Mi Abonyunk - 1963 december 24-én
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

Markó Ferenc - 2010.12.23. 17:22:18

Minden idők egyik legnagyobb  magyarországi vasúti szerencsétlensége történt Szolnok és Abony között.

Az akkori tudósítások helyszínként az Abony területéhez tartozó Paládicspusztát említik, helytelenül. Ez a szerencsétlenség Szolnok közelében az úgynevezett  "delta elágazás" előtt történt. Budapest Nyugati pályaudvarról Szolnokra tartó személyvonat kilenc óra előtt egy pár percel belerohant egy, a nyíltpályán veszteglő tehervonatba. A tehervonat a nyílt pályán állt, mert kifogyott a mozdonyból a víz.  A vasúti jelzőberendezések hibátlanul működtek, de azok jelzését a  személyvonat vezetője és a két társa, a 40-50 méteres látótávolságnál nem észlelte.  Amikor már észlelték késő volt. Féktávolságon belül több mint 50 kilométeres sebességgel, bekövetkezett az ütközés.

A közel 700 fő utasból 45-en életüket vesztették, köztük 17 gyerek. Rengeteg súlyos és könnyű sérült volt az összeroncsolódott vasúti kocsik között. A személyvonat 13 kocsijából csak 4 maradt a síneken. A bajt még tetőzte az előzőnapok óriási havazása és a minusz 17 fokos hideg.

A mentőegységek a helyszínt a nagy hó végett nem tudták megközelíteni. Később magyar és szovjet katonai alakulatokat is bevontak a mentésbe. Harckocsik törték az utat a mentőegységek előtt.

A szolnoki laktanyákban karácsony előtti látogatásra várták a kiskatonák a családtagjaikat. Amikor megtudták mi történt, alig lehetett őket féken tartani. Mindenki indult volna a mentéshez.

Döbbenetes látvány fogadta a megérkező mentő alakulatokat.  A személyvonat első három kocsija teljesen összeroncsolódott, köztük a gyermekeket szállító. Mindenütt szétszórt bőröndök, ruhaneműk, mozdulatlan emberek, jajgató sebesültek. A döbbenetet még tetőzte az is, hogy a tehervonat egyik megrongálódott vagonjában fűszerpaprikát szállítottak. Az a  havas tájon szétszóródva, messziről a vér látványát keltette.

Tiszta szívből kívánom, hogy az ilyen megemlékezésekről minél ritkábban keljen cíkket írnom. Főleg meg így karácsony előnapján.

Markó Ferenc

Közélet:
Blogok   
 6 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?

Chili Parádé Abonyban

Értékőr: 45 éve hunyt el Cselényi József Abony Város posztumusz díszpolgára

Meseterápia

Kinizsi színházi előadás

Nagyszabású kúriafelújítási program Abonyban

Pecsenye Parádé eredmények

Moziklub

Versek a cipősdobozban

Kipp Kopp koncert

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Ellike51-nek

Markó Ferenc -

2010.12.26. 17:33:12

Ezekből a "szép abonyi emlékekből" kaphatnánk egy kis ízelítőt? A blogodban vagy a szerkesztőség címére szeretettel várnánk cikket, képet, bármi Abonnyal kapcsolatos történést.
Nagyon jó,

ellike51 -

2010.12.26. 02:26:49

ha valaki emlékezetünkbe hozza az elmúlt évek, évtizedek eseményeit legyen szó emlékezetes szomorú tragédiáról vagy az Olimpiai ötpróba fáklyás futásáról, vagy bármi olyan eseményről, melynek még élő hozzászólói lehetünk. Bár nem igazán e témához tartozó, de talán nagyon megérdemelne a "miabonyunk" egy külön helytörténeti al-fórumot is. Sok, egyre több helytörténeti vonatkozású emlékeimet szeretném megosztani az azt érdeklő olvasókkal így távolból; bár közel negyven évig éltem a városban, szép emlékeim maradtak. Befejezésül Kellemes Ünnepeket Kívánok az ünnepek maradékaival (száraz bejglire jól jöhet a száraz pezsgő?), üdv. Mindenkinek
Ellike51-nek

Markó Ferenc -

2010.12.25. 20:49:42

Örülök az ilyen érdembeli hozzászólásoknak! Miért lenne baj? Elvégre ez egy közösségi honlap!
A fűszerpaprikáról jut eszembe

Truckman -

2010.12.25. 10:18:36

Anno én BARCSnál 1 festékszállító kiskocsit láttam, ki belerngyolt az előtteállóba. Abból a festék folyt az útra. Emlészem, a busz utasai, mi elhaladtak mellette mind öklendezett. Tök jól nézett ki. Igazi vörösfesték mindenhol. Hónapokig voltak még nyomai az útpadkán. A siófoki 2003ban történt buszbalesetnél, viszont nem vörösfesték volt a bazaltköveken. Durva volt, mert hetekig érezni lehetett olyan édeskés szagot,a rengeteg mész, meg fertőtlenítőszer kiszórása ellenére is. Ritkán megyek át azn az átkelőn! De olyankor mindég kiordítok a kopjafára: ACHTUNG-ACHTUNG DER ZUG! Na de térjünk vissza a cikkhez!
Volt egy család

ketila -

2010.12.25. 09:25:09

Személykocsival mentek volna Debrecenbe, a nagy köd miatt Cegléden a vasútállomáson hagyták kocsijukat és ezzel a vonattal indultak tovább. A két gyemek maradt életben. Remélem a gyerekek rendesen felnőttek.
Valóban szörnyű

ellike51 -

2010.12.25. 02:28:02

baleset volt amit említettél. Akkor még nem volt meg Szolnok Rendező pu és csak egy váltócsoport volt Szolnok közelében a delta vágányra négy váltóval ami valójában a Szolnokot elkerülő vágány az újszászi vonalra. Ott is négy váltó volt a delta vágány előtt. Az ottani elágazás neve a váltócsoportot fedező jelzővel "Újszász elágazás" nevet, míg az említett (álló) tehervonat a "Paládicspuszta elágazás" (delta váltócsoport) fedezőjelzőjénél állt. A megállás oka legtöbbször az volt - ha a vonat a deltába akart menni - hogy megkellett várni, amíg a Szolnokról érkező vonat a váltócsoporton elhalad és utána kapott szabad utat a deltába. A baleset oka nem a "kifogyott víz" volt, hanem valóban az említett tényezők. Az említett közelmúltban megjelent cikket ismerem, megéri elolvasni kommentjeit is. Újságíró volt aki írta, természetesen nem kérhető rajta a szakmaiság. Paládicspuszta akkor, 1963-ban nem volt "feltételes megálló". Befejezésül még annyit, hogy a hatvanas évek végén elkészült két további elágazás, mely Szolnok Rendező pályaudvarra a "Szolnok A elágazás" és Szolnok Rendező pályaudvarról a "Szolnok B elágazás" váltócsoportokkal és fedezőjelzőkkel, melynek forgalmát az említett deltavágány forgalmával együtt a "Szolnok AB elágazás" szolgálati helyről irányították a kilencvenes évekig. Ezt követően már Szolnokról számítógépes távvezérléssel irányítják a vonatokat mind a mai napig. Remélem nem baj, hogy néhány mondattal kiegészítettem a szomorú megemlékezést.

Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok