Mi Abonyunk - Sporttal a depresszió ellen!
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7076, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2018.05.29. 09:41

 

A depresszióban szenvedő embereket érzelmi és hangulati zavar jellemzi, mely kihat a mindennapi életre is: lassul a gondolkodás, csökken a fizikai aktivitás és világvége hangulat jellemzi. Később akár testi tünetek is jellemezhetik. Jó hír a depressziósoknak, hogy tüneteiken sokat javíthatnak testmozgással, sporttal!

 


A sport segít a depresszió leküzdésében

 


A depresszió leküzdése nem könnyű, de nem is lehetetlen! A sport jótékony hatással van a szervezetünkre, hiszen olyan hormonokat (pl. endorfint – boldogsághormont) termel, amelynek a hatása közvetlenül érzékelhető sportolás után. Az endorfin hormon emellett nyugtató és fájdalomcsillapító hatással is bír, a depressziós betegeknek pedig éppen erre van szüksége. Ha megnézzük a sport további pozitív hatásait, akkor láthatjuk, hogy a rendszeres testmozgás bizonyítottan csökkenti a szorongásos tüneteket, növeli az önbizalmat, oldja a stresszt, és általa pihentetőbb az alvás is. A fentieken túl még számos más pozitív hatással is rendelkezik: így csökkenti a magas vérnyomást, jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, erősíti az immunrendszert és a csontokat és számos betegség esetén preventív hatással bír, vagyis segít megelőzni a betegségeket.

 


Milyen sportot válasszunk?

 


Az, hogy depressziósként milyen sport a legmegfelelőbb számunkra, mindenki saját maga döntheti el, ennek a betegségre gyakorolt hatását tekintve nincs jelentősége. Bármilyen sport kedvező hatással bírhat, ám mégis jobb, ha társas vagy csapatsportot választunk, hiszen az egyedüllét nem segít a depresszió leküzdésében. Természetesen, bár a futás inkább magányos sport, ám ezt is lehet ketten-hárman együtt végezni, és egy jó társaságban jobban telik az idő is, és a nehézségeket is könnyebb együtt legyőzni, mint egyedül.

 


Lényeges szempont az, hogy a sportot rendszeresen végezzük, legalább heti két-három alkalommal és legalább fél órás időtartamban. Tervezzük meg előre a napirendünket úgy, hogy abba beillesztjük a rendszeres sporttevékenységet is, mert e nélkül bizony hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, főleg az első időkben, amikor még nem vált az életünk részévé a sportolás. Eleinte érdemes többféle sportfajtát kipróbálni, hiszen nem biztos, hogy amiről úgy gondoljuk, jó lesz számunkra, az valóban beválik. Előfordulhat, hogy egy másfajta sportban sokkal nagyobb örömünket leljük majd. És ez az egyik leglényegesebb szempont: vagyis olyan sportot találni, amelyben mindennap örömünket leljük, és jó érzéssel tölt el, hogy éppen ezt a sportot űzzük, főképpen pedig nem unatkozunk közben. A kényszerből végzett edzés nem fog segíteni eredeti célunkon, vagyis a depresszió leküzdésén. Ha a sportolás csupán egy kötelezően letudandó dolog lesz, amit nap mint el kell végeznünk, akkor ne várjuk állapotunk jobbra fordulását! Ezért elengedhetetlenül fontos, a számunkra megfelelő sport kiválasztása. Ebben pedig nem szabad senkire sem hallgatnunk, hiszen nem biztos, hogy ami a barátnőnknek vagy barátunknak bevált, az nekünk is megfelelő lesz!

 


Így alakíts ki edzéstervet!

 


Ha gyógyszereket szedünk a depresszióra, akkor érdemes konzultálni a sportolás megkezdése előtt a kezelőorvossal, hiszen sok depresszióra szedett gyógyszer mellékhatása nehezíti a sportot. Ha orvosunk gyógyszeres kezelést írt elő, akkor azt ne hagyjuk abba a sport kedvéért, inkább beszéljük meg vele, mit szabad és mit nem. Ha régóta nem sportoltunk, akkor eleinte csupán néhány percet mozogjunk, ne ugorjunk neki, fokozatosan szokassuk rá a szervezetünket! Ne adjuk fel a kezdeti nehézségeknél! Hiszen mindig az első lépések a legnehezebbek, de ha nem adjuk fel, sokat javulhat az állapotunk!


További cikkeket olvashat a depresszió témakörében az EgészségMagazin.com weboldalon.


Közélet:
Sport   
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Letölthető a Közeli Bolt mobil APP-ja!

INNOVEN CATERING- Csodálatos rendezvényi vendéglátás

Óvakodj a hamis CBD termékektől - hogyan tudsz megbizonyosodni egy termék megbízhatóságáról?

Ford Focus ST - Kíméletes sportosság

Egyre több fiatal fertőződik meg koronavírussal

Strand étlap!

Ezek az ingyenes koronavírus-teszt feltételei

Önnek milyen tapasztalatai vannak az abonyi orvosi ügyelet működésével kapcsolatban?

Újraindulnak a sulik, de a legkisebb tüneteket mutató gyerekeknek is otthon kell maradniuk

Figyelem! Munkalehetőség!

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Önnek milyen tapasztalatai vannak az abonyi orvosi ügyelet működésével kapcsolatban?
   
 Nagyon jó 
 Is- is 
 Nagyon rossz 
 Nincsenek tapasztalataim 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok