Mi Abonyunk - Megdöbbentő megoldás a belvíz gondokra
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7009, belépett felhasználók: 0.

miabonyunk - 2010.10.22. 20:20:33

Nagyon úgy tűnik, hogy a TESCO környékéről a belvizet nagyteljesítményű szivattyúval emelik át zárt rendszerben, a víz természetes folyásával ellentétes irányban, úgy, hogy átfúrják a négyes utat a Nagytemető közelében. Ezek után a vizet 5-6 kilométer hosszan vezetik, majd ráengedik a Csiky laposra és környékére, ahol már most is magas a belvízszint. Sokan attól tartanak, hogy az újonnan elárasztott területeken lesz katasztrófahelyzet. Vagy a belvíz el sem jut odáig, mert nincsenek megfelelően kitisztítva a csatornák és útközben is vannak kritikus szakaszok, amiket fenyeget a víz. A polgármester szakértőkre és mérnökökre hivatkozik.

Az előző testületi ülésen Romhányiné Dr. Balogh Edit polgármester arról tájékoztatta a lakosságot, hogy a negyedik vis major alapot is megnyitották és a Vécsey és Mikes utcákat úgy fogják megvédeni a belvíztől, hogy a volt négyes út alatt zárt rendszerben átemelik a vizet az út másik oldalára. Onnan 5-6 kilométer hosszon vezetik be a városba a vizet a Kodály Zoltán utcáig, valamint a Csiky laposig. Romhányiné szerint ez egy folyamatos lassú szivattyúzás lesz, mely az egyetlen megoldás a kialakult áldatlan helyzetre. November 15-ig akarják megvédeni a veszélyben lévő házakat. Egy másik megoldás lehetett volna a szántó elárasztása, mely az Abonyi Mezőgazdasági Zrt. tulajdona. Ezzel kapcsolatban Gulykáné Gál Erzsébet települési képviselő megdöbbenésének adott hangot és a következőt mondta:

„ Meg vagyok döbbenve, hogy ezt a megoldást hallom. Nem vagyok benne biztos, hogy a Kodály és Szemere utak és azok környéke el fogja bírni ezt a nagy mennyiségű vizet, hiszen már a júliusi esőzésnél is voltak komoly gondok. Ez kéthektárnyi területen lévő víz, nem vagyok biztos benne, hogy ez jó megoldás! Kérdezném, hogy ezt mi támasztja alá? Szeretném kérni, ha a Helyi Védelmi Bizottság összeül, akkor, aki tud, az legyen ott, hívjanak meg bennünket is. Hát én nem tudom, hogy mi indokolja, hogy 5-6 kilométeren keresztül kell kanyarogtatni keresztül a városon a vizet! „- mondta az elkeseredett képviselő, aki félti körzetét.

Abony polgármestere meg van győződve arról, hogy ez az üdvözítő megoldás, mert szerinte mérnökök is voltak ott és Madar Lajos földmérőre hivatkozott, aki beszintezte a területet. Balogh Edit szerint, ha már megoldást választanak, akkor a Fábián tanyát is elárasztaná a víz. A polgármester próbálta megnyugtatni a többieket azzal, hogy a Csiky lapos és már területek elárasztása fokozatos lesz és figyelni fognak, hogy ne legyen baj. Gulykáné elmondta, hogy rendszeresen járja a környéket és látja, hogy azon a részen, ahová a vizet most át akarják juttatni, az ólak és gazdasági épületek most is vízben állnak. Romhányiné szerint hatmillió forintot fognak erre a feladatra szánni a vis major alapból. A Vécsey út és a Temető között viszik át zárt rendszerben a vizet, úgyhogy minden rendben is lesz. Fekete Tibor is hozzászólt és örül, hogy végre történik valami, de ő sem volt meggyőződve arról, hogy ez az egyedüli jó megoldás. Szerinte az ott élők és azok érdekében, akik erről a helyzetről nem tehetnek, mindent el kell követni. Kocsiné Tóth Valéria arról számolt be, hogy körzetében a Losonczi út még gumicsizmában is járhatatlan.

Lapunk úgy tudja, hogy a mostani megoldás teljesen újkeletű. Egy héttel ezelőtt még egészen másról volt szó, melyet a katasztrófavédelmis szakemberek és a tűzoltók is jóváhagytak. Nos, egy biztos: jön a tél. Az átnedvesedett falakban az ottmaradt víz megfagy, majd kienged. A falak megrepedhetnek, a házak összedőlhetnek. A településen ez mintegy 50-60 házat érint és sok-sok melléképületet. Abony honlapjára, polgármesterünk kérésére viszont hamarosan felkerül egy felhívás arra, hogy adakozzunk a vörösiszap tragédia áldozatainak javára…..
Lőrinczy Veronika

Közélet:
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Mit szól Ön ahhoz, hogy március 7-én lesz nagyszabású Pecsenye Parádé Abonyban?

Na végre! Felújítják az utat Nagykőrös és Kecskemét közt!

Dubai és a Jövő Múzeum

Éjszakánként is dolgozik a Közút az autópályákon

A Corvinnál is találhatsz búvóhelyet, ha épp ott lenne randid

INNOVEN CATERING- Csodálatos rendezvényi vendéglátás

Ma Bálint és Valentin nap van

Ez vad lesz! Itt a ciklon!

Átadták az M4-es autóút Üllő és Albertirsa közötti 30 kilométeres szakaszát

Elég volt az elhagyatott, elhanyagolt házakból és a gócpontokból!

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Mit szól Ön ahhoz, hogy március 7-én lesz nagyszabású Pecsenye Parádé Abonyban?
   
 Hurrá! Nagyon örülök neki! 
 Nekem mindegy, hogy lesz-e vagy nem! 
 Nem örülök neki! Minek? 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok