Mi Abonyunk - CO veszély!
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7076, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2016.01.22. 14:46

 

A következő napokban várható komoly lehűlés miatt a szén-monoxid-mérgezések veszélyére hívta fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Hajdu Márton, az OKF szóvivője szombat reggel elmondta: a szén-monoxid mérgezés általi halálesetek száma 2012 óta folyamatosan csökken, de a 'veszély még mindig valós'. Már idén is több ilyen, halálos áldozattal járó baleset történt az országban.

Az OKF szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy a szén-monoxid-mérgezés tüneteit - fejfájás, émelygés, szédülés - sokszor összetévesztik más rosszulléttel.

Elmondta: a hideg időjárás következtében az emberek egyre intenzívebben használják a tüzelő-, fűtőberendezéseket. A nyílt égésterű berendezések a lakás levegőjét használják el, így nagyon veszélyes lehet, ha a levegőnek nincs megfelelő utánpótlása, mert ez szén-monoxid-mérgezéshez is vezethet. A szén-monoxid-mérgezések jelentős része a fürdőszobákban történik, ahol a kis helyiség levegőjét gyorsan elhasználja az ott működő vízmelegítő berendezés. Szellőztetéssel ezek a balesetek is megelőzhetők - tette hozzá.

Hajdú Márton a Rádió Orienten korábban elmondta, hogy már nagyon elterjedt a szén-monoxid érzékelők használata, amivel a a tragédiák könnyen elkerülhetőek, de célszerű megelőző lépéseket tenni: az érzékelő megvásárlása mellett ajánlott minden évben ellenőriztetni a fűtési berendezéseket, kéményeket.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban jelentős, tartós lehűlésre kell készülni. Éjszakánként több helyen mínusz 10 Celsius-foknál is hidegebb lehet, és még napközben is mínuszokra, fagypont körüli értékekre kell számítani.
MTI / OrientPress Hírügynökség (OPH)

 

Furán hangozhat a fenti kérdés, de valóban Te döntöd el, hogy hol alszol ma éjjel. A CO, a szénmonoxid olyan gyilkos gáz, melyet nem észlelünk, színtelen szagtalan, és örökre elaludhatunk tőle. Mostanában házaló ügynökök is kínálják portékájukat, az eszköz általunk nem ismert. Több olvasó azonban arra panaszkodott, hogy az előleg befizetését követően több hét után kapják meg a készüléket, melynek ára – mint ahogyan az interneten azt megnézték- túlzó, és nincs is egyenes arányban azzal, amit a készülék tud. Egy biztos azonban: Abonyban is kapható CO mérő készülék még pedig igen jó áron, és a legmegbízhatóbb, legmodernebb fajtából. A beszerzési hely pedig nem más, mint a Ferrum Vas- Műszaki Szaküzlet abonyi boltja, mely a Vasút út sarkán várja vásárlóit. Az üzletvezető, Diós Richárd készségesen avatott be a CO mérők rejtelmeibe.

 

Megtudtam, hogy egyre nagyobb az igény és egyben a szükség is ezen szerkezetekre. Ugyanis a mai modern házak olyannyira jól szigeteltek, hogy sehol egy rés az ajtókon, ablakokon, a szellőzés minimális. Így ez azt jelenti, hogy a fűtési szezonban megnő a CO mérgezés veszélye. Ezek a mérők egyben veszélyjelzőkként is működnek, ami azt jelenti, hogy akkor adnak hangot, amikor a CO koncentráció olyan nagymértékű, hogy az az emberi egészségre már ártalmas. Olyan termékek kaphatók a Ferrum-ban, melyek falra rögzíthetők, majd onnan el nem távolíthatók. Így nem áll fenn annak a veszélye, amit egy tudatlan lakos tesz: Jelez a mérő, és nem a lakást kezdi el szellőztetni, hanem a CO mérőt viszi ki az udvarra „ sétálni „. Jó, nem, kiszellőztetni. A Ferrumban Honeywell készülékek kaphatók, az ár maximálisan egyenes arányban van azzal, amit az adott készülék tud. Náluk Honeywell XC70 szén-monoxid vészjelzőt 11.900 forintért kapható, élettartama, elemcsere nélkül hét év! A legdrágább készülék, mely 10 évig bírja, 18.900,- forintba kerül. Így, ha egy gyors számítást végzünk, napi öt, azaz öt forintból maradhatunk életben, családunkkal együtt, ami a CO veszélyt illeti. Ráadásul nem egy idegentől vesszük meg azt a bizonyos készüléket, ha bajunk van vele, bizalommal fordulhatunk az eladóhoz, Diósékhoz, a Ferrumban.

 

 

Magyarországon minden évben sok ezer ember szenved el szén-monoxid mérgezést, amiből több tucat halállal végződik. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, várandós anyák, idősek, keringési betegségben szenvedők. Pedig a tragédiák egy megbízható szén-monoxid vészjelzővel megelőzhetőek lennének.


Felsorolunk még néhány érvet, miért érdemes ezt a készüléket választanod, ezekben a Ferrumban kapható készülékek remekek!

 


6 év garancia, 7 év élettartam.


A nagypontosságú ipari rendszerekben is alkalmazott önkalibráló érzékelő.


Valódi szén-monoxiddal tesztelünk minden egyes darabot kétszer is a gyártás során. Családod biztonsága nem a szerencsén múlik.


Sosem kell elemet cserélni.


Ha átszámoljuk az árát fagylaltra, havonta alig egy gombócba kerül.


Neked mennyit ér meg a családod biztonsága? Érdemes próbálkozni az olcsó, de bizonyítottan megbízhatatlan készülékekkel?

 


Hogyan is működik a korszerű készülék? Hát, nem elektromos hálózatról, hanem egy akkumulátorról, melynek az élettartama a fenti tíz vagy hét év. Ha ez lejár, venned kell egy másikat, mert már nem biztonságos. A korszerű szén-monoxid vészjelző működése azon alapszik, hogy egy a szén-monoxidot elnyelni képes vegyi anyag a szén-monoxid elnyelt mennyiségétől függően megváltoztatja fizikai jellemzőit, melyet elektronikusan mérve veszély esetén a készülék fény és hangjelzéssel riaszt. Esetleg ezeken felül elektromos kapcsolójelet is ad (például kazánt áramtalanít). Mivel az emberi szervezetben a szén-monoxid halmozódva okoz mérgezést, a szén-monoxid vészjelzőknek a halmozódás veszélyére kell figyelmeztetniük.

 

És még egy nagyon fontos dolog zárásként: Mint mondtuk, a CO színtelen, szagtalan gyilkos mérges gáz. Nem akkor vagyunk feltétlenül veszélyben, amikor hatalmas füst gomolyog a nappaliban. No, persze, ez sem egészséges, de szellőztetéssel megoldható a helyzet. Viszont zárt égésterű gázboyler esetében, amikor belemerülünk a kádba, akár örökre elaludhatunk, anélkül, hogy bármit is észlelnénk… Ez akár a nappaliban is bekövetkezhet. Tehát: ha megér napi 5 forintot a családod és magad élete, szerezz be egy CO mérő készüléket. Akár a Ferrum-ban is megteheted! Én sok szeretettel ajánlom!

Lőrinczy Veronika
 

Reklám:
FERRUM   
 0 Hozzászólás   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ajánlott cikkek:

Munkavédelemben a legjobb! FERRUM! Cipők, védőruhák

A PURINA Takarmányáruház ABONY Önöket is várja!

Utánfutó kölcsönző Abonyban

NAPOSCSIBE ELŐJEGYEZHETŐ!

Védjünk meg minden értéket, amit elődeink hoztak létre!

Csakis a KLB Kontír Könyvelőiroda

PEZE házhozszállítás

Rendelj Te is a Mészárostól!

Építsünk erős helyi gazdaságot!

Tekerj velünk!

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Önnek milyen tapasztalatai vannak az abonyi orvosi ügyelet működésével kapcsolatban?
   
 Nagyon jó 
 Is- is 
 Nagyon rossz 
 Nincsenek tapasztalataim 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok