Mi Abonyunk - Tavaszi metszés
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7220, belépett felhasználók: 0.

Agropont - 2011.03.01. 09:25:08

A tavasz közeledtével a fagymentes, enyhe napokon már hozzáláthatunk a gyümölcsfák metszéséhez, ápolásához is. Ehhez szeretnénk néhány hasznos tanáccsal szolgálni.

 

Először tisztítsuk meg, kaparjuk le a fák törzsét és a vastag ágakat a rajtuk levő, felváló kéregpikkelyektől, s az összegyűlt törmeléket égessük el. Az alma-, a körte- és a szilvafák különösen hajlamosak arra, hogy sűrű koronát neveljenek, ezért muszáj elvégezni a koronaritkítást. Ne sajnáljuk a fákat, bátran vágjunk az ágakból, a fa meghálálja ezt a fajta törődést (is). Időnként szálljunk le a létráról – amit munka közben biztonságosan megtámasztottunk –, és alaposan vegyük szemügyre, hogyan alakítsuk tovább a fát. Azt sem árt átgondolni, hogy fiatalító vagy fenntartó metszés szükséges- e az adott növénynek (lásd rajzainkat).

 

Gondozni muszáj!

 

Kezdetnek az egymást keresztező, befelé növő ágakat kell tőből kimetszeni vagy kifűrészelni. Így járjunk el a törött, sérült, felkopaszodott ágakkal is. Ezáltal a megmaradó termőrészek több fényhez jutnak, a rajtuk levő gyümölcsök biztosabban megtermékenyülnek. Erős metszéssel alakítjuk a hosszanti növekedést, míg termőágat gyönge visszametszéssel nyerhetünk. A visszametszést mindig a megfelelő szögben és magasságban kell a rügy felett elvégezni, ne túl magasan és ne túl alacsonyan: kb. 2-3 mm-re. Mindig a kifelé mutató rügy felett vágjunk – a rügy arrafelé hajt, amerre áll –, hogy ne befelé nőjenek a hajtások. A vízszintes hajtásoknál a felső oldalon fejlődik termőág a rügyekből. Az oldalra és lefelé tartó nyúlványoktól szabaduljunk meg. A párhuzamos csúcshajtásoknál a gyengébbiket tőből nyessük le. Mindig éles eszközzel dolgozzunk, ami vág, és nem roncsol. Az őszibarack és a szőlő termőre metszését nem kell elsietni; várjunk addig, amíg a rügyek kissé duzzadni kezdenek, és maguktól jelzik, milyen hosszú termőcsapokat kell hagyni. Gyakori hiba, hogy a kertészkedők túlterhelik rügyekkel a tőkéket. Pedig ettől nem terem több szőlő, mert a nagyobb számú fürtön a bogyók nem tudnak rendesen fejlődni. Ha valaki nem tette, még nem késő a talajba munkálni a komposztot, a tőzeges istállótrágyát vagy gombatrágyát. A díszfák és cserjék metszése egyszerűbb feladat, bár vannak, akik művészi elhivatottsággal formázzák, alakítják e növényeiket is.

Nevelő metszés:

 A fa koronájának nyitottnak és lazának kell lennie, hogy a levegő és a fény elég utat találjon a belső ágakhoz is. A vezérágak megnőtt részeit mintegy egyharmadával kell visszavágni.

 

Agropont kertészeti szaküzlet

Abony Cserép u.1.

 

Fenntartó metszés:

Csak azokat a hajtásokat távolítsuk el, amelyek a fény bejutását gátolják, ezzel a fakoronát hosszabb távon is lazán tarthatjuk. Időnként lefelé is növeszthetünk ágakat.

 

Fiatalító metszés:

A koronát egyharmadára, felére metsszük vissza. Az idősebb fák már csökkentik a hajtások növesztését, a fiatalító metszéssel a fa újra hajtani kezd, a korona újra felépül.

 

Forrás:www.otletmozaik.hu

Reklám:
AGROPONT   
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Munkavédelemben a legjobb! FERRUM! Cipők, védőruhák

A PURINA Takarmányáruház ABONY Önöket is várja!

Utánfutó kölcsönző Abonyban

NAPOSCSIBE ELŐJEGYEZHETŐ!

Védjünk meg minden értéket, amit elődeink hoztak létre!

Csakis a KLB Kontír Könyvelőiroda

PEZE házhozszállítás

Rendelj Te is a Mészárostól!

Építsünk erős helyi gazdaságot!

Tekerj velünk!

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Önnek milyen tapasztalatai vannak az abonyi orvosi ügyelet működésével kapcsolatban?
   
 Nagyon jó 
 Is- is 
 Nagyon rossz 
 Nincsenek tapasztalataim 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok