Mi Abonyunk - JANUÁRI TENNIVALÓK A KISKERTBEN
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8082, belépett felhasználók: 0.

MiKertÉSZünk - 2011.01.20. 18:41:06

1. A hosszú, téli "kényszerpihenő" kiválóan alkalmas arra, hogy megtervezzük kiskertünket a következő szezonra.

Elsődleges szempont, hogy minél jobban kihasználjuk a területet, és lehetőleg vegyszermentesen (biokultúrában) állítsuk elő a család számára nélkülönözhetetlen friss zöldségeket. Egy négytagú család éves zöldségigényének kielégítésére körülbelül 100 m2 területre van szükség. Növénytársításokkal, másodvetéssel, köztes termesztéssel még hatékonyabban kihasználhatjuk a kertünket.
A kártevők ellen védekezhetünk természetes módon, kihasználva egyes növények "kertdoktor" hatását. Fontos szempont, hogy ugyanaz a növénycsalád (káposztafélék, gyökeresek, bogyós termésűek) ne kerüljön ugyanarra a helyre csak 3-4 évente. Igy elkerülhetjük a növénycsaládra jellemző kártevők, kórokozók elszaporodását és a növények újrafertőződését. A vetésforgóhoz osszuk fel kertünket négy részre és minden évben cseréljük az egyes növénycsaládok helyét. Egyik ágyásunkat hagyjuk meg az évelő növényeknek (sóska, rebarbara, spárga, fűszernövények), egy-egy ágyást a káposztaféléknek, a borsónak és babnak, gyökereseknek és a bogyós termésüeknek alakítsunk ki. A borsó és a bab gazdagítja a talajt nitrogénben, utánuk a következő évben ültessük a nagy tápanyagfogyasztókat (paprika, paradicsom, káposzta), ezeket követhetik a gyökérzöldségek (sárgarépa, petrezselyem). A hagymát, salátát, spenótot, retket köztes növényként termesszük.

2. Gondoskodjunk a család természetes vitaminforrásáról, készítsünk csíranövényeket, melyek vitaminbombaként hatnak szervezetünkre. Ehhez használhatunk ismert eredetű, nem csávázott magokat, vagy bio magokat, melyek szűrőpapíron 3-4 nap alatt kihajtanak. A friss csíranövények vajaskenyérre szórva, salátákban, müzliben nagyon ízletesek, és immunerősítő hatásuk van. Erre a célra a leggyakrabban használt magok: zsázsa, retek, mustár, lucerna, búza, vöröskáposzta, hagyma, brokkoli, csicseriborsó, napraforgó.

 
3. Kinti tennivalóink közül a legfontosabb, hogy nagy hó esetén a díszcserjékről, tűlevelű bokrokról távolítsuk el a havat, hogy ágaik ne törjenek le. Fagymentes napokon, főként, ha csapadékban szegény telünk van, locsoljuk meg a tűlevelű fáinkat, örökzöld cserjéinket. Fagyérzékeny évelő virágainkat, fűszernövényeinket takarjuk be falevéllel, rőzsével. Gyümölcsfáink metszésével várjunk februárig, csak a gyenge növekedésű fákat, bogyós cserjéket metszhetjük, de ezeket is csak -2 C fok feletti hőmérsékletnél.
 
Vetés: a türelmes, tapasztalt hobbi kertész próbálkozhat a muskátli és petúnia palánták előállításával is. Igaz, hogy ezekből tavasszal kaphatók virágos palánták, de a magunk nevelte virág mindig kedvesebb, mivel végigkövethetjük fejlődését a virágba borulásáig. Mindkettő lassú fejlődésű növény, ezért magjaikat már januárban el kell vetni szaporítóládába.
Palántáikat ablakpárkányon, világos, 18-20 C fokos helyen neveljük. Fontos, hogy palántaneveléshez ne használjunk általános virágföld keveréket, mivel ezek túl sok tápanyagot tartalmaznak, és a gyenge palántákat kiégethetik. Szintén január végén vethetjük a Salvia (paprikavirág), Verbena (vasfű), Lobelia, Coleus (díszcsalán) magokat. Vigyázzunk arra, hogy a téli fényszegény viszonyok közt ne locsoljuk túl a palántáinkat, mivel azok megnyúlnak.
Közélet:
Blogok   
 6 Hozzászólás   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ajánlott cikkek:

Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?

Chili Parádé Abonyban

Értékőr: 45 éve hunyt el Cselényi József Abony Város posztumusz díszpolgára

Meseterápia

Kinizsi színházi előadás

Nagyszabású kúriafelújítási program Abonyban

Pecsenye Parádé eredmények

Moziklub

Versek a cipősdobozban

Kipp Kopp koncert

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Kertész legyen, ki boldogságra vágyik :)

északi mágus -

2011.01.21. 11:36:57

Egy 10x 10-es darabon is jó sok krumplit lehet termeszteni, vagy leveszöldséggel jól kisegít egy családot.

Kb 3-400 m2-en kertészkedve sárgarépa, fehérrépa, krumpli, karfiol, káposzta, kelkáposzta, vöröskáposzta, csípős, tv és fűszarpaprika, paradicsom, patiszon, cukkini, metélőhagyma, vöröshagyma, fokhagyma, cékla, bokorbab, zöldbab, sütőtök, zeller, karalábé, már úgy termeszthető, hogy minden héten szinte jön valami a kertből.

Magokkal is jó a tapasztalatom, persze a minőséget ott is meg kell fizetni, de tapasztalataim szerint elég, ha nem a legolcsóbb kategóriát veszi az ember és esetleg hazai gyártmányt, ami hozzá van szoktatva a régiónk éghajlatához, mint pl. 60 km-es körzeten belül több cég is gyárt tudtommal magot Kecskeméten.

Kb. ezer m2 és egy 3-4 fős család önellátó napi-kétnapi 1-2 óra kerti munkával.

Mondanom sem kell, ezek jól megférnek pár gyümölcsfával a területen. :)

Amúgy a piacon csak akkor veszed meg, ha van rá pénzed. Ha mondjuk munkanélkülivé válsz, addig is jól jön a kert amíg nem találsz munkát, nem kopik fel az állad.

De aki hobbikertészkedik, az főleg azért csinálja, mert szeret kertészkedni, fogyasztani saját munkája eredményét, figyelni a növényei növekedését, meg esetleg kis biztonsági tartalékot tudhat magáénak élelmiszerből, és nem segílyér veri az ajtót az önkormányzatnál.

Nagymaci -

2011.01.20. 22:01:09

aki a kertjében tud valamicskét termelni!A mi kertünkben még mindig kb30cm víz van.Truckman!Haltáp nekem is kellene!Hal az nem mivel a szomszédos pocsolyából már hozzánk is átköltöztek.De ebihal lessz eladó!Csak mostmár piacot kellene keresni rájuk.

Régi- Új :)

veroniq -

2011.01.20. 20:55:25

Szeretettel köszöntöm az AGROPONT kertészeti szaküzletet a MiAbonyunk internetes hírportál támogatóinak sorában ismét! Hamarosan külön kiemelt bloggal jelentketik a MiKertészünk! Remélem, segíthetünk hasznos tanácsokkal ellátni a gazdákat és a kertészkedés szerelmeseit. Üdvözlettel: Lőrinczy Veronika főszerkesztő

Jól mondtad...

Truckman -

2011.01.20. 20:44:48

...Pista! Teljesen jól, és igazul! Még ha fáj is, hogy ide jutott a "Magyar mezőgazdaság"!

Mikertészünk

III.István -

2011.01.20. 20:35:53

Mikertészünk akkor tenne jót ha megmutatná hogy a családja miként lakik jól vitaminokkal 100 négyzetméterről.Ha mindenképp meg akarja valaki próbálni akkor szorozza meg a területet tízzel vagyis ezer m2-t kezdjen.De azt sem hobbimagokkal amik szép képes zacskókba vannak csomagolva mert már eleve bukott az egész.Termelni ma már csak nagyon drága profi magokból lehet,da azok mellett szinte az egész tenyészidő alatt ott kell ülni.Nem is említve a növényvédelmet,az öntözést a tápoldatozást.Mindez hobbiszinten is egész embert kívánó tevékenység és a sokszorosába kerül mint amikor kisétál a piacra és megveszi szezonjában nyomott áron.A fennmaradó szabad idejében meg sétáltatja a gyerekét,a kutyáját vagy bármit.Javaslatom a fűmag és a fűnyíró.

Azt mondják meg...

Truckman -

2011.01.20. 18:59:52

...hol lehet venni akcijós haltápot, meg aranyhalakat! NAGYJA EMBEREKNEK ABONYBAN (is) CSAK EZ KELL MAJD "KISKERTECSKÉJÉBE TAVASSZAL"!


Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok