Mi Abonyunk - Törtel: Hasznosítják a melegkutat! Dagonya helyett tófürdő
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 6949, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2019.03.26. 16:50

2014-ben, hivatalba lépésekor, Godó Tibor polgármesteri programjában megfogalmazta, hogy céljai között szerepel a termálkút és a körülötte elhelyezkedő földterület tulajdonosának felkutatása és a tárgyalásokat követően ezek visszavásárlása. A testület támogatta az elképzelést, így 2015-ben a termálkút, majd 2016-ban a közel 10 hektáros terület visszavásárlása történt meg.
Törtel Község Önkormányzata Képviselő-testülete a hasznosítás érdekében több esetben pályázati felhívást tett közzé. A hasznosítás tekintetében turisztikai célú fejlesztések, termálfürdő vagy tófürdő és az ahhoz tartozó apartmanok kialakítását tervezte. Felső kép: Ceglédi Panoráma


A többszöri vállalkozói egyeztetés eredményeként 2019. február hónapban több megállapodó fél nyilvánította ki azon szándékát, hogy a hasznosítás előkészítése érdekében készüljön együttműködési megállapodás. A megállapodás tervezetet a Képviselő-testület megtárgyalta és támogatta.


A projekt alapterve egy tófürdő kialakítása, melynek méretét és formáját a szakemberek méréseinek eredménye fogja meghatározni. A tófürdő köré tervezett szolgáltatások: gyógy-wellness hotel, étterem, kemping és egy rendezvény tér.


Minden építmény esztétikai kialakításánál alapvető szándék lesz a XXI. század elvárásainak és a magyar táj, a magyar népművészet elemeinek egyensúlyban történő megjeleníthetősége.
Az előkészítő eljárás keretében fontos, hogy a vízvizsgálat ismét megtörténjen, továbbá a lábmélység (jelenleg 774 méter) növelésével a víz mennyisége és a hőfok növelése megvalósulhasson, mert a jelenlegi vízhozam és a 45 fokos vízhőfok nem elégséges.
Felvetődött korábban a geotermikus hőenergia hasznosításának lehetősége is, mely elviekben megvalósítható. A hőenergia hasznosításának lehetőségei közül a település intézményeinek geotermikus fűtése talán elvetendő, ugyanis a lakott terület mintegy 2 km távolságra van. Viszont a jövőben itt épülő komplexum fűtésére megújuló energiaként felhasználható.
A projekt előkészítése és a megvalósíthatósági terv részletes kidolgozása fontos feladat, ezért is került sor első lépésként a konzorciumi együttműködési megállapodás aláírása 2019. március 22-én, sajtótájékoztató keretében. A sajtótájékoztatón részt vett Szőcs Géza miniszterelnöki főtanácsadó is.
A megvalósítás természetesen a szakértői vizsgálatok eredményétől és a pályázati lehetőségektől is nagymértékben függ, de nagy előrelépés ez azon az úton, hogy megvalósulhasson a törteliek régi vágya. Forrá: Törtel község hivatalos facebook oldala

Közélet:
Törtel   
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

INNOVEN CATERING- Csodálatos rendezvényi vendéglátás

Áprilisban nyertünk: Sportpark létesül a Városi Játszótéren

Kik engedték el a magánállatkertet Abonyból?:

Elköszönt az abonyi polgármester

NYUGDÍJPRÉMIUM ÉS NYUGDÍJKIEGÉSZÍTÉS IS JÖN NOVEMBERBEN

Kire szavazna Ön a 7. választókerületben?

Bontsa a vonalat!

Átadták az üzleti parkot Abonyban

Így választunk!

Te kinek adnál kitüntető címeket? November 4-ig várják a javaslatokat

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Kire szavazna Ön a 7. választókerületben?
   
 Antal- Láng Edina 
 Czagány Zsolt 
 Guti Tivadar 
 Retkes Mária 
 Sulyok Istvánné 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok