Mi Abonyunk - Tragikus Vágta Jászberényben - requiem egy versenyló halálára-
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8078, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2015.08.17. 21:00

 

Az emberek ismét csodát tettek a poroszka lóval. Büszkén, szaporán léptetett az arénába, magasra feltartott fejjel, égő szemmel. A dicsőség mámorossá tette, és Gülszári tánclépésekbe kezdett, majd ismét futásba lendült át. Tudatában volt, hogy szép, erős és híres.
Tanabaj, a győztes, kitárt karral lovagolt a tömeg előtt, amikor ismét felhangzott az egyöntetű fohász: „Ámen!", és ismét kezek százai emelkedtek a homlokokhoz, majd a tenyerek százai ereszkedtek alá az arcokon, miként a zúgó vízáradat. (Ajtmatov - A versenyló halála)

 

Mert végül semmi sem marad, csak az angyalok s a lovak.( Nemes Nagy Ágnes)

Kedves olvasó. Tandori Dezső szavait mellvértnek használva: Nem ígérhetem, hogy az olvasó rendszeres lóversenytörténeti ismereteket szerezhet a révén. Azt sem, hogy kíváncsiságát minden lehető pletykával, ténnyel, adattal kielégítem. Remélem, mégis jól fogunk mulatni. Magam, hogy emlékeimet felidézhetem, az olvasó pedig, hogy – ha jól végzem dolgom, ha elfogódottabban – az események irdatlan bősége magával fogja sodorni, el fogja ragadni, s hogy honnan? A mindennapok taposómalmából.

 

Ezzel a hittel mentem el Dunaszerdahely után Jászberénybe is, hogy emberi léptékű tudósítást küldjek a számomra olyannyira fontos, de hitem szerint sokaknak lényeges Magyar Vágtákról. Ezúttal Jászberénybe látogattam el.

A bevezető nagyon jó volt, az áldás és köszöntés Kondor Katalintól, minden elmét felvilágosított a jászok nagyszerű cselekedeteiről, például arról, hogy 1848 forradalmának vérbefojtása után Világosnál ők nem tették le a fegyvert.

Szólt a Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország, ami mindhalálig igaz, olyan mint egy zsoltár ma már, de kiknek szóltak a fenti szép szavak?

 A jászberényiek elfelejtettek eljönni, a rendezés meglehetősen primitív: egy puszta közepén bokáig érő porban rosszul és amatőr külsővel megjelenített pályát képzeltek el, a sátrak egy részét elfújta a lengedező szél, az étel elfogyott már délre és mindössze egy sátor csapolta a sört, igaz: jó áron!

Minden korábbinál szegényesebb a külalak és a létszám, ha például Dunaszerdahellyel vetjük össze, ott ötezer ember jelent meg az első rendezvényen, itt pedig szintén első rendezvényen 300 érdeklődő volt. Ezek lennének a híres jászok? Akkor fordítsunk egyet a történelem lapjain visszafelé. Ott jobb arcokat lel fel a háborgó ember.

De nem ez volt a nap tragédiája!

Egy ló meghal a döntő futam előtt.

Negyven fok árnyékban. Indul a díszkör, a felvezetés. Szegényes kép ez a poros pusztában. Az ünnepélyes felvezető osztag mindössze 2 főből áll. Hol van Székely uram banderiális hadserege vagy hol a felvidéki Izsa 10 tagú díszegysége? Szánalmas ez az kép. A rendezvény elején a jászberényi jászkapitány felvezető lova el sem akart indulni. Talán azért, mert érezte a veszélyt?

A döntő előtt már éppen a felvezető kör végéhez értek volna a szereplők, amikor Jászdózsa lova hanyatt vetette magát lovasával. Ekkor még mindenki azt hitte, érzékeny a ló, majd feláll, hiszen sok ilyet lát az ember lóversenyen. De a jászdózsai ló nem állt fel. Akik közel álltak az esethez, vízért kiáltottak. Ekkor beindult a dürrenmatt-i abszurd darab:

A helyszíntől 400 méterre egy ember egy 20 literes vederrel futni kezdett a bokáig érő homokban. A cél előtt 30 méterrel valaki átvette tőle a vedret és a fekvő ló irányába futott a megmaradó vízmennyiséggel. Közben a hangos bemondó többször megismételte, lószállítót kérnek és vizes kocsit. Meg állatorvost. Az utóbbi 3 perc múlva elindult, a szállító 5 perc múlva, de vizes kocsi már nem jött. Hazament, mint aki jól végezte dolgát.

Közelebb mentem a helyszínhez. A rendező személyzet egyik tagja megkért, ne fotózzak, mert nagy baj van.

Nagy baj történt. Az egyik versenyló a döntő előtti pillanatokban elhalálozott. Fekete leplet terítettek rá, mint az emberre. Jött a villás targonca, betette a szállító kocsiba, majd a kocsinak nekifeszült 10 ember, hogy kitolja a homokból.

A jászdózsai ló nem folytathatta a versenyt, győzött a tályai lovacska. A jászdózsai kanca pedig befejezte földi létét. Élt 18 évet. A hullaszállító elvitte, a szembeni oldalon a hozzátartozói elvitték a nyerget, amelyet 18 éven át hordott, a zablát és a fékező szíjakat. Már nem kell neki. Már halott.

E sorok írója elgondolkodik és fogát összeszorítva mondja, csak mondja: mennyi emberi hanyagság, mulasztás lehet ammögött, hogy a névtelenül távozó lovacska élete megszakadt idő előtt. Vajon indul-e nyomozás, ki vétett, vagy azzal a felkiáltással, hogy: úgysem hozható már vissza a jászdózsai ló, mindenki elsikál mindent? Mert e honban minden elsikálható, ha jó kezekben van az ügy.

Ez a lovacska viszont nem volt akárki! Megnyerte az előfutamot, nagy előnnyel győzött és várta a döntő ünnepi óráit. E sorok írója úgy hiszi, hogy a valódi színész színpadon hal meg, mert ott az ő helye az utolsó percekig. Az igazi ló meg a versenypályán hal meg. Nem az istállóban vegetálva, kijelölve valami jól ízesített kolbászra.

A jászdózsai ló érzékeny, finom szerkezetű versenyző volt. A versenyt közvetítő riportertől legalább egy köszönő szót megérdemelt volna, miközben a hullakocsin elszáguldoztak vele.

De az ő groteszk visszavágása nem maradt el. A kocsi, ami szállította végső nyughelyére (vagy a dögkútba?), meg sem tudott mozdulni. 10 ember próbálta kitolni a porból, amelyből vétettünk.

Hajrá pacik! Nélkületek igaz könnyeink sem hullanának már. Annyira verseny, annyira iszonyúan embertelen ez az élet!

Szíki Károly

 

LOVAS VÁGTA JÁSZBERÉNYBEN 3. AZ ELHÚNYT LÓ.JPG

Közélet:
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Chliievő verseny

Magyar Bál

Adventi gyertyagyújtás

Adventi gyertyagyújtás

Kinizsi szoboravató

Sportbál

Magyar Kultúra Napja

Szilveszter a Főtéren

Tarka tér

Rózsaszín séta

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Önnek van már védettségi igazolványa?
   
 Van, mert beoltattam magam 
 Van, mert átestem a COVID-on 
 Beoltattam magam, de még nem kaptam meg 
 Nincs, mert még nem oltattam be magam 
 Nincs, és nem is akarom, hogy legyen!  
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok