Mi Abonyunk - Itt jártak a bernik
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

miabonyunk - 2010.11.01. 01:11:32

Abony város sportcsarnoka adott otthont november 6-án a svájci havasi kutyák CAC kiállításának, melyet a Magyar Bernipásztor Egyesület szervezett. Ez utóbbi szervezetnek az elnöke nem más, mint az abonyi Pintér János, aki a rendezvény fő szervezőjeként lapunknak elmondta, hogy idén összesen 65 kutyát hoztak el a tenyésztők a rangos kiállításra. Nem csak hazai kiállítók érkeztek, hanem voltak osztrák, cseh, szlovák, szerb és ukrán vendégek is. A kiállítás bírója a finn Satu Yla- Manonen asszony volt, főtámogató pedig a Hill’s kisállat eledel gyártó. A helyieknek immár nagy tapasztalatuk van a kiállítások szervezésében, így nem is csoda, hogy az idei rendezvényük is remekre sikeredett. Lapunknak Pintér János, a Magyar Bernipásztor Egyesület elnöke adott villáminterjút a rendezvény forgatagában.


Megtudtam, hogy a mostani 65-ös létszám közepesnek nevezhető, többször is volt már száz fölött a nevezett kutyusok száma. „ A berni pásztor nem divatkutya és megmondom őszintén, hogy ennek örülök is. Őket nem az úgynevezett használhatóságuk miatt tartják a gazdik, ezeket a tulajdonságaikat talán csak kevesen is ismerik. A bernik családi kedvencek és remek házőrzők is egyben. Külön öröm, hogy sokukat viszik ma már kutyaiskolába és több is van a nevezettek között, amelyik vizsgázott kutya. A kiállítás végén fogatozni is fogunk, az egyik kiállító jóvoltából. Svájcban komoly hagyományai vannak ennek és még fogathajtó szabályzat is van, versenyeket rendeznek. Itthon is próbálkozunk ennek a meghonosításával, és nem tettem le róla, hogy egyszer sikerüljön. Ez nagyon látványos, kettes fogatok is vannak, a kutyák terhelhetősége fejenként maximum 45 kg. Szánkót is képesek húzni, de a kocsi jobb nekik.

Kevesen tudják, hogy a berni pásztorok között vannak kiképzett életmentő kutyák is. Sőt, én 1995-ben eladtam egy vakvezető bernit, akinek a gazdája a kutya segítségével 1996-ban a Világkiállításon közlekedett még tömegközlekedési eszközzel is. „- mondta Pintér János lelekesen.
L.V.: Honnan ez a nagy szerelem a bernik iránt?
Pintér János: - 25 évvel ezelőtt kezdetem el foglalkozni a tenyésztésükkel, még 1985-ben. Az első alom 1988-ben született meg, azóta tenyésztem őket. Volt bizony, hogy nem úgy jött össze a szaporulat egy vérfrissítés után, ahogy szerettem volna, de szerencsére két éve már minden rendben van ismét. Egy pár kutyám van, de természetesen nem egymással párosítjuk őket. És még van egy gyönyörű egy éves fiatal kan berni pásztorom, meghagytam.
L.V.: Mennyibe kerülnek ezek a kutyák?
Pintér János: Igen nagy szórás, a legolcsóbb 20-25 ezer forint, a legdrágábbhoz 200-250 ezer forintért lehet hozzájutni.
L.V. Milyen követelmények szerint versenyeznek egy ilyen kutyakiállításon a kutyák?
Pintér János: - Az úgynevezett svájci standard szerint mintegy ötven féle szempontot vizsgál a bíró. A szőrhosszúságot is, de van már rövid szőrű berni pásztor is, ebben az esetben természetesen nem számít mindez. A legfontosabb kritérium azonban az egészség és a vérmérséklet. Nézzük a testfelépítést, csontozatot, arányokat és persze a mozgást is. Sokan komolyan csodálkoznak rajta, hogy a színezet nem alapvető szempont, de ez így van. Sokkal fontosabb mindennél az idegrendszer, a nyugodtság. Az, hogy hogyan engedi meg a kutya, hogy a bíró megtapogassa, megnézegesse. A fogazat és fogzáródás szintén nagyon fontos, van olyan hiba, ami kizárja azt, hogy a kutya kiváló minősítést kapjon. Amikor a nyáron Dániában jártam bíráskodni, megdöbbentem. Ugyanis ott például a farkaskörmöt állatvédelmi okokra való hivatkozással meghagyják a kutya lábán. Pedig ez akadályozza mozgásban. Úgyhogy ahány ország, annyi szokás.
L.V. Nagyon köszönöm az interjút olvasóink nevében is és kívánnunk további szép sikereket.
LŐVE
Közélet:
 0 Hozzászólás   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ajánlott cikkek:

Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?

Chili Parádé Abonyban

Értékőr: 45 éve hunyt el Cselényi József Abony Város posztumusz díszpolgára

Meseterápia

Kinizsi színházi előadás

Nagyszabású kúriafelújítási program Abonyban

Pecsenye Parádé eredmények

Moziklub

Versek a cipősdobozban

Kipp Kopp koncert

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok