Mi Abonyunk - SZENZÁCIÓ! - Az abonyi ezüstróka tenyészet
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8072, belépett felhasználók: 0.

Roncskutató - 2010.12.04. 10:45:18

Nem csalás, nem ámítás, bizony Abonyban is volt anno ezsütróka tenyészet! Íme egy érdekes írás erről. Hogy lesz-e valaha ismét? Én nem hiszem.... Mindenesetre köszönjük Markó Ferencnek, hogy megosztotta velünk ezt az igazi retro csemegét!

 

Az abonyi ezüstróka tenyészet

 

Hazánkban legelőször a dőri uradalomban, majd Békessy Jenő kezdeményezésére a gödöllői Magyar Királyi. Baromfi Tenyésztőtelepen ezüstróka tenyészetet rendeztek be. A harmadik ezüstróka tenyésztő telep hazánkban az abonyi, melyről a következőkben számolhatunk be:

„Az abonyi ezüstróka tenyészetet 1927 november 11-én alapította dr. gróf Teleki István és vitéz Jékey Sándor társas viszonyban. Még 1927 tavaszán vásároltak az International Foxes and Furs Inc. nevű, a Michigan állambeli Owosso városban székelő észak amerikai ezüstróka tenyésztő társaságnak a kanadai Prince Eduard szigeten levő tenyészetéből egy pár ezüstrókát 2000 dollárért, azzal a kikötéssel, hogy a tavaszi szaporulattal együtt köteles a társaság a rókákat őszig ott tartani és amikor a kicsinyek szállíthatók, tehát késő ősszel elszállítani. November hóban jöttek meg a gödöllői állami tenyészet számára hozatottakkal együtt: két öreg és négy kölyök. Tizenhat napi tengeri út után Hamburgtól gyorsvonattal jöttek és kifogástalan egészségben érkeztek. Tágas ketrecekben, teljesen a szabadban vannak elhelyezve, páronként elkülönítve, csupán minden párnak cementből és téglából épített és kivezető faládával bélelt mesterséges odúja van, nagy hidegekben faforgáccsal kialmozva, amelybe félig a földbe süllyesztett folyosó vezet. Etetés kétszer napjában, reggel 8–9 és délután 4–5 között, egyszer napjában fejenként 16 deka húsféle és egyszer 31/2 deci tej, tojással vagy rókakeksszel, hús, marhamáj, tüdő, szív, pacal stb. Eddig vagy nyolc darab, ellés közben vagy után elpusztult borjút ettek meg, ezeket pár pengőért a környék gazdaságaiban vásárolták. Egyébként elég szelíd, igénytelen, kevés gonddal járó állatok.

Sajnos, 1927 telén a telepük még nem volt készen és mikorra teljesen felépítettük, a sok munkálkodás zaja már megzavarta őket az egyébként is enyhe télben korán bekövetkezett párosodási időben, és így az az évi szaporulat elmaradt. Az idén két pár húsvét táján már párosodott, a harmadik párnál azonban, az időközben elpusztult hímet egy hazai vörös rókával helyettesítettük, ezt még nem észleltük. Az öreg hím elöregedésben – tízéves volt – pusztult el, sajnos ugyanis a nagy távolság miatt a fent említett társaságra kellett bíznunk a tenyész pár kiválasztását, amely a business reményében a hat róka közé egy elaggott, beteges és tenyész képtelen hímet is betett. A szerencsére legjobb prémben – december közepén – elpusztult hatalmas hím rókának a prémjét, bár a betegeskedés kissé megviselte és túl kevés ezüstözéssel bír, a budapesti szűcsök 1200 pengőre értékelik.”

Általában az ezüstrókát a kutyaféléknél súlyos veszteségeket okozó betegségek, a gyomor-, bélgyulladás, bélférgesség, különösen orsóférgek (Ascaris, Ankylostoma) és a kutyák legveszedelmesebb fertőző betegsége, a szopornyica veszélyeztetik.

Markó Ferenc

Helytörténeti gyüjteményéből

Abony retro:
Blogok   
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Rejtélyes történetek kötődnek a Szapáry-kúria épületéhez

Napi extra retro mára

RETROOOOOO

100 éve történt: Fantasztikus olvasóink vannak

Ernő bácsi: A velünk élő történelem

Vajon ezen a télen látunk majd ilyet?

Hamarosan semmi sem marad belőle, élt 185 évet

Mészáros István így kezdte! Ma Abonyban van híres vendéglője

Régen volt, igaz volt: Hét éve, októberben

A Mazsihisz Lázár Jánosnak írt, hogy fel kéne újítani az abonyi Zsinagógát is....

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Önnek van már védettségi igazolványa?
   
 Van, mert beoltattam magam 
 Van, mert átestem a COVID-on 
 Beoltattam magam, de még nem kaptam meg 
 Nincs, mert még nem oltattam be magam 
 Nincs, és nem is akarom, hogy legyen!  
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok