Mi Abonyunk - Vészhelyzet: Valóban higanyt talált az egyik nagykőrösi lakos
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7076, belépett felhasználók: 0.

admin - 2015.03.24. 12:28

 

 Ma az Esze Tamás utcába érkeztek a nagykőrösi Önkormányzati Tűzoltóság szakemberei, közösen a Katasztrófavédelem mobil laborjával. Nagykőrösön az egyik kis utca sarka családi házában a lakos által beazonosíthatatlan eredetű folyadékot találtak, arra gyanakodott, hogy ez higany. Mennyisége nem volt sok, úgy bő másfél deciliter lehetett, melyet egy lecsavarozott befőttes üvegben lelt meg eddig tisztázatlan körülmények között a lakó.

 

Az anyagot bevizsgálták, az minden valószínűség szerint valóban higany, és ezért azt elszállították megsemmisítésre a Katasztrófavédelem munkatársai. Szerencsére a zárt edényben tárolt higany nem került zárt légtérbe, nem kezdett el szublimálni, és nem került szembe, így személyi sérülés nem történt. Az információkat a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Csámpai Attila mondta el lapunknak. Az ügynek előzménye is volt, a férfi már a nagykőrösi polgármesteri hivatalba is behozta többek között az anyagot, hogy leadja, és megtudja, mi az. Aztán végre az illetékeseket hívta, azaz a katasztrófavédőket, akik tudtak neki érdemben segíteni.


A higany eredetéről semmit sem lehet tudni, pontosabban egyelőre nem ismert, hogy hogyan került a férfihoz.

 

A higanymérgezés egyébként nagyon súlyos is lehet, nem játék! Miért is?

Mutatom:


Folyékony halmazállapotú ezüstös színű nehézfém, vezeti az elektromosságot, illékony mivolta miatt zárható tégelyben tárolandó.
Egy egyedülálló tulajdonságokkal rendelkező folyékony fém, ami szobahőmérsékleten párolog. Kevesen tudják viszont, hogy a higany bőrön keresztül, belélegezve vagy lenyelve a szervezetbe jutva mennyire káros az egészségre.
A belélegzett higanygőz a legveszélyesebb, hiszen tüdőn keresztül a belélegzett mennyiség 80%-a felszívódik, és a véráramon keresztül az agyban, vesében, májban és más szervekben lerakódik. A higany bőrön keresztül lassabban ugyan, de szintén jelentős mértékben a kerül szervezetünkbe. A bélrendszeren keresztül csekély mértékben szívódik fel, a lenyelést követően ugyanis azonnali hashajtó hatást fejt ki és ürül.


Egyszóval, a higany a szervezetbe kerülve rövidtávon akut, hosszú távon pedig krónikus higanymérgezést okoz. Akut higanymérgezés esetén a szervezetben lévő higany legegyszerűbben a vizeletből mutatható ki. A higanynak nincs toxikológiai határértéke, ezért a szervezetbe jutva a legcsekélyebb mennyiségben is rendkívül káros. Számokban mérve 0,003 mg/m3 levegő higanytartalmának a felső egészségügyi határértéke. Az e felett mért higanymennyiség különböző súlyosságú betegségek kialakulásához vezet. Mivel a higany főként az agyban rakódik le, elsősorban a központi idegrendszerben okoz súlyos rendellenességeket. Fontos tudni, hogy az egyszer már lerakódott higany többé nem kerül ki a szervezetből. Egy része vezethető csak ki a szervezetből nagyon lassan - hosszú és alapos - méregtelenítő kúrával.

 


A higanymérgezés főbb tünetei:


Nyugtalanság, szorongás, idegesség, nehézlégzés, a reakcióidő megnövekedése, félelemérzet, érzelmi bizonytalanság, önkontrollvesztés, erőszakos megnyilvánulások, önbizalomvesztés, szégyenérzet, memóriazavar, koncentrációzavar, letargia, álmatlanság, depresszió, öngyilkos gondolatok, mániás depresszió, gyengeség, remegő/bizsergő kezek, lábak, ujjak vagy ajkak, izomgyengeség egészen a paralízisig, koordinációs zavarok, szklerózis multiplex. Ezeken kívül fog- és hajhullás, szív- és érrendszeri problémák, emésztőrendszeri problémák, bőrproblémák és allergia kialakulásához is vezethet. Terhes nők esetén a higanymérgezés a magzatra nézve végzetes is lehet, de bizonyítottan fejlődési rendellenességet okoz, mivel felszívódik a placentán keresztül. 

Közélet:
 1 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Letölthető a Közeli Bolt mobil APP-ja!

INNOVEN CATERING- Csodálatos rendezvényi vendéglátás

Óvakodj a hamis CBD termékektől - hogyan tudsz megbizonyosodni egy termék megbízhatóságáról?

Ford Focus ST - Kíméletes sportosság

Egyre több fiatal fertőződik meg koronavírussal

Strand étlap!

Ezek az ingyenes koronavírus-teszt feltételei

Önnek milyen tapasztalatai vannak az abonyi orvosi ügyelet működésével kapcsolatban?

Újraindulnak a sulik, de a legkisebb tüneteket mutató gyerekeknek is otthon kell maradniuk

Figyelem! Munkalehetőség!

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
10 miligramm Halálos !

TATU -

2015.03.24. 12:52:50

Nem játék az egyik leg veszélyesebb nehézfém, kézhez érve csontvelőgyulladást okoz, lenyelve azonnali hasmenést, és halált okoz. Anno még tréfálkoztak is vele egy lagziban a bonbonokban higanyt töltöttek az egész násznép , had e írjam le.


Szavazás
Önnek milyen tapasztalatai vannak az abonyi orvosi ügyelet működésével kapcsolatban?
   
 Nagyon jó 
 Is- is 
 Nagyon rossz 
 Nincsenek tapasztalataim 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok