Mi Abonyunk - Lefelé a lejtőn: A Pest megyei települések menekülnének!
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7310, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2014.12.16. 10:29

 

Mint mostanra kiderült, nem jut igazán EU-s pályázatos forrás, vagy ha jut,. akkor nagyon alacsony támogatási intenzitással a Pest megyei településeknek, ebben a ciklusban. Együtt vannak Budapesttel a Központi régióban, így a mutatók túl jók…. Ez a negatív trend érinti mind az önkormányzatokat, mind a vállalkozásokat. Így válik tök esélytelenné a munkahelyteremtés. Azt ígérték, hogy lesz külön forrás azokban a kistérségekben, melyek a megyei területfejlesztési dokumentumok szerint elmaradottak, ám ennek se híre, se hamva. Korábban szó volt róla, hogy Pest megye leváljon Budapestről, de ebben sem történtek érdemi lépések. Mintha egyszerűen megfeledkeztek volna az ország vezetők a Pest megyei településekről. Talán a legfurcsább az, ami Nagykőrös megyeváltási törekvéseivel történt az elmúlt bő másfél évben. Nagykőrös megyeváltásának ügyét a Magyar Parlament tárgysorozatba vette. Ezzel kapcsolatban kerestem meg az érintett szakminisztériumokat, illetve az Országgyűlés sajtófőnökét.

 

A mintegy 10 napos levelemre csak egy választ kaptam, mégpedig a Miniszterelnökség sajtósának szóbeli, rövid és tömör, gyakorlatilag egyszavas válaszát. Azt mondta, az egyébként nagyon kedves, és jóindulatú sajtós kolléga, hogy nincsenek jó hírei számomra, mert, idézem: „ A Magyar Parlament NEM tárgyalja Nagykőrös városának Bács- Kiskun megyébe történő átcsatlakozását. „ Kérdésem annyi volt, hogy MIKOR tárgyalja, a válasz azonban azt sejteti, hogy SOHA. Annak ellenére, hogy az akkori szakpolitikus, Navracsics Tibor által jegyzett előterjesztésben támogatta a megyeváltást. A téma több, mint érdekes, és valószínű, hogy nem egészen jogszerű. Bár nem vagyok jogász, de vélhetően ez a fajta „ NEM tárgyalom és kész „ nem felel meg a magyar jogrendnek.

 

Nagykőrös, hiába van másik megyében, mégis inkább Kecskeméthez, azaz Bács- Kiskun megyéhez kötődik több szállal, mint Ceglédhez. Abony helyzete szintén sajátos státuszú. Szolnok szintén közelebb van, és több abonyi jár oda dolgozni, mint Ceglédre, ennek ellenére ügyet intézni a járásszékhelyen, Cegléden kell, vagy rosszabb esetben a „ megyeközpontban „, Budapesten.

 

Ebben a pillanatban pedig tehát úgy áll Nagykőrös és a többi Pest megyei elmaradott kistérség, illetve város szénája, hogy nem igazán lesznek pályázatos források, sem az önkormányzatok, sem a vállalkozások számára. Ha lesznek, jóval alacsonyabb támogatási intenzitással, mint Bács megyében. Ha ez így marad, akkor a kormányzat magára hagyta az egyébként is a periférián sínylődő Pest megyei településeket. Az ígéret nem erről szólt!

 

A helyzet egyre setétebbé, borúsabbá kezd válni. Míg más fejlesztési régiók dúskálnak, képesek infrastruktúrát fejleszteni, vállalkozásokat bővíteni, így munkahelyeket teremteni, addig a szerencsétlenül járt megyei települések, köztük Nagykőrös, vagy Abony tátog, mint hal a szákban.

Lőrinczy Veronika


 

Közélet:
 1 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

INNOVEN CATERING- Csodálatos rendezvényi vendéglátás

Mire kell figyelni klímaszerelés előtt?

Ezt jelentette be Orbán Viktor ma

Ne hagyjuk ki ezt a 4 lépést, amikor gyerekszőnyeget választunk

Nem mindenki van tisztában a téligumi előnyeivel

Munka!

Rejtett hibák: Késik a Nyugati pályaudvar felújítása

Veszélyhelyzetben elmaradnak a választások, népszavazások

Letölthető a Közeli Bolt mobil APP-ja!

Az online fogadóirodák széles kínálata

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
M8-as

ortega -

2014.12.19. 16:43:41

Nem nagy dolog, de felforgatná a térség hatalmi - és érdekviszonyait. Az M8-as Abony - Kecskemét szakaszának megépítése egy új tengelyt hozna létre. Cegléd - Abony - Nagykőrös "vérfrissítéshez juthatna. A befektetők nem hülyék. Ez a térség még "szűzterület" a befektetők számára, képzett munkaerővel, százévvel lemaradt politikai kultúrájú vezetéssel. 

És az M4-M8 csomópont Lehetőséget jelent a Tiszától keletre levőknek. És közeli elérést Kecskemétnél az M5-höz. 

 

Valamit lépni kell, mert ha így folytatódik, ki lehet tenni a "rezervátum" táblát. 

 

Valaki meg tudná mondani mennyi Abony GDP-je egy évben? És milyen struktúrából tevődik össze? Lehet, hogy meglepő kérdés, de amikor elemei tantárgy a település közgazdaságtan, akkor valahol ezek mentén kell gondolkodni. Amikor a történelem túllépett a sámánok, varázslók korán, elzavarták őket a fenébe. A mai kor sámánjait is illő lenne elzavarni.


Szavazás
Önnek milyen tapasztalatai vannak az abonyi orvosi ügyelet működésével kapcsolatban?
   
 Nagyon jó 
 Is- is 
 Nagyon rossz 
 Nincsenek tapasztalataim 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok