Mi Abonyunk - Ellenőrizte az ÁSZ a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságot, rengeteg szabálytalanságot tártak fel
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7064, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2019.12.30. 11:04

 

Az Állami Számvevőszék befejezte az esztergomi székhelyű Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság 2015-2017 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy az igazgatóság a belső kontrollrendszerét nem működtette szabályszerűen, így nem volt biztosított a nemzeti vagyonnal való szabályszerű gazdálkodás. A pénzügyi-számviteli elektronikus információs rendszerből származó adatok megbízhatóságának hiányában az elszámoltathatóság feltételei nem voltak biztosítottak. Az integritást támogató kontrollok kiépítettségének hiánya nem járult hozzá a korrupciós kockázatok mérsékléséhez.


A nemzeti parkok olyan területek, amelyek ökológiai egységessége megőrzendő a jelen és a jövő generációi számára. Magyarországon 10 nemzeti park van, amelyek területe összesen valamivel több mint 4800 négyzetkilométer, Magyarország területének mintegy 5%-a. Hazánk nemzeti parkjainak kezelői a nemzeti park igazgatóságok, amelyek költségvetési szervek, működési területük az egész országot lefedi. Az egyes igazgatóságok a működési területükön ellátják a tájvédelmi körzetek és az országos jelentőségű természetvédelmi területek természetvédelmi kezelését is. Alapvető társadalmi érdek, hogy a jövő generációi is részesülhessenek a természeti értékekben, ehhez pedig szabályosan és átláthatóan működő nemzeti park igazgatóságokra van szükség. Ellenőrzéseivel az Állami Számvevőszék ehhez járul hozzá.

 

Az esztergomi székhelyű Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a természetvédelem területi igazgatása körébe tartozó közfeladatokat lát el. Alaptevékenységét a természettudományi, műszaki alapkutatás, a génmegőrzés, fajtavédelem, a természetvédelem és tájvédelem igazgatása és támogatása, a védett természeti területek és természeti értékek bemutatása, megőrzése és fenntartása, továbbá a könyvtárral, múzeummal, a növény- és állatkertek működtetésével, a könyv- és egyéb kiadással, valamint a szabadidős szolgáltatással kapcsolatos feladatok képezik. Működési területe Komárom?Esztergom megyére, Fejér megyére és Pest megye területére terjed ki. Irányító szerve a Földművelésügyi Minisztérium (2018. május 18-tól Agrárminisztérium). A nemzeti park teljesített összes bevétele 2017-ben mintegy 3,8 milliárd Ft, teljesített összes kiadása majd 1,9 milliárd Ft, vagyona pedig közel 9 milliárd Ft nagyságú volt.

 

Az ÁSZ ellenőrzése megállapította, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése nem volt szabályszerű. Nem gondoskodtak a szabályszerű kontrollkörnyezet kialakításáról, ezáltal nem teremtették meg a szabályszerű közpénzfelhasználás feltételeit. A kontrolltevékenység gyakorlása és a belső ellenőrzés működése nem volt szabályszerű, mert a 2015-2016 közötti időszakban nem készült intézkedési terv, illetve 2017-ben nem vezettek az intézkedési terv alapján végrehajtott intézkedésekről szabályszerű nyilvántartást.

 

Az igazgató az ellenőrzött időszakban nyilatkozatban értékelte a szervezet belső kontrollrendszerének minőségét, amely nem volt összhangban az ellenőrzés során tapasztaltakkal. Az igazgatóságnál nem alakítottak ki a teljesítmény mérésére alkalmas követelményeket.

 

A pénzügyi és vagyongazdálkodás nem volt szabályszerű. A jogszabályi előírásban foglaltak ellenére az igazgatóság nem állított össze a mérleg fordulónapján meglévő eszközeit és forrásait mennyiségben és értékben, tételesen, ellenőrizhető módon tartalmazó leltárt, emiatt a 2015-2017. évi számviteli beszámolók nem mutattak megbízható és valós képet a gazdálkodásáról. A jogszabályi előírás ellenére nem került sor a pénzügyi?gazdasági elektronikus információs rendszer biztonsági osztályba sorolásának elvégzésére, emiatt pedig nem igazolt az abban kezelt adatok sértetlenségének, rendelkezésre állásának, teljes körű és kockázatokkal arányos védelmének biztosítása. A hiányosság miatt továbbá nem volt biztosítva a bevételi és kiadási előirányzatok alakulásának, a követelések, kötelezettségvállalások és ezek teljesítésének, a vagyon és annak összetétele valóságnak megfelelő, zárt rendszerű nyilvántartása, valamint a pénzügyi és vagyongazdálkodás elszámoltathatósága.

 

Az integritást támogató kontrollokat nem építették ki az igazgatóságnál.

Az ellenőrzés megállapításai alapján az Állami Számvevőszék a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója részére 12 javaslatot fogalmazott meg, amelyre az érintettnek 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie.            

Közélet:
 0 Hozzászólás   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ajánlott cikkek:

INNOVEN CATERING- Csodálatos rendezvényi vendéglátás

Figyelem! Csillagzápor várható!

100 éve, 1920. július 21-én született Abonyban Skultéty Sándor

Gyerekek, tiétek a nyár és a táborok! Irány Kecskemét!

Edzőtáboroztak a DALMA-sok

Csakis a PURINA!

Elkészült az M4-es Abony- Cegléd szakasza is

Egy éjszaka kétszer csapott le a szalmabála tolvaj!

4 szőnyegválasztási hiba

Tesztelték: Ez a mosogatószer tisztít legjobban

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön szerint milyen az abonyi városi kommunikáció?
   
 Kiváló, tudunk mindenről, köszönjük 
 Egész jónak tartom..... 
 Nem jó, semmiről sem tudunk 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok