Mi Abonyunk - Szülni maga az élet
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

Aprajafalva - 2011.01.14. 11:02:23

Az alábbiakban Telek Mónika érdekes írását olvashatják, aki az Aparajafalva Klub vezetője. A cikkben szó lesz a nagy vihart kavaró otthonszülésről is! A megszólaló riportalany példéul otthonszülés párti. Fogadják az írást olyan szeretettel, ahogyan Mónika írta azt a MiAbonyunk Olvasóinak.

Beszélgetés Kiss Olga dúlával

 

Az elmúlt hónapok nagy vitát kavart témája az otthonszülés kérdése. Az intézményen kívüli szülés szabályairól szóló rendelet előkészítését múlt év végén tették közre. Az otthonszülés feltételeit még pontosítják, amennyiben elfogadják, várhatóan áprilisban lesz hatályos. A rendelet tartalmazza melyek azok a kritériumok melyeknek, mind személyi, mind tárgyi tekintetben eleget kell tenni, valamint melyek azok az egészségügyi szempontok melyeknek meg kell feleli annak, aki otthonában szeretné világra hozni gyermekét, melyet az önrendelkezés joga, mint alkotmányos jog, biztosít számukra.

 

Kiss Olga dúlát kérdeztem dúlaságról, szülésről, otthonszülésről, aki eddig 45 szülést kísért végig, valamint, szülésfelkészítés tanfolyamot vezet, így nemcsak a szülést, hanem a kilenc hónapot is végig követi.

 

 

Hol szerezted tudásod?

 

„2003-ban, a várandósságom alatt tanultam először a dúlaságról, Geréb Ágnesnél részt vettem egy tanfolyamon. 2006-ban elvégeztem a MODULE (Magyarországi Dúlák Egyesülete) alap dúlatanfolyamát, majd Noll Andrea Nandunál képeztem tovább magam (ő független bába, Ina May Gaskin-nél tanult a Születésfarmon, Amerikában - ő egyébként nagy bábalegenda -), két évig. Három éve voltam Hollandiában - mely az otthonszülés tipikus országa, bábai modellel, és ahol a kórházi szülést nem támogatja a tb - , szakmai továbbképzésen is, ahol rengeteg tapasztalattal gazdagodtam, kiváló bábák segítségével.

Közben elkezdtem dolgozni a Szent István Kórházban, Dr. Boros Judittal dolgozom együtt, immár 5 éve. Azért ott, mert megvalósul az, amiben én hiszek, háborítatlan szülés-születés ügyében, de mégis kórházban.

Mivel "csak" a saját szüléseimhez járok, így szabadúszóként dolgozom és nem is vállalok egy hónapban két szülésnél többet, hogy biztosan mindegyiknél jelen tudjak lenni.

 

 

Miért tartod fontosnak a ti szakmátok elismerését?

 

A dúlaság és bábaság azért fontos tényezője a szülésnek, mert a nők évezredek óta nőkkel szültek, akik saját szülésélménnyel rendelkező asszonyok voltak, és gyakorlati tapasztalatokon alapuló, átadható bölcsességgel és tudással rendelkeztek a szülésről. Kiválóan ismerték a szülés és várandósság mikéntjét, lefolyását, a gyógynövényeket és egyéb módszereket, amelyekkel megkönnyíthették a szülést, és biztonságban tudhatták mind az anyát, mind a babát, ráadásul tiszteletben tartották a női test ösztönös bölcsességét és hagyták a szülést lefolyni. Tehát egyáltalán nem arról volt szó, hogy képzetlen nők sarlatánkodtak volna ezen esetekben. Sajnos ez a vonal a patriarchális társadalom kialakulásával megszakadt, és a nők bekényszerültek a kórházakba. Tévhit, hogy jobbak lettek volna a túlélési útmutatók (lásd Semmelweis Ignácz előtt mennyi nő halt meg gyermekágyi lázban, mert az orvosok a boncolás után kézmosás nélkül mentek a szülésekhez). A túlélés akkor kezdett javulni, amikor javultak a szociális, egészségi és higiénés körülmények. A mai szülészeti gyakorlat teljesen életidegen és abszolút nem alkalmazkodik a női testhez és annak természetes folyamataihoz, nem tartva tiszteletben a nő és a gyermek igényeit. Rengeteg káros és fölösleges beavatkozás történik a szülések kapcsán, amik megfélemlítéssel párosulnak, ezért is fontos, hogy visszaállítsuk a háborítatlan szülés-, születés rendjét. 

Véleményed szerint lehet-e pontos határvonalakat húzni a tekintetben, hogy ki szülhet otthon és ki nem?

 

Határvonal húzása mindenképpen szükséges, hiszen egy zavartalan lefolyású várandósság után is adódhat olyan esemény, amit előre kiszámítani nem lehet, mind otthonszülés-, mind kórházi szülés esetén. Vannak azonban kockázati tényezők, amelyek alapból kizárják az otthonszülés lehetőségét, bár tény, h. a bábai modell - abszolút nem felelőtlenségből - egész más dolgokat tekint komplikációnak, mint a kórházi gyakorlat, egy-két kivételtől eltekintve.   

 

 

Számodra mik az otthonszülés előnyei?

 

Attól függetlenül, hogy kórházban dolgozom, maximálisan otthonszülés párti vagyok, melynek több oka is van. A nemzetközi és a hazai statisztikák is egyértelműen bizonyítják, hogy az otthonszülés semmivel sem kockázatosabb a kórházi szülésnél, sőt, éppen háborítatlansága, a női test és természetes folyamatának tiszteletben tartása, az érzelmi és fizikai biztonság (melyeket a szülést kísérő választott személyek, az otthon melege, a háborítatlanság adnak), a képzett bábák jelenléte (mely ugyan nem egyetemi orvosi képzés, de alapos, átfogó, csak egyszerűen más, mint az orvosi modell, ami ugye alapból komplikációkra épül, és a szülést valami kóros dolognak tartja) miatt jobb mutatókkal bír, mint a kórházi szülések, ahol a sok beavatkozás miatt lelki-érzelmi és komoly fizikai sérülések érik több esetben a nőket és babájukat.

Számomra az, ha egy pár az információk teljes birtokában (pozitív és negatív egyaránt), felelősséggel dönt arról, hogy otthon szeretné világra hozni gyermekét, ahol az anya, a nő katartikus élményként megélve saját erejét és a szülés természetes lefolyását erősen és boldogan éli meg ezt a fantasztikus élményt, úgy, ahogyan neki jó, és közben a társa végig támogatja és valóban család kovácsolódik, s ahol a gyermek békésen és háborítatlanul kerül ebbe a világba, egy csoda, szent dolog, mert szintén kutatásokra alapozva állítom, hogy ez az esemény az egész életünkre kihat, így végképp nem mindegy, hogyan éljük meg és mi kódolódik születésünk perceiben belénk.

 

Mit gondolsz, több nő választja ezt a lehetőséget a szabályozást követően?

 

Félek ettől a szabályzástól, bár kétségtelen, hogy végre történik valami. A szabályozást olyan emberek állították össze, akik háborítatlan otthonszülésnél még nem voltak jelen, a bábai modellt abszolút nem ismerik - kevés tiszteletreméltó kivételtől eltekintve, mert igenis vannak jó orvosok, akik támogatnak bennünket, ez nagyon fontos! -, a bábai képzést megismerni sem hajlandók és a szülést, születést továbbra is olyan dolognak tartják, ahol mindenféle kóros események történnek. Ismétlem, tisztelet a kevés kivételnek.

Így aztán bár látszólag engedélyezett lesz az otthonszülés, mégis ellehetetlenítik mert olyan feltételekhez kötik, melyek eleve nem arról szólnak, amit mi képviselünk és szinte teljesíthetetlenek. Ezért, akik a bábai modell szerint szülhetnének otthon biztonságban, a szabályozás szerint viszont nem, de idegenkednek a kórháztól, inkább titokban, segítség nélkül fognak otthon szülni, hogy ne érje őket atrocitás, megnövelve evvel a komplikációk esélyét, ami természetesen rögtön ujjal mutogatásra ad majd okot, a szaksegítség hiánya nélkül bekövetkezett esetleges sérülésekről nem beszélve. De én személy szerint nagyon szeretném, ha végre nyugodtan szülhetnének a nők, úgy és ott, ahogyan és ahol akarnak. 

 

 

Otthon vagy születésházban?

 

A születésházak áthidaló megoldások kórházi és otthonszülés között. Az otthon és születésházban történő szülések jóval kevesebbe kerülnek mind a pároknak, mind a tb-nek, mint a kórháziak, hiszen a szülések 90 százalékában valójában orvosra szükség nincsen, tehát fölösleges ott lenniük. A képzett bábák és szülésznők tökéletesen alkalmasak arra, hogy a szüléseket kísérjék.

A születésházak biztosítják azt a fajta szemléletmódot, mely a sajátunk, de hiszem, hogy felkészülve, szaksegítséggel egyaránt biztonságos mindkettő. 

 

 

Mit jelent neked dúlának lenni?

 

Hogy mit jelent számomra szüléseket kísérni, nehéz lenne pár mondatban leírni, mégis talán, ha sűríteni kéne, azt mondanám: Egynek lenni a Mindenséggel.

Akkor érzek ilyesmit, amikor a Természet, a Földanya szépségét csodálom: hegyeket, erdőket, csillagokat, folyamok áramlását és egyszer csak utolér a bölcsesség, a türelem, a vigasz, a hála és a biztonságérzet, hogy nem vagyok egyedül e világon.

Mert amikor szülünk, életet adunk fájdalmak közepette, velünk van az összes asszony, aki valaha is szült már, s velünk együtt dobban a szívük.

 

Telek Mónika

Közélet:
Baba   
Blogok   
 3 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?

Chili Parádé Abonyban

Értékőr: 45 éve hunyt el Cselényi József Abony Város posztumusz díszpolgára

Meseterápia

Kinizsi színházi előadás

Nagyszabású kúriafelújítási program Abonyban

Pecsenye Parádé eredmények

Moziklub

Versek a cipősdobozban

Kipp Kopp koncert

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Igaz, csak apa vagyok...

Süllő -

2011.02.22. 19:45:46

Lehet, hogy nenm pont ide tartozik, de ma kaptam és tetszett:

 

"Mielőtt Anya voltam, soha nem botlottam meg játékokban, vagy felejtettem el egy altatódal szavait. Nem aggódtam azon, hogy a növényeim vajon mérgezőek-e. Soha nem gondolkodtam védőoltásokon.


Mielőtt Anya voltam, soha nem hánytak rám. Kakiltak rám. Ettek le. Pisiltek rám. Teljes kontrollom volt az elmém felett és a gondolataim felett. Egész éjjel aludtam.
Mielőtt Anya voltam, soha nem fogtam le egy ordító gyereket, hogy az orvosok meg tudják vizsgálni, Vagy beadják az oltásokat. Soha nem néztem könnyes szemekbe és sírtam. Soha nem váltam tündöklően boldoggá egy egyszerű vigyor felett. Soha nem ültem késő éjszaka, hogy nézzek egy alvó babát.


Mielőtt Anya voltam, soha nem tartottam egy alvó babát csak azért, mert nem akartam letenni. Soha nem éreztem, ahogy a szívem millió darabokra törik, mikor nem tudtam a fájdalmat megállítani. Soha nem tudtam, hogy valami annyira pici olyannyira befolyásolni tudja az életem. Soha nem tudtam, hogy valakit ennyire tudnék szeretni. Soha nem tudtam, hogy ennyire imádnék anyának lenni.

 

Mielőtt Anya voltam, nem ismertem az érzést, milyen a szívemnek a testemen kívül járnia. Nem tudtam, mennyire különleges érzés lehet etetni egy éhes babát. Nem ismertem azt a kötődést anya és gyermeke között. Nem tudtam, hogy valami annyira pici annyira fontossá és boldoggá tudna tenni.

 

Mielőtt Anya voltam, soha nem keltem fel az éjszaka közepén minden 10 percben, hogy megbizonyosodjam, minden rendben. Soha nem ismertem azt a melegséget, az örömöt, a szeretetet, a szívfájdalmat, a csodálkozást vagy a sikerét, milyen Anyának lenni. Nem tudtam, hogy képes vagyok annyi mindent érezni - mielőtt Anya voltam..."

 

gratulálok a dúlának

frovolánszky -

2011.02.22. 19:13:43

Gratulálok az elhívatottsághoz. Képzelje, ismerek egy olyat, akinek van egy gyereke, oszt inkább leadja a nyagyszülőkhöz, a férjit kiüldözte Angliába, hogy ne zavarja őtet a szabadszerelemben. Pedig még újságba is nyilatkozott, hogy millyen szerelmesek egymásba. Csak a szép gyerekgondozás ne lenne, mer mán ahhoz felelősségvállalás is kéne. Kétfajta ember van, az egyik szépen beszél, mond nagyokat, a másik meg csendben van, oszt nagyokat tesz. Oszt az utóbbi nem jön zavarba, ha megtörténik vele az a szent dolog, mert ő örül is neki, és télleg szent dolognak tartja.

Mégegyszer gratulálok a szép és nemes hivatásához, osztan további sikereket kívánok. Különben a dúla nem az, ami régen a bába volt? Kicsit biztosan az, nem?

Támogatom az otthonszülést

Truckman -

2011.01.14. 11:17:59

Régen sem kórházban szültek. A külömbség annyi, hogy most, ahogy szoktam látni, olyan asszonyok is gyereket válalnak be, nem is gyereket... ...szülést, ki ELEVE KÉPTELEN RÁ!

Most sértődés ne essen. De látva azt, hogy 10 nőt elemezve én a pirosnál, miközben várom a zöldet a Hungárián, és elnézem a sárga kígyóra várakozókat, hát abból:

2-tő teljesen simán szüli meg majd hajdani gyerekét, vagy már szülte is meg. (tipikus anyának való)

3 császárral, mert olyan kövér (és az ezzel járó szövődmények, pl.  cukorbetegség), ill. medencecsontja olymértékben deformált, hogy normális szülésre alkalmatlan.

2 elveteti, vagy elvetél az első 4hónapban mert kihordani sem volna képes, olyan "csontváz", és a magzat felenné a maradék kálcium atomját is anyjának a váz szerkezetéből!

2-nek születik, de fogyatékos lesz, egyéb drog, és felelőtlenség miatt (cigi, pia, kábszer, még télen is a köldökpiercingjéig kilátszó  szexi hasikája, minirucikban, és az alatta meghúzódó petefész(k)ek miatti elváltozások- felfázások miatt).

1-re meg rátekeredik a szülés előtt közvetlenül az újszülött nyakára a köldökzsinór, és még meg sem nézheti majd ott a szülőszéken halott gyermekét, miközben ő is követi kisvártatva, végzetes szülési komplikációk keretében!

 

Lehet hogy kemény vagyok, meg nyers! De én ezt látom! Esküszöm néha feleszem a kérdést:

EZ VALYON DIREKT VAN? :S

 

 

...és igen! Csak az nem látja ki vak! Vagy már benne van a folyamatban.

 

 

Mindenkinek sima, és komplikációmentes szülést kívánok! És ha már ott a gyerek, egészséges, sikeres, boldog éveket!

 


Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok