Mi Abonyunk - Törtel: Hasznosítják a melegkutat! Dagonya helyett tófürdő
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7046, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2019.03.26. 16:50

2014-ben, hivatalba lépésekor, Godó Tibor polgármesteri programjában megfogalmazta, hogy céljai között szerepel a termálkút és a körülötte elhelyezkedő földterület tulajdonosának felkutatása és a tárgyalásokat követően ezek visszavásárlása. A testület támogatta az elképzelést, így 2015-ben a termálkút, majd 2016-ban a közel 10 hektáros terület visszavásárlása történt meg.
Törtel Község Önkormányzata Képviselő-testülete a hasznosítás érdekében több esetben pályázati felhívást tett közzé. A hasznosítás tekintetében turisztikai célú fejlesztések, termálfürdő vagy tófürdő és az ahhoz tartozó apartmanok kialakítását tervezte. Felső kép: Ceglédi Panoráma


A többszöri vállalkozói egyeztetés eredményeként 2019. február hónapban több megállapodó fél nyilvánította ki azon szándékát, hogy a hasznosítás előkészítése érdekében készüljön együttműködési megállapodás. A megállapodás tervezetet a Képviselő-testület megtárgyalta és támogatta.


A projekt alapterve egy tófürdő kialakítása, melynek méretét és formáját a szakemberek méréseinek eredménye fogja meghatározni. A tófürdő köré tervezett szolgáltatások: gyógy-wellness hotel, étterem, kemping és egy rendezvény tér.


Minden építmény esztétikai kialakításánál alapvető szándék lesz a XXI. század elvárásainak és a magyar táj, a magyar népművészet elemeinek egyensúlyban történő megjeleníthetősége.
Az előkészítő eljárás keretében fontos, hogy a vízvizsgálat ismét megtörténjen, továbbá a lábmélység (jelenleg 774 méter) növelésével a víz mennyisége és a hőfok növelése megvalósulhasson, mert a jelenlegi vízhozam és a 45 fokos vízhőfok nem elégséges.
Felvetődött korábban a geotermikus hőenergia hasznosításának lehetősége is, mely elviekben megvalósítható. A hőenergia hasznosításának lehetőségei közül a település intézményeinek geotermikus fűtése talán elvetendő, ugyanis a lakott terület mintegy 2 km távolságra van. Viszont a jövőben itt épülő komplexum fűtésére megújuló energiaként felhasználható.
A projekt előkészítése és a megvalósíthatósági terv részletes kidolgozása fontos feladat, ezért is került sor első lépésként a konzorciumi együttműködési megállapodás aláírása 2019. március 22-én, sajtótájékoztató keretében. A sajtótájékoztatón részt vett Szőcs Géza miniszterelnöki főtanácsadó is.
A megvalósítás természetesen a szakértői vizsgálatok eredményétől és a pályázati lehetőségektől is nagymértékben függ, de nagy előrelépés ez azon az úton, hogy megvalósulhasson a törteliek régi vágya. Forrá: Törtel község hivatalos facebook oldala

Közélet:
Törtel   
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Csakis a PURINA!

Rendőrségi védelmet is kaphatnának a tanárok egy új javaslat szerint

A kormány kedd délután nyújtja be a különleges jogrend visszavonásáról szóló törvényjavaslatot

Lesznek-e táborok és drágábbak lesznek-e?

JÖNNEK AZ ENYHÍTÉSEK MEGYÉNKBAN

INNOVEN CATERING- Csodálatos rendezvényi vendéglátás

Még legalább két hétig tart a veszélyhelyzet

Tudta ezeket a pályázatfigyelő cégekről?

Pályázat vállalkozások részére

Las Vegas- bakancslistás hely

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön szerint milyen az abonyi városi kommunikáció?
   
 Kiváló, tudunk mindenről, köszönjük 
 Egész jónak tartom..... 
 Nem jó, semmiről sem tudunk 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok