Mi Abonyunk - Megyei értéktár konferencia Cegléden
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7975, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2015.05.04. 20:06

 

Egymást erősítjük az értekeink összegyűjtésével- Cegléden zárult a megyei értéktár konferencia-sorozat. A rendezvényen részt vett V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára.

Az államtitkár előadásában kifejtette, hogy főként azokat a településeket szeretnék értékeik feltárására bíztatni és ösztönözni, ahol még nincsenek helyi értéktárak. Mint elmondta, mind a 19 megyében megalakult az értéktár bizottság, és 486 település is létrehozta azt. Eddig 1351 települési, és 518 megyei értéket vettek számba. Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a külhoni értéktár is több mint száz értékkel gazdagodott. Ahogy fogalmazott, ezek közül az értékek közül is lehetnek később hungarikumok, amik a magyarság csúcsteljesítményeit jelentik. Ezek olyan, mindenki számára evidens értékek, amik ezer szállal kötődnek a kultúránkhoz. Példaként említette a Busójárást, a magyar szürke szarvasmarhát és az Unicum keserűlikőrt.

 

Fenti kép: nagykőrösi értékek.

Szabó István, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke arra kérte a jelenlévő polgármestereket, művelődési és turisztikai szakembereket, hogy segítsék a településeiken összegyűjteni a helyi értékeket, hiszen „egymást erősítjük az értekeink összegyűjtésével." A Pest megyei brand kialakításához is fontos lépés, hogy tisztában legyünk azzal, mit tartanak fontosnak, értéknek a településeink.

A megyei értéktárban 35 érték található, és folyamatosan érkeznek a felterjesztések – mondta előadásában Török István, a Megyei Értéktár Bizottság elnöke. Kiemelte a civil szervezetek fontosságát, akik ismerik a települési értékeke,t és azok összegyűjtésével a közösségi identitást is erősítik.

A Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Irodájának vezetője, Dénes-Varga Zsuzsa az értékfeltáró munkáról beszélt előadásában. Kiemelte a helyi erőforrások aktivizálását, és a gyűjtés metodikáját. Megjelölte azokat a forrásokat is, amik segítséget adnak a gyűjtéshez.

dr. Horváth Zsolt, a Pannon Térség Fejlődéséért Közhasznú Alapítvány elnöke, a Hungarikum törvény beterjesztője bemutatta a Hungarikum piramis felépítését, és beszélt az alulról jövő kezdeményezés jogszabályi hátteréről is. Prezentációját a Veszprém megyei jó gyakorlatokkal és kiadványok bemutatásával zárta.

A Pest Megyei Önkormányzat által szervezett konferencia-sorozatra 70 Pest megyei településről, összesen több mint 100 résztvevő érkezett.

www.pestmegye.hu

Közélet:
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Elkészült Magyarország kóbor állat rendelete

Jótékony fodrászat: 347.000 forint lett az eredménye

Már nem a négyes a legdurvább halálút

A járvány miatt már a lakásfelújítás is online zajlik

Hogyan csökkenthetjük a kiadásainkat, ha padlófűtésre váltunk?

Megnyitott a Stelázsi! Környezetkímélő és abonyi!

Jótékony fodrászat: Nekik gyűjtenek

Tárt kapus program

Tanfolyamok folyamatosan

Tanácsot adunk, hogyan vásárolj bútorokat az interneten

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Önnek van már védettségi igazolványa?
   
 Van, mert beoltattam magam 
 Van, mert átestem a COVID-on 
 Beoltattam magam, de még nem kaptam meg 
 Nincs, mert még nem oltattam be magam 
 Nincs, és nem is akarom, hogy legyen!  
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok