Mi Abonyunk - 1473. január 8 Abony
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

Roncskutató - 2011.01.08. 11:45:32

 

                                1473. január 8-án kiállitott adománylevél
                                                  Abony birtokosai

 

 

A XIII. sz. elején Aban Szolnok várához tartozik, írja Bártfay Szabó László "Pest megye okleveles emlékeiben". Mint önálló birtok csak 1238 után jelenik meg.

Első ismert földesura Weseni László, majd 1474-1520 között Magyar Balázs, kinek leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolja a területet.

 

  Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott.

Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg (magvaszakadt) így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek.

Így Kinizsi, mint fogadott fia birtokába jutott a család minden vagyona, többek között az abonyi birtok is. Hősiességéért a Magyar Korona és a királynak tett szolgálataiért Mátyás király, halála után pedig II. Ulászló az ország főurai közé emelte. (1494. november 29-én)

 

 

                 

                  Kinizsi Pál (XVII-XVIII.sz. olajfestmény)

 

 

Benigna asszony alig siratja el férjét, még abban az évben férjhez megy Uzdolyai Kamicsászi Mylenovith Márkhoz - aki horvát bán; 1508-ban azonban meghalt, s Benigna immár harmadszor is férjhez megy egy Vázsony-környéki kisnemeshez: Kereki Gergelyhez, akit Benigna asszony 1519-ben a vázsonyi vár árkába dobat.

A halálra és vagyonelkobzásra ítélt gyilkos asszonynak II. Lajos király apjára és férjére való tekintettel megkegyelmezett. A vázsonyi vár fénykorának Benigna halála vetett véget. II. Lajos király az abonyi, tószegi és paládicsi birtokot 1522. november 23-án Werbőczy Istvánnak adományozta.

 

 

                 

                  Werbőczy István, és az adománylevél

 

 

Abony történetének 1522-vel zárul le az a szakasza (kerek 50 év), ami helységünket előbb Kinizsi Pálhoz, később a Magyar-családhoz kötötte.

 

Abonynak 1522-vel induló Werbőczy történelmi szakasza a mohácsi vész évtizede (1526). Ezzel a nemzet egészének egyik legsúlyosabb időszaka kezdődik el. Az ország három részre szakad s a történelmi folytonosság helyére szó szerint élet - és vagyonbizonytalanság kerül. Különösen érvényes ez az Alföldre, ahol a török hódoltság hatalmas ékformában a nemzet testébe ékelődik.

 

Forrás:Abony helytörténetéből   

Abony retro:
Blogok   
 10 Hozzászólás   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ajánlott cikkek:

Rejtélyes történetek kötődnek a Szapáry-kúria épületéhez

Napi extra retro mára

RETROOOOOO

100 éve történt: Fantasztikus olvasóink vannak

Ernő bácsi: A velünk élő történelem

Vajon ezen a télen látunk majd ilyet?

Hamarosan semmi sem marad belőle, élt 185 évet

Mészáros István így kezdte! Ma Abonyban van híres vendéglője

Régen volt, igaz volt: Hét éve, októberben

A Mazsihisz Lázár Jánosnak írt, hogy fel kéne újítani az abonyi Zsinagógát is....

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Ok

Steve968 -

2011.01.09. 17:19:07

Köszi. Igen ez kimaradt. Én sem vagyok tökéletes. :) Ő magyar származású volt. Csaó-csaó: Steve968
Köszi Steve

Markó Ferenc -

2011.01.09. 17:15:08

Köszi a részletes listát! Említsük még meg Gyulai Gaál Miklós honvédtábornok nevét is. 1799. 02. 14-1854. 11. 30. Az Aradi Hadbíróság 20 év várfogságra ítélte. 5 év múlva, Pesten hadikórházban halt meg!
Aradi vértanúk

Steve968 -

2011.01.09. 16:52:06

13-ak: Aulich Lajos - német származású; Damjanich János (Jovan Damjanić) - szerb származású; Dessewffy Arisztid - magyar; Kiss Ernő - örmény származású; Knezić Károly (Karlo Knezić) - horvát származású; Lahner György (Láhner György, Georg Lahner) - német származású; Leiningen-Westerburg Károly Ágost (Karl August Graf zu Leiningen-Westerburg) - osztrák származású; Lázár Vilmos (az egyetlen, aki nem volt tábornok, de önálló sereget vezetett, mint a tábornokok) - örmény származású; Nagysándor (Nagy-Sándor) József - magyar; Poeltenberg Ernő (Ernst Poelt, Ritter von Poeltenberg; Pöltenbergi Pölt Ernő) - osztrák lovag; Schweidel József (Joseph Schweidel) - német származású (Haynau kegyelemre javasolta, de Ő ezt visszautasította); Török Ignác - magyar; Vécsey Károly - magyar (bár anyja nem beszélt magyarul). A továbbiak: Kazinczy Lajos (kvázi 15.) - magyar; Lenkey János (nem végezték ki, a börtönben halt meg) - magyar; Ludwig Hauk - osztrák származású; Ormai (Ormay) Norbert (már augusztusban kivégezték) - német származású. De megemlíteném még, de semmiképpen utolsó sorban: Bem József (Józef Zachariasz Bem) - lengyel származású. Ajánlom figyelmébe mindenkinek. Csaó-csaó: Steve968
Egri vár

Steve968 -

2011.01.09. 16:16:06

A filmhez készült másolatra gondolsz ? Csaó-csaó: Steve968
Steve968

Markó Ferenc -

2011.01.09. 13:50:35

Tegnap nem fejeztük be az üzenőfalon a beszélgetést! Knezic Károly mivel horvát származású tábornok volt 1848-49-ben így írta a nevét + a c-én ékezettel.Bezerédj Imrét, Rákóczi Ferenc a Sárospatak-i várban hazaárulásért lefejeztette. Érdekesség, hogy előtte akarta tábornokká kinevezni. Őt azóta sem rehabilitálták. Ugyanúgy mint Hegedűs hadnagyot sem az egri vár 1552-es ostroma óta! Tudjátok-e, hogy létezik még egy "egri vár"? Na de hol, ki tudja?
A gyilkos asszony

Markó Ferenc -

2011.01.09. 13:33:38

Olvastam az egyik könyvben miszerint ez a Magyar Benigna saját kezűleg fojtotta meg 3. férjét Kereky Gergelyt és utána dobatta a várárokba! Kereky sem volt szent életű, rablások és gyilkosságok kötődnek a nevéhez a kor oklevelei alapján. Benigna ítélete "fej és jószágvesztés lett". Viszont Magyar Balázsra és Kinizsi Pálra való tekintettel kegyelmet nyert. A felvidéki Kinizsi birtokon élte le száműzetésben a hátralévő éveit.
Köszi Feri...

Süllő -

2011.01.08. 18:47:59

Érdekes sztori volt. Ez a különös Benigna név nekem mindig is egy rejtély volt, de Te megoldottad. További szorgalmat :) Üdv Süllő
javaslat

veroniq -

2011.01.08. 16:41:16

Írjanak kérelemt az utca lakói, hogy nem szeretnék a továbbiakban ezt a nevet. legyen mondjuk helyette Dr. Magyar Gábor/ Dr. Egedy Zsolt / Romhányinlé Dr. Balogh Edit a neve! mehehe..... Üdv: LŐVE
Steve968

Markó Ferenc -

2011.01.08. 16:27:59

Tudod mennyi ilyen utca van még! Pl.Bezerédj Imre kuruc brigadérost Rákóczi Ferenc kivégeztette hazaárulásért!
Magyar Benigna

Steve968 -

2011.01.08. 15:57:16

Ezek tudatában nem erős egy kicsit utcát elnevezni róla ? Csaó-csaó: Steve968

Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok