Mi Abonyunk - TERRE projektzáró Újszilváson
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7220, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2014.12.05. 11:40

A projektben 2,185,630 eurós támogatás segítségével 9 ország 13 pályázója készíthetett elemzéseket, tanulmányokat és szakmai terveket, valamint oszthatta meg tapasztalatait, mutathatta be eddigi elért eredményeit. Újszilvás részére - az Európai Unió Dél-kelet Európai Transznacionális Együttműködési Program (SEE) keretében, Magyarország társfinanszírozásával - 156.600 eurót biztosítottak.


Ez a szakmai-elméleti projekt, a község számára nem tartalmazott közvetlen gyakorlati megvalósítást, ugyanakkor óriási lehetőséget adott az alapos szakmai vizsgálatokra, a helyileg fellelhető energiaforrások pontos feltérképezésére, amely megalapozza a döntés előkészítést. Az újszilvási záró rendezvényen a szakértői csoport összefoglalta az elvégzett vizsgálatok eredményeit, felvázolta a lehetséges fejlesztési irányokat. A részletes szakmai elemzések és számítások az önkormányzatnál és a projekt nemzetközi adatbázisában hozzáférhetőek. Az eredményekből látható, hogy Újszilváson további jelentős adottságok vannak a napenergia, a geotermikus energia és a biomassza hasznosítására. Ugyanakkor sem a vízenergia, sem a szélenergia hasznosítását nem lehet gazdaságosan kivitelezni.


A TERRE projekt tapasztalatait felhasználva, a helyi napenergia hasznosítás a jövőben bővülni fog. A rendelkezésre álló források függvényében - az energia függetlenséget erősítve – további napelemek kerülhetnek a közintézmények tetőszerkezetére. A folyamat már elkezdődött, a naperőmű rendszerbeállítását követően az iskola, óvoda és a faluháza elektromos ellátása is napenergia támogatással üzemel.


A geotermikus adottságokat kihasználva a 380-440 m közötti tartományban, a homokkő rétegekkel szűrt 32-33 °C hőmérsékletű termelő kutak, kiváló minőségű vizet képesek szolgáltatni, amely gazdaságosan, további fűtési célú, hőszivattyús talajszondák telepítését és ivóvíz szolgáltatást is lehetővé teheti. A tradicionális fűtési felhasználás mellett lehetőség kínálkozik és reális igény jelentkezik egy uszoda létesítésére is.


Újszilváson a biomassza hasznosítás tradicionálisan az élelmiszeripari és mezőgazdasági alapanyag előállításra irányul, ezen a település most még nem szándékozik változtatni.
A konferencián elhangzott, hogy a hazai és EU-s megújuló energiaforrásokhoz kapcsolódó pályázatok - a következő, 2020-ig terjedő időszakban - számos lehetőséget kínálnak és a TERRE projekt jó esélyt ad Újszilvásnak a további források elnyerésére. Az esemény zárásaként a megújuló energiaforrások hasznosítását népszerűsítő gyermekrajzverseny eredményhirdetésére és ajándékok átadására került sor.


A projekt kétéves időszakában megerősítést nyert, hogy Újszilvás méltó módon képviselte Magyarországot, folyamatosan, határidőre, korrekt módon teljesítette minden feladatát. A TERRE Projekt záró, nemzetközi konferenciájára ez év november 27-28-án került sor a horvátországi Pulában. Az újszilvási delegációt Dr. Petrányi Csaba polgármester vezette. További információk a TERRE projektről a www.ujszilvas.hu és a www.terre-project.eu honlapokon hozzáférhetőek.
 

Közélet:
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

INNOVEN CATERING- Csodálatos rendezvényi vendéglátás

Letölthető a Közeli Bolt mobil APP-ja!

Az online fogadóirodák széles kínálata

Strand étlap!

Óvakodj a hamis CBD termékektől - hogyan tudsz megbizonyosodni egy termék megbízhatóságáról?

Munka!

Nem mindenki van tisztában a téligumi előnyeivel

Útcserék, felújítások Abonyban

Ezek az ingyenes koronavírus-teszt feltételei

Önnek milyen tapasztalatai vannak az abonyi orvosi ügyelet működésével kapcsolatban?

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Önnek milyen tapasztalatai vannak az abonyi orvosi ügyelet működésével kapcsolatban?
   
 Nagyon jó 
 Is- is 
 Nagyon rossz 
 Nincsenek tapasztalataim 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok