanak az új szabályok

A szakszervezetek jelenlegi koncepciója az, hogy aki jelenleg a rendszerben van, aki a mostani szolgálati törvény szerint vállalta a szolgálatot, az a mostani szabályok szerint mehessen majd nyugdíjba, rá ne vonatkozzanak az új feltételek. “A kormány küzd azért, hogy a bankok részéről ne lehessen egyoldalúan szerződést módosítani. Eközben a hozzá hű emberekkel szemben az állam egyoldalúan szeretne szerződést módosítani” - hangoztatta kifogását Árok Kornél.

Az új belépők számára is meg kell majd határozni azokat a munkaköröket, beosztásokat, amelyekből továbbra is korkedvezményesen mehetnének nyugdíjba a dolgozók – tette hozzá Holecz Gábor, a rendszerben lévőkre azonban nem szabadna megváltoztatni a szabályozást.

Már eddig is szigorodtak a szabályok

Holecz szerint egyébként ez az “utolsó jog”, amit a kormányzat most elvenni készül a rendvédelmi testületek dolgozóitól. "Az előző kormányzat már megvonta az érintett kör kedvezményes táppénz lehetőségét, ha nem szolgálattal összefüggő az egészségkárosodás. Nyugdíjba vonulni sem olyan könnyű korkedvezménnyel, hiszen a dolgozó számára fel kell ajánlani egy civil beosztást átszervezés vagy létszámcsökkentés esetén. Ha ezt nem fogadja el alapos indok nélkül, akkor a nyugdíjának már csak kilencven százaléka folyósítható – magyarázta a vám- és pénzügyőrök szakszervezeti vezetője.

Holecz Gábor úgy látja: nem szigorítani kellene a feltételeket, hanem valamiképpen ösztönözni a dolgozókat a rendszerben maradásra. Az előző kormányzat részéről volt erre - sikertelen – próbálkozás, az ún. hűségpénz bevezetése a huszonöt év szakmai tapasztalattal rendelkezők kollégák számára a célból, hogy azok ne vonuljanak nyugdíjba.

Demonstrálnak és uniós fórumokhoz fordulnak

Jó eséllyel lesz demonstráció, ha a jelenlegi elképzelések mentén módosulnak a nyugdíjszabályok – mondta kérdésre válaszolva Árok Kornél. Ezen túl hajlandók európai uniós fórumokra is kivinni az ügyet, mivel ez nem csak a rendvédelmi dolgozók érdekeit védi, hanem a magyar állampolgárokét is - hangoztatta. Holecz Gábor szerint a demonstárció a minimum – ezen túl minden, törvényes nyomásgyakorlást is bevetnek majd a kormányzattal szemben, ha szükségessé válik – hangzott a beszélgetésben.



Szöveg: Pintér Attila, felelős szerkesztő, Duna Televízió.

Közélet:
Nyugdíj   
 8 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?

Chili Parádé Abonyban

Értékőr: 45 éve hunyt el Cselényi József Abony Város posztumusz díszpolgára

Meseterápia

Kinizsi színházi előadás

Nagyszabású kúriafelújítási program Abonyban

Pecsenye Parádé eredmények

Moziklub

Versek a cipősdobozban

Kipp Kopp koncert

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Igazad van!

TATU -

2011.03.10. 06:57:46

Ezen én is mérgelődtem,a nyugdíjas az nyugdíjas,ha már igénybe vette ne vegye el másoktól a lehetőséget,s ha elmegy dolgozni,válasszon nyugdíja vagy fizetés,a kettő együtt ne legyen,és ne,kapjon nyugdíjas kedvezményeket.Remélem így egyet értünk.

Leszögezem TATU...

Truckman -

2011.03.09. 20:40:42

...1x s utoljára! Nem azzal van bajom, nem azért UNSZINMPATIKUSak, mert előbb elmehetnek nyugdíjba! Hanem azért, mert nem maradnak OTTHON NYUGDÍJASKÉNT!Király

Ez az un pátia.

TATU -

2011.03.09. 20:18:19

Érthetetlen,mindenki teszi feladatát. De úgy emlékszem,volt idő mikor a hivatásszerűen gépjárművet vezetők is kedvezményes nyugállományt kaptak,ide tartoztak,tömegközlekedés,kamion és állami fuvarozók,fő taxi,mivel félkatonai szervezetnek tekintették.Kik vették el ezt a jogot hisz a gk.vezetők ugyanúgy kivannak téve a stressz és életveszélynek,felelőségnek.Ugyanúgy távol a családtól,nem csak magunkra,de minden oly szervezetre-társaságra gondolok,kik éjjel-nappal talpon vannak,mindegyiknek járna némi megbecsülés engedmény,nem Mi s Ti tehetünk a rossz tőrvényekről.

Irígykedés

Truckman -

2011.03.09. 19:49:59

Tudod, nem irígykedek rájuk! Asszem nekem nincs- nem lehet okom másra irígykedni! Különben már rég azzá váltam volna mint ők!

nem irigykedni Trucki

jobb -

2011.03.09. 19:37:57

Ne irigykedkj,nem érdemes.Sokan tényleg tönkrementek ebben, idő előtt.Viszont nem tudom,miért kell az adminisztratív állományt a kommandósokkal egy kalap alá venni.

Tatu!

Thomas -

2011.03.09. 17:50:11

Teljesen igazad van! A helyedben én sem tennék mást, védeném a mundér becsületét, azonban az igazságérzetem azt diktálja, hogy Truckmannak adjak teljes mértékben igazat. Ha most azt gondolod, hogy én is a gyáva, kibúvók közé tartozom, hát hidd el nem úgy van! Annak idején, a Czinege hadseregben, mikor még keményen rettegett az egész hadsereg a "piszkos imperialistáktól". Azt mondod se éjjele, se nappala, se ünnepe? Tudod pl a mentősöknek milyen a szolgálati beosztásuk? Vagy maradjunk csak a saját tapasztalataimnál: Tudod milyen a folyamatos 3 műszakbeosztás egy vegyi üzemben, ahol a levegő olyan, hogy üzemlátogatáskor a hölgyek harisnyában érkeznek, és úgy távoznak, hogy anélkül nincs rajtuk, hogy bárki levetné, és ebben a levegőben naponta 30-50 szer kell megmászni 3 emeletet? Vagy mások: annak a kamionosnak milyen családi élete lehet, akit kiküldenek szibériába a rakományával, és útközben meg sem állhat, mert a sz@ros árujáért akár agyon is lőhetik, és mindezért , mert alig több mint minimálbérre jelentik be, 65 évesen elvonulhat a "jól megérdemelt" 50 ezres nyugdíjába?

Sorolhatnám sokáig, de értelmetlen lenne, mert ez a honlap teljesen betelne a példákkal!

Maradjunk annyiban, hogy az általad említett dolgokat az ország dolgozó részének lehet,hogy a fele elmondhatná, de nem mondja, csinálja azt a HIVATÁST AMIT VÁLASZTOTT ,és a feltételeket, a veszélyeket, már akkor tudta, mikor az adott munkakörbe beállt!

Nagyon sírok mindjárt!

Truckman -

2011.03.09. 17:08:51

"Majd megunják, és abbahagyják! (GY.F.)"

Nem szeretem az olyan "helyeket", hol méterenként vagy volt tűzoltókba, bukott sünökbe, ex katonatisztekbe botlok NYUGDÍJASKÉNT!

40 éveseket is ismerek, kik mondvacsinált üggyel lobogtatják nekem a nyugdíjas bérleteiket logisztikákon!

Ez még nem is zavarna! Az viszont már igen, hogy betegségei, leszázalékolásai is "mondvacsináltak", és csak papíron léteznek. Elmennek az unalomtól mit sem tudva mit kezdeni magukkal valami állást betölteni, a 100-200-vagy a fölötti nyugellátásukkal, és azthiszik, ők az agyaúristenek! Erőszeretettel alkalmazzák őket, sofőrként, vagyonőrként, stb.

Más, aktív családost ezzel kiszorítva a munkaerőpiacról, kinek minden pénz számítana!

 

Nekem is volt a munkahelyemen 2 fő exBV-s, 1fő TÜO, 2 exkatonatiszt!

 

De csak voltak! (Tettem róluk.)

 

Engem egyvalami érdekel, és nem az, hogy "Én százados voltam, és megkérem, hogy úgy beszéljen velem..." sopánkodása pl, az egyiknek!

 

Az érdekel, hogy húzzon el a munkaerőpiacról, a bütykös ízületes lábaival, és élvezze a NYUGALMAZÁSÁT! NE VEGYE, NE VEGYÉK EL MÁS AKTÍV MUNKAERŐTŐL A MUNKÁT!

 

Ahogy szoktam nekik aszondani:

A laktanyákat veletek együtt zártam volna be!

 

Megérteném még azt, hogy valami "hőstettet" hajtott végre, belerokkant, és úgy lesz előnyugdíjkedvezményezett! Az olyan meg is érdemli! De 1000-1 van ilyen csak! Nekik Tisztelet!

Az, hogy most kivonul pár balesethez, +szétver néhány házat, mert az lángrakapott,  vagy a  másik, hogy megfogott 2 gyorshajtót, elvett életében 100 forgalmit, +lőtt Pirtón a Parájával kötelező lövészeten (mert máshol nem tudta "használni"), és ő ezzel milyen veszélyes munkakőrt ír/tölt be úgyszintén nem érdekel!

 

Ez van komáim! Ez a hivatásotok!

 

Nem fog a hivatások tetszeni senkinek? Ne röhögtessetek! Mindenki pótolható!

 

Szóval támogatom! HELYES! DOLGOZZÁTOK IS KI/LE AZ "ÉLETETEKET"! 

 

Hivatás szétverése.

TATU -

2011.03.09. 07:40:16

Kik hoznak ilyen tőrvényt,akik életükben soha nem viseltek egyenruhát,s nem fogtak kezükbe fegyvert,sőtt anno hazafias kötelezettségeiknek sem tettek eleget,a gyávák a kibuvók. Orbán annak idején szétverte a hadsereget indítványozta a sorkötelezettség megszüntetését,most szétveri a többit. Irigyeltek,fújtok,köpködtök ránk,Ti miért nem álltatok be a sorba.Korai nyugdíj egy 25-évét ledolgozó dupláját teljesíti,se éjjele se nappala nem ismeri a hétvégét,az ünnepeket,sokszor családja is széthullik.Mind azon fegyveres társaim akik korai nyugállományba mennek nem kapják meg teljes járandóságukat csak 50%-át mindaddig,míg el nem érik 50-edik életévét akkor meg igényelheti a hátralévő másik felét,mert nem jár automatikusan.Ti elmennétek havi 45 eFt-al,nem hinném.Ezek az emberek már fizikailag,lelkileg idegileg ki vannak,az a sokk és trauma,megalázások és aláztatások amin keresztűl mennek.Az ország össz hivatásos állománya nap mint nap életüket kockáztatják. A tőrvényhozók könnyen döntenek emberi sorsokról bársonyszékből,üzenem,nekik csak 1-hónapra bújjanak uniformisba és hajtsák végre mind azt,amit mink megteszünk.Utána hozzanak döntést,s ne zúzzák szét a még meglévőket!


Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok