Mi Abonyunk - Okmányirodai kisokos! Jó, ha tudod, melyik okmány mennyiért és mennyi idő alatt készül el
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7514, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2014.07.28. 23:32

Ilyenkor nyáron mindenki mindent a leggyorsabban szeretne. Hajlamosak vagyunk a legvégsőbbekig halogatni a lejárt érvényességű vagy hamarosan lejáró érvényességű okmányok pótlását. Így jártam én is, benéztem, mert kisfiam állandó személyi igazolványa csak három hét múlva érkezett volna meg, ennek hiányában ideiglenes okmánnyal nem vihettem volna ki elvileg Horvátországba. Így jött a 21.000 forintos, egy hét alatt ideérő útlevél. Olvasónk panaszának jártam utána, aki azt írta, hogy nem kapta meg a kellő információt ügyei intézéséhez a nagykőrösi okmányirodában, és az ügyintéző stílusa sem tetszett neki. Lejárt jogosítványát szerette volna megcsináltatni, mert Olaszországba készültek nyaralni, az előleget kifizették.

 

Kiderült, hogy az utazás időpontjára nem érkezik meg okmánya. Ő talált minderre egy megoldást, Budapesten érdeklődött, kapott egy e mail címet, ahová írt, és végül időben megkapta a jogosítványát. Olvasónk nem érti, hogy Nagykőrösön miért nem tudták megmondani neki, hogy hogyan juthat gyorsan okmányához. A konkrét üggyel kapcsolatban megkerestem a Nagykőrösi Járási Hivatal vezetőjét, Dr. Nyíkos Tamást és kértem, hogy segítsen eligazodni a lakosságnak az okmányok igénylésének egyáltalán nem egyszerű világában, különös tekintettel a nyári okmányirodai dömpingre. Az alábbi tájékoztatót kaptam:

/ Igaz, hogy a nagykőrösi hivatalvezető válaszol ndekem, de ugyanez érvényes az ország egész területén! /

Aktuális Tájékoztató

A Nagykőrösi Járási Hivatal tájékoztatja Ügyfeleit, hogy okmányaik személyes igénylésénél a hatályos jogszabályok alapján az alábbiakra legyenek figyelemmel:

Útlevél igénylés :


A magánútlevél rendes eljárás keretében történő kiállításának ügyintézési határideje 20 nap, amely a kérelem beérkezését követő napon kezdődik. Alap eljárási illetéke, megfelelő ujjnyomat esetén:
- 5 évig érvényes magánútlevélnél: 7.500.- Ft.
- 10 évig érvényes magánútlevélnél:14.000.- Ft.
Kiskorú és 70 életévét betöltött kérelmezőkre külön eljárási szabályok vonatkoznak.
Lehetőség van soron kívüli (7 napon belül) kiállított, valamint sürgősséggel (3 napon belül)l kiállított, továbbá azonnali eljárásban (24 órán belül) kiállított útlevél igénylésére.


Az azonnali eljárásban igényelt útlevélre vonatkozó kérelem kizárólag a Központi Okmányirodában (Budapest XIII. kerület, Visegrádi utca 110-112. szám alatt nyújtható be. Soron kívüli eljárás esetén igazgatási szolgáltatási pótdíj összege 19.000.- Ft, sürgősségi eljárás esetén 29.000.- Ft, azonnali eljárás esetén 39.000.- Ft, melyeket az alap eljárás illetékén felül kell megfizetni.


A fentiek mellett az ügyfeleinknek lehetősége van a már rendes eljárásban elindított útlevél kérelmek esetében is az eljárás (24 órás, 3 napos, 7 napos ) meggyorsítására mindaddig, amíg az okmány gyártása el nem kezdődik.


Vezetői engedélyek igénylése:


Vezetői engedélyek esetében az ügyintézési határidő 21 nap.


Lehetőség van SMS vagy / és e-mail értesítés kérésére az elkészült vezetői engedély postára adásának, illetve az okmányirodába érkezésének napjáról.
Vezetői engedélyek alap eljárási illetéke:4.000.- Ft.


Az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött kérelmező esetén, valamint abban az esetben, ha az egészségügyi hatóság előírása alapján a vezetői engedély érvényességére 1 év vagy annál rövidebb időtartam, az illetékre külön eljárási szabályok vonatkoznak.


A vezetői engedély igénylés esetében is lehetőség van az okmány kiállítás gyorsítására, de kizárólag kivételes, rendkívüli esetekben. Az okmány kiállítás gyorsítását az ügyfél a Központi Okmányiroda Vezetőjének címzett e-mailben kérheti, megfelelő indok megjelölésével. Pl.: hivatásos vezetői engedély igénylése esetén, illetve okmány eltulajdonítás esetén.


A vezetői engedélyek kiállításánál egyéb soron-kívüli eljárásra a vonatkozó jogszabályok alapján nincs lehetőség!


Személyazonosító Igazolvány igénylése:


Az állandó személyazonosító igazolvány kiadására irányuló kérelem ügyintézési határideje 20 nap, amely a kérelem beérkezését követő napon kezdődik.
A polgár (kiskorú polgár is) köteles a személyazonosító igazolvány kiadását igényelni, ha nem rendelkezik más érvényes, a személyazonosságát igazoló hatósági igazolvánnyal. A 14. életévét be nem töltött személyek esetében a személyazonosságot igazoló hatósági igazolvány kiállítása illetékmentes.


Ha 14 és 65 életév közötti a kérelmező, a személyazonosító igazolvány kiadására irányuló alapeljárásban az illeték: 1.500.- Ft.


Ideiglenes személyazonosító igazolványt kell kiadni, ha az igénylő nem rendelkezik érvényes útlevéllel vagy kártyaformátumú vezetői engedéllyel, és
- állandó személyazonosító igazolványának érvényességi ideje lejárt,
- állandó személyazonosító igazolvány átmenetileg nem adható ki,
- a magyar állampolgár első személyazonosító igazolvánnyal való ellátására kerül sor.
Az ideiglenes személyazonosító igazolvány a kérelem benyújtásakor az Okmányirodában kerül kiállításra.


A külföldre utazás joga érvényes úti okmánnyal gyakorolható. A magyar állampolgár érvényes személyazonosító igazolvánnyal is gyakorolhatja a külföldre utazás jogát az Európai Gazdasági Térség1 (továbbiakban: EGT) területére történő beutazáskor és a tagállamok közötti utazás során, valamint nemzetközi szerződés alapján, illetve ha azt EGT-államnak nem minősülő állam belső joga biztosítja. Az utazás célországával kapcsolatos naprakész információkat az adott ország külképviselete vagy a Külgazdasági és Külügyminisztérium tud adni.


Az okmányok személyes igénylésénél a tényleges eset feltárása és tisztázása után teljes körű tájékoztatást nyújtanak a Nagykőrösi Járási Hivatal Okmányirodájának ügyintézői.

Nagykőrösi Járási Okmányiroda:
- cím: 2750 Nagykőrös, Szabadság tér 4.
- e-mail: jarasihivatal@nagykoros.pmkh.gov.hu
- honlap: https://ugyintezes.magyarorszag.hu/okmanyiroda

Nagykőrös 2014. július 28.


Nagykőrösi Járási Hivatal

 

1 EGT-állam: konzuliszolgalat.kormany.hu/egt-tagallamok
 

Közélet:
 0 Hozzászólás   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ajánlott cikkek:

Érkezik az első plusz egyheti nyugdíj

Mégsem lesz teljes a tűzijáték-tilalom szilveszterkor

Munka!

Rejtett hibák: Késik a Nyugati pályaudvar felújítása

Veszélyhelyzetben elmaradnak a választások, népszavazások

INNOVEN CATERING- Csodálatos rendezvényi vendéglátás

6 ok, hogy lefogyjunk. Vessük be a fogyókúra kellékeket!

Mire kell figyelni klímaszerelés előtt?

Ezt jelentette be Orbán Viktor ma

Ne hagyjuk ki ezt a 4 lépést, amikor gyerekszőnyeget választunk

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Önnek milyen tapasztalatai vannak az abonyi orvosi ügyelet működésével kapcsolatban?
   
 Nagyon jó 
 Is- is 
 Nagyon rossz 
 Nincsenek tapasztalataim 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok