Mi Abonyunk - Megújulókban is élen jár Újszilvás
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7076, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2014.05.15. 08:39

 

Újszilvás hatalmas, modern napelem parkkal csökkenti energiaköltségeit, de a jelek szerint ez csak az első állomás volt a megújuló energiák hasznosításában a településen. Folyamatban van az úgynevezett TERRE projekt, pontosabban célegyenesben. Többek között erről esett szó május 14-én az úgynevezett WORKSHOP-on, melyet a helyi művelődési házban szerveztek. A házigazda Petrányi Csaba polgármester volt, aki röviden köszöntötte a résztvevőket, majd átadta a szót a többieknek, hogy megkezdődjön a projekttel kapcsolatos munka. Három csoportban dolgoztak a résztvevők, Újszilvás lakosságának összetételének megfelelően. Az iskolásoktól a nyugdíjasokig mindenki jelen volt.

A projektmenedzser elmondta, hogy a TERRE projekt alapvető célja az, hogy felkutassák a helyi megújuló energiaforrásokat, azok felhasználási lehetőségeit, oly módon, hogy ezzel a későbbiekben óvják környezetüket, segítve a területfejlesztést és a munkahelyteremtést. Ez a projekt még nem tartalmaz gyakorlati elemeket, nem épül belőle konkrét szélerőmű, vagy biogáz üzem. Ez a program a tervezésről szól, óriási segítséget nyújt a helyi önkormányzatnak, mert egy étlapot kap a lehetőségekről, választani, szemezgetni tudnak majd. Március 30-ig egy szakértői csoport már feltérképezte a helyi adottságokat a napenergia, szél, biomassza, vízenergia, hulladékhasznosítás területén. Május 14-én átvitt értelemben letették ezt az asztalra, hogy bemutassák azt a jelenlévőknek.

Fontos, hogy semmiféle olyan döntés ne szülessen a későbbiekben, mely a helyi társadalom egyetértését nem bírja. Fontos a projekt szempontjából az is, hogy mi foglalkoztatja a diákokat, nyugdíjasokat, civil szervezeteket. Szükséges ismerniük a helyi társadalom véleményét abból a szempontból, hogy milyen irányban folytatódjanak a későbbi fejlesztések. Újszilvás projektanyaga bekerül egy nemzetközi adatbázisba. Az mindenki előtt világos, hogy vízierőművet itt nem lehet majd építeni, azonban szépen süt a nap és a geotermikus energiában is vannak lehetőségek, melyek gyakorlatilag kimeríthetetlenek. A szemétben is kincs van, és érdemes a Föld melegét bevinni a házakba. Többek között ezek hangoztak el a WORKSHOP-on, melyen a bevezető után megkezdődött az érdemi munka, és konkrét eredmények is születtek. Erről később beszámolunk Önöknek.

LŐVE


 

Közélet:
 2 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Letölthető a Közeli Bolt mobil APP-ja!

INNOVEN CATERING- Csodálatos rendezvényi vendéglátás

Óvakodj a hamis CBD termékektől - hogyan tudsz megbizonyosodni egy termék megbízhatóságáról?

Ford Focus ST - Kíméletes sportosság

Egyre több fiatal fertőződik meg koronavírussal

Strand étlap!

Ezek az ingyenes koronavírus-teszt feltételei

Önnek milyen tapasztalatai vannak az abonyi orvosi ügyelet működésével kapcsolatban?

Újraindulnak a sulik, de a legkisebb tüneteket mutató gyerekeknek is otthon kell maradniuk

Figyelem! Munkalehetőség!

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Példa

pepe -

2014.05.16. 12:40:15

Abonyiként sajnálom, hogy a városunk szomszédságában lévő kis településről kell példát vennünk és nem a mi városunk az aki példát mutat a környező falvaknak. Gratula a szomszédnak!

Szerencsés

ellike51 -

2014.05.16. 02:22:52

tényleg a mai polgármester által az egész település, hiszen neki köszönheti a település mai országos hírnevét.

Ő az, aki korábban a falu jegyzője volt; volt módja éveken át belelátni a kistérség 'húsos fazekába' és ma a falut vezetve - így hozta a szerencse - két lovat is ülhet egyszerre a település. Megtette, váljon dicséretére!

Tartozik a Ceglédi kistérséghez (országgyűlési képviselő Földi úr) és a Tápiómenti településekhez is (a projekt országgyűlési képviselője Czerván úr, a falu csatornázása is e projekt által lesz megoldva).

 

Azt hiszem kudarc lenne, ha nem jönnének össze a dolgok, de így az őszi siker is borítékolható.

 

Ha lesz komment, még egy kistérségben egyedi dicséretes tevékenységét is megemlítek. Más helyen láttam azt, ami nem sokkal később Újszilváson megvalósult...

 

 


Szavazás
Önnek milyen tapasztalatai vannak az abonyi orvosi ügyelet működésével kapcsolatban?
   
 Nagyon jó 
 Is- is 
 Nagyon rossz 
 Nincsenek tapasztalataim 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok