Mi Abonyunk - Búzaszentelés és keresztállítás
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8083, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2014.05.02. 16:36

Április 27-én a kőröstetétleni határban csodálatos, meghitt pillanatokban lehetett részük azoknak, akik részt vettek a Jászkarajenői Katolikus Egyházközség által szervezett búzaszentelésen és egy varázslatosan újjávarázsolt régi kereszt felavatási ceremóniáján. A helyszín Kőröstetétlent elhagyva, Kocsér irányában található, az erdőben, hűvös fák árnyékában. A jeles eseményre a hívek szép számban érkeztek. A szentelési ceremóniát Varga Sándor plébániai kormányzó tartotta, többen színvonalas műsorral léptek fel. A gyönyörű fakereszt története megható. Lapunk többször foglalkozott már a környék útszéli keresztjeinek történetével, de ez, az úgynevezett Pető kereszt eddig kimaradt a sorból. Talán azért is, mert ez nem az út mellett áll, örök mementóként valakinek az emlékére, vagy örök hála jeléül, hanem elhagyatott erődszélen, búzatábla közelében.

Képgaléria IDE kattintva nézegethető az eseményről, fotó: Lőrinczy Veronika

Egykoron igazi tanyasi élet zajlott ezen a helyen, mára épületeknek már a nyomát sem látjuk. Palya István, Jászkarajenő polgármestere lapunknak elmondta, hogy az itteni birtok valószínűleg az 1950-es évek tagosításakor és ennek okán néptelenedett el. A rendezvényen megismerhettük a kereszt történetét, melynek eredetije is jó helyen van, azt tervezik, hogy felajánlják majd a jászkarajenői családnak, mely érintett az eseményekben. Az eredeti keresztet 1923-ban állította Pető Mátyásné Seres Etelka, kinek hőn szeretett férje hősi halált halt az első Világháborúban. Pető Mátyás emlékét őrzi tehát a több, mint 90 éves feszület, melyet eredetiben helyeztek vissza az új, csodálatosan megmunkált fából készült keresztre. Hosszú időn át ápolták a hős emlékét az erre élők, mindig friss virág került a kereszthez, aztán a tanyák elnéptelenedése után már kevesebb figyelmet kapott az út széli, árnyas fák hűvösében álló igazi műalkotás. Az idő a fát megrongálta, ideje volt a tettek mezejére lépni. Mindezt Budai Sándor egyházi gondnok kezdeményezésére újították fel, igazi közösségi munka eredményeképpen. A Jászkarajenői Katolikus Egyházközség jubilál, 150. évfordulójának méltó büszkesége az újjávarázsolt Pető kereszt, mely a hívek reményei szerint most már újabb bő kilencven évig megmarad.


Ha arra járnak, feltétlenül nézzék meg, időzzenek el pár percet ott, érdemes!

 

LŐVE

Közélet:
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?

Chili Parádé Abonyban

Értékőr: 45 éve hunyt el Cselényi József Abony Város posztumusz díszpolgára

Meseterápia

Kinizsi színházi előadás

Nagyszabású kúriafelújítási program Abonyban

Pecsenye Parádé eredmények

Moziklub

Versek a cipősdobozban

Kipp Kopp koncert

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön melyik képviselőjelöltre szavazna az 8-as választókerületben?
   
 Tóthné Somodi Ildikó VFE 
 Dr. Egedy Zsolt Mihály Független 
 Sáfránné Baranyi Beatrix Fidesz- KDNP 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok