Mi Abonyunk - Hiányzó diákok! Vissza az iskolapadba!
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7173, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2010.11.25. 11:45:46

Dr. Németh Mónika és Győri Enikő is nyilatkoztak az OrinetPress hírügynökségnek. Olvassák el, érdemes! Íme egy kis ízelítő:

Az abonyi iskolákban az elmúlt évben összesen 74 olyan gyerek volt, akiknél a 10 vagy 50 óra fölötti hiányzás volt. 10 óránál már komoly feladata van a jegyzőnek, fel kell hívni a szülők figyelmét arra, hogy gyermekük mennyit hiányzott és arra is, hogy 50 óra mulasztása estén, már megtörténik a szankció alkalmazása, az iskoláztatási támogatás felfüggesztése. Elsősorban a középiskolásoknál látom a problémát. Ha megnézzük az iskolák statisztikai adatszolgáltatását, akkor egyértelmű, hogy a probléma azoknál a gyermekeknél jelentkezik akik „vidéki” iskolába járnak. Ők azok, akik esetében a távolsággal a szülői kontroll is csökken – mondta Németh Mónika.

Részletek itt: OrientPress

 
 
 
Hiányzó diákok: vissza az iskolapadba!

[Első kézből] 2010.11.25 08:10

Az iskoláztatási támogatás felfüggesztésének újonnan megszületett jogszabályáról beszélgettek a Rádió Orient műsorában szakértőink. Az Önkormányzati Kerekasztal című műsor vezető szakértője dr. Németh Mónika, Abony városának jegyzője volt, a stúdióba ellátogatott továbbá Varga Eszter, Jászkarajenő község jegyzője, és Győri Enikő, a Ceglédi Többcélú Kistérségi Társulás Humánszolgáltató Központja keretében működő abonyi Gyermekjóléti Szolgálat szakmai vezetője. Mint elhangzott, a fő cél a családok meggyőzése arról, hogy az iskolába járással a gyermekek a jövőjüket építik.- Augusztus 30-án lépett hatályba az a jogszabály, amely alapján az iskoláztatási támogatás keretében, a családi pótlék folyósításával kapcsolatosan új jogköröket kaptak a jegyzők. Ez az új jogszabály a családi pótlék folyósítását a gyermekek részéről is teljesítményhez köti: iskolába kell járniuk. A végrehajtásra való felkészülésben a település mérete mindenképpen meghatározó. Abonyban három általános iskola, és egy gimnázium működik. A felkészülés során az iskolák részéről az igazgatókat kerestük meg, hiszen az intézmények jelzésével indul az eljárás. Egyrészt megbeszéltük a főbb feladatokat valamennyi az eljárásban résztvevővel, másrészt mintákat készítettünk az igazgatóknak azért, hogy jelzésükben valamennyi szükséges adat szerepeljen, illetve kértük őket, hogy a pedagógusokkal beszéljék meg a változásokat. Így ők már a szeptemberi első szülői értekezleten fel tudják hívni a szülők figyelmét a hiányzás következményeire. Egy-egy iskolai értekezleten az iskolaigazgató és a pedagógus vett részt, de előtte a hivatallal, a gyerekjóléttel is volt egy részletes egyeztetés – indította a közel egyórás beszélgetést dr. Németh Mónika, Abony városának jegyzője.
-Nálunk már évek óta kialakult az a szokás, hogy minden év szeptemberében az iskolaigazgató összehívja azokat a szülőket, akiknek a gyermekeinél leggyakrabban előfordulnak az igazolatlanul mulasztott órák. Így történt ez idén szeptemberben is, jelen voltak a pedagógusok, a meghívott szülők, a hivatali ügyintéző, a gyermek- és ifjúságvédelmi-felelős, illetve a gyermekjóléti szolgálat vezetője is. Itt tájékoztattuk a szülőket az életbe lépő új jogszabályban foglaltakról, illetőleg próbáltuk rávezetni őket arra, hogy ez kötelezettséget jelent számukra, kértük hogy ösztönözzék a gyerekeket arra, hogy iskolába járónak – beszélt községének, Jászkarajenőnek a helyzetéről Varga Eszter jegyző.

- A gyermekjóléti szolgálatoknak az a feladata, hogy segítő attitűddel álljon a veszélyeztetettséget mutató családok, és gyermekek mellé. Eddig is nagyon sok gyerekkel voltunk kapcsolatban, hiszen az iskoláknak kötelezettsége volt, hogy igazolatlan hiányzás esetén jelezzenek mind a jegyző, mind pedig a gyermekjóléti szolgálat felé. A tanévben az első jelzőrendszeri értekezletünkön részletesen tájékoztattuk a pedagógusokat az új jogszabályról. Régebben gyakran előfordult, hogy egészen nagy számú hiányzás esetén érkezett meg az egyébként kötelezettségnek számító első jelzés. Most úgy tapasztaljuk, hogy az iskolák képviselői is komolyabban veszik a helyzetet, és hamarabb küldenek jelzéseket. Szeptember és október folyamán több jelzés érkezett, mint az elmúlt évben – mondta Győri Enikő, Gyermekjóléti Szolgálat szakmai vezetője.

 
Oktatás:
Somogyi   
Gyulai   
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Búcsúzik a gimnázium igazgatónője

Augusztus végén érkeznek a szeptemberi családtámogatások

2,5 milliárd forintot kapnak hangszervásárlásra a zeneiskolák

Megint parkolj hülyén

A gyógypedagógus hiány ellen küzdenek Abony térségében

Biztonságos lesz az érettségi lebonyolítása

Mesebeli várak és kincses bányavárosok a Felvidéken - Itt jártak a somogyisok

A csoda folyatódott: 52. évfordulós osztálytalálkozón ünnepelte az osztály Katona Csöpi néni 90 szülinapját

Így épül a kézilabda pálya a Gyulai suliban

Somogyi iskola: A Felvidéken jártunk...

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Önnek milyen tapasztalatai vannak az abonyi orvosi ügyelet működésével kapcsolatban?
   
 Nagyon jó 
 Is- is 
 Nagyon rossz 
 Nincsenek tapasztalataim 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok