Mi Abonyunk - Harmadával csökkentheti a rezsit a fűtés korszerűsítés
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8072, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2012.12.04. 09:48

Egy kandalló egy fűtési szezon alatt megtérül! Ez derül ki az alábbi sajtóközleményből is. Irány a FERRUM! Még nem késő!- A társasházi lakásoknál és a családi házaknál is komoly megtakarítás érhető el a beruházással - Az elavult, régi, alacsony hatásfokkal működő fűtési rendszerek lecserélésével, korszerűsítésével akár 20-30 százalékkal is csökkenthető az ingatlanok energiafelhasználása, ami egy fűtési szezonban akár 50-75 ezer forintos megtakarítást is eredményezhet – derül ki az OTP Lakástakarék frissen végzett modellszámításaiból. Az ilyen beruházások megtérülése 4-10 év között mozoghat, és már most érdemes elkezdeniük az előkészítő munkákat azoknak, akik tavasszal belevágnának a korszerűsítésbe.

2012. december 4. A teljes fűtési rendszer korszerűsítésével akár 20-30 százalékkal csökkenthető egy ingatlan energiafelhasználása, társasházi lakások és családi házak esetében egyaránt – állítja az OTP Lakástakarék friss modellszámításaira hivatkozva. „A régi rendszerek nem szabályozhatók megfelelően, és jellemző rájuk, hogy általában a kazán rossz hatásfokkal, a tapasztalataink szerint nagy átlagban körülbelül a névleges teljesítmény 70 százalékán üzemel. A hőtermelő berendezések cseréjénél a hatásfoknövelés mellett a megfelelő szabályozás kiépítése biztosítja a gazdaságos üzemeltetést, hiszen beállíthatóvá válik, hogy a fűtőkészülék mindig az éppen szükséges energiát adja le. Így azonos komfortérzet mellett egy jó hatásfokú fűtőberendezéssel és jól beszabályozott rendszerrel akár 20-30 százalékkal csökkenhet az energiafelhasználás” – magyarázza Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese.

Cikkünk a reklám után folytatódik!

A megtakarítási arány tovább növelhető, ha a használati meleg víz előállításának módját is korszerűbbre cseréli az ingatlantulajdonos. „Ez utóbbi például a családi házaknál elsősorban napkollektor alkalmazásával lehetséges, ami a meleg víz előállításához szükséges energiafelhasználást akár 60 százalékkal is csökkentheti” – mondja. Tapasztalataik szerint így összességében egy olyan családi háznál, amelynek az éves fölgáz- és áramfogyasztása körülbelül félmillió forintra rúg, fűtés-korszerűsítéssel, vagy megújuló energiás beruházással 50-75 ezer forintos megtakarítás érhető el egy fűtési szezon alatt.

A szakemberek szerint egy nyílászárócsere után mindenképpen szükséges a fűtési rendszert is korszerűsíteni, és az épület szigetelése után is kifejezetten ajánlott. „Fűtés-korszerűsítés nélkül a beépített kazán teljesítménye gyakran nagyobb a szükségesnél, ami a gyakorlatban a fűtőkészülék gyakori ki-be kapcsolását eredményezi, ez pedig többlet energiafelhasználással jár, és a készüléket is tönkreteszi” – mondja Köntös Péter. Hozzáteszi: az energetikai felújításoknál nagyon fontos a megfelelő sorrendre is ügyelni, az esetek 90 százalékában előbb a külső hőszigetelést és az ablak- és bejárati ajtócserét érdemes elvégezni, és utána a fűtés-korszerűsítési munkálatokat.

 

Bár egy társasházi lakás és egy családi ház esetében is hasonló arányú energiamegtakarítást lehet elérni a fűtési rendszerek felújításával, előbbi esetben sokkal behatároltabbak a korszerűsítési lehetőségek. Itt főként a megfelelő fűtőkészülék és hőleadási mód - radiátoros fűtés, padló-, fal-, mennyezetfűtés – kiválasztása, valamint a szabályozás eredményezhet a pénztárcán is érezhető megtakarítást. Családi ház esetében sokkal több eszköz áll rendelkezésre a fűtésszámla csökkentésére: itt már a geotermikus, vagy levegő hőszivattyús fűtési rendszerek, a hővisszanyerős szellőztetési rendszerek és a napenergia-működtetésű rendszerek (napkollektor, napelem) is kiépíthetőek.

Különböző energetikai korszerűsítésekkel elérhető rezsiköltség-megtakarítás*
hőszigetelés
100-150 ezer forint/fűtési szezon
nyílászárócsere
50-75 ezer forint/fűtési szezon
fűtéskorszerűsítés
50-75 ezer forint/fűtési szezon
* becsült értékek egy olyan családi ház esetében, amelynek az éves földgáz- és áramfogyasztása körülbelül félmillió forintra rúg
Forrás: OTP Lakástakarék

A fűtés-korszerűsítési beruházások megtérülése nagyon változó, mivel az nem csak a műszaki megoldásoknak, hanem a felhasználói szokásoknak is függvénye. „Általánosságban azonban elmondható, hogy egy napkollektoros rendszer megtérülése 4-6 év, egy kazáncseréé pedig 7-10 év” – mondja Köntös Péter. Az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese azt tanácsolja azoknak, akik ilyen munkálatokba vágnak bele, hogy már a mostani fűtési szezon vége előtt kezdjék el a felkészülést a beruházásra. „A fűtés-korszerűsítési beruházások kivitelezési ideje nem túl hosszú, általában egy hét alatt be lehet fejezni őket, viszont a tervezéssel és az engedélyeztetéssel együtt akár másfél-két hónapot is igénybe vehet a teljes procedúra. Ezért bár magát a beruházást érdemes tavasztól őszig kivitelezni, az előkészítő munkákat már el kell kezdeni a fűtési szezon alatt” – húzza alá.

Budapest, 2012. december 4.

Közélet:
Hirdetés   
FERRUM   
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Tarka tér

Rózsaszín séta

Könyvtári Napok

Mezőgazdasági kiállítás

Éjszakai Tarka Tér

Kinizsi szoboravató

Örökség- Kiállításmegnyitó

Mobilitási hét

Terménybemutató felhívás

Vámos Zsolt emlékére

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Önnek van már védettségi igazolványa?
   
 Van, mert beoltattam magam 
 Van, mert átestem a COVID-on 
 Beoltattam magam, de még nem kaptam meg 
 Nincs, mert még nem oltattam be magam 
 Nincs, és nem is akarom, hogy legyen!  
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok